Torna

La Convocatòria unificada de programes educatius posa a l'abast dels centres 83 programes de la ciutat

07/05/2021

Fins al 27 de maig la Convocatòria unificada de programes educatius (CUP) ofereix en un únic portal tota l'oferta de programes de la ciutat en el marc de la innovació educativa i la transformació en xarxa. Són un total de 83 programes que els centres poden explorar i valorar als quals enguany s’hi afegeixen, com a novetat, tres propostes del nou àmbit d’Emprenedoria i economia social.

La petició s'ha de cursar de manera telemàtica a través del formulari global del centre i del formulari específic del programa.

La convocatòria treballa amb l’objectiu d'impulsar la transformació educativa en xarxa i potenciar els Projectes Educatius de Centre (PEC). En el curs 2021-2022, tal com s’ha fet ja en l’actual, es preveu tenir en compte el possible context excepcional que fa que tant els centres educatius com les institucions que hi participen hagin de mostrar flexibilitat i capacitat d'adaptació per oferir les millors respostes i propostes a l'alumnat de Barcelona. Per això els programes incorporaran la possibilitat de treball i formació virtual, atenció a grups reduïts i en diferents espais.

 

Programes de la convocatòria

Per al curs 2021-2022 s'inclou l'oferta total de 83 programes agrupats en 10 àmbits, un més que el curs actual. Com a novetat s’incorpora l’àmbit d’Emprenedoria i economia social  i ho fa amb l’oferta de tres programes.

  • Transformació educativa (3 programes)
  • Art i creativitat (11 programes)
  • Recerca, ciència i tecnologia (18 programes)
  • Llengua, plurilingüisme i internacionalització (12 programes)
  • Valors i ciutadania (16 programes)
  • Ciutat i patrimoni (3 programes)
  • Emprenedoria i economia social (3 programes)
  • Sostenibilitat i medi ambient (2 programes)
  • Igualtat d'oportunitats, comunitat i família (4 programes)
  • Salut, cos i moviment (11 programes)

El període de sol·licituds es tanca el 27 de maig, quan el Consorci d'Educació de Barcelona valorarà totes les propostes i el 23 de juny es publicaran els centres seleccionats per  participar en  cada programa.

Podeu consultar el llistat de programes a: https://www.edubcn.cat/ca/suport_educatiu_recursos/convocatoria_programes

 

Objectius

La Convocatòria Unificada de Programes Educatius pretén facilitar la programació general anual de cada centre i evitar un degoteig de propostes de programes educatius al llarg del curs. Així els programes s’insereixen en la planificació, desenvolupant-se durant l'horari lectiu i amb una durada mínima d'un trimestre. També vol posar a l’abast de les escoles i els instituts un mapa d’aliances que ajudi a avançar cap a una oferta coherent de programes educatius.

La convocatòria d’enguany és la 4 edició, la primera es va convocar en el curs 2018-2019. Ha permès millorar en la transparència de l’oferta, garantint que tots els centres educatius accedeixen a la mateixa informació; i en l’equitat, garantint un repartiment dels recursos fonamentat en criteris objectivables. També vol servir d'ajuda per a la planificació i avaluació dels propis programes i el sistema.

També forma part de les estratègies d’acompanyament als centres i als docents per a una transformació educativa sistèmica i equitativa, promogudes pel Consorci d’Educació, diferents àrees de l'Ajuntament de Barcelona, i el Departament d'Educació, a més d'oferir programes d'entitats i institucions. Inclou actuacions com el treball en xarxa, l’acompanyament intensiu amb mentories o aliances amb institucions culturals, científiques, i amb formació docent associada.

Constitueix una plataforma per als diferents promotors de programes per poder donar visibilitat a les seves propostes de manera ordenada i estructurada, perquè les puguin conèixer els centres educatius. Així els diferents promotors, en coordinació amb el Consorci d’Educació, poden canalitzar la seva oferta de programes, i assegurar-se que compleixen els requisits i criteris perquè esdevinguin eines per a la millora continua dels projectes educatius dels centres.

 

Més oferta: Programes Innovació i Programes d’Activitats Escolars (PAE)

 A més de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Barcelona també posen d’altres programes a l'abast del centres educatius.

El Departament d’Educació ja ha obert la convocatòria de Programes d’Innovació per al proper curs, adreçada a centres educatius de tot Catalunya. El termini per presentar les sol·licituds en ensenyaments d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, i FP finalitza el 12 de maig. En els programes de Règim Especial, finalitza el 31 de juliol.

Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Consell d’Innovació Pedagògica, ofereix activitats que abasten tots els cicles educatius amb el Programa d’Activitats Escolars (PAE) que  fomenta l’ús didàctic de la ciutat, convertint-la en una gran aula i ampliant els límits de l'espai escolar. L’oferta té un ampli ventall temàtic: música i arts escèniques, cinema, arts plàstiques, participació i cultura solidària, entorn natural i educació ambiental, ciència i tecnologia, educació per a la mobilitat, salut i prevenció de riscos, educació física, accés a la informació, empreses de serveis, mitjans de comunicació, serveis municipals, transport públic, coneixement històric...

Podeu trobar més informació dels Programes d’Innovació a: Convocatòria de programes d'innovació. XTEC - Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (gencat.cat)

Podeu trobar més informació dels Programes d’Activitats Escolars a: Home - Programa d'Activitats Escolars PAE - Ajuntament de Barcelona (bcn.cat)