Noticies

Torna

Una vintena de centres de la ciutat participen en la iniciativa “100tífiques"

11/02/2019

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional Dona i Nena en Ciència ahir al matí va tenir lloc a una vintena de centres educatius de la ciutat una xerrada divulgativa d’una investigadora, dins de la iniciativa “100tífiques", que va oferir 100 xerrades divulgatives simultànies a tot Catalunya, en el marc de la Biennal de la Ciència.

Amb la iniciativa “100tífiques”, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Educació, amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST), en el marc de la Biennal de Ciutat i Ciència de l’Ajuntament de Barcelona, ha volgut fomentar la vocació científica entre les noies i reivindicar el paper de la dona en aquest camp.

L’objectiu d’aquesta acció, en la qual més de 100 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca van fer xerrades simultànies a tot Catalunya, ha estat fer visible i destacar la rellevància actual del paper estratègic de les dones a la ciència i la tecnologia, al sistema de recerca públic i privat i encoratjar les nenes, especialment, i els nens pels estudis de ciència i tecnologia.

L’acte central de la jornada va ser una xerrada que Ada Yonath, Premi Nobel de Química 2009, va fer a l’alumnat de l’institut Martí Pous i de l’Escola Can Fabra a l’Espai Josep Bota del recinte de Fabra i Coats. Ada Yonath, que va estar acompanyada del Premi Nobel de Física Jerome Isaac Friedman, va parlar de com va arribar a ser científica i sobre com actuen els ribosomes i la seva relació amb els antibiòtics. Ada Yonath va respondre a preguntes dels estudiants, els quals es van interessar per les seves matèries preferides i per com va superar els diferents obstacles a la seva carrera.

Al mateix temps, 19 centres educatius de la ciutat van oferir al seu alumnat simultàniament una xerrada d’una investigadora en el marc de la iniciativa 100tífiques. Van ser l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell; els instituts de secundària Miquel Tarradell, Pau Claris, Viladomat, Manuel Carrasco i Formiguera, Juan Manuel Zafra, Bernat Metge, L'Alzina i Ernest Lluch; les escoles Gayarre, els Horts, Barcelona, Lavínia, Sagrada Família, Diputació, Montseny i l’Escola Virolai, els Jesuïtes Poble Sec – Col·legi Sant Pere Claver i Sagrat Cor-Sarrià.

Igualment, una vuitantena de professores i estudiants de batxillerat van assistir a una classe magistral de física de partícules que va tenir Fàbrica de Creació Fabra i Coats organitzada per l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Una jornada que, de les 10 a les 17 h, va estar dedicada a conèixer més a fons el món de la física de partícules i a celebrar les contribucions de moltes dones a la física.

 

36 centres han participat en les activitats de la Biennal de la Ciència

Un total de 36 centres educatius de la ciutat han participat en les activitats i xerrades de la primera edició de la Biennal de la Ciència que ha tingut lloc a Barcelona del 7 a l’11 de febrer, amb l’objectiu d’apropar la recerca i l’experimentació científica als barcelonins a la ciutadania. Entre elles, la iniciativa “100tífiques”.

La Biennal de la Ciència va arrencar als centres educatius el passat dijous 7 de febrer amb l’ideató 'STEAM a fora de les aules' sobre Alimentació sana i sostenible a la ciutat, amb la participació de prop de 100 estudiants dels instituts Juan Manuel Zafra, Dr. Puigvert i Valldemossa que van haver de buscar solucions per a quatre reptes englobats en els diferents àmbits de l’alimentació, per una ciutat en creixement com és Barcelona.

L’activitat es va desenvolupar al Parc Científic de Barcelona i va estar organitzada per la Fundació Alícia, amb la col·laboració del l'IBEC, Barcelona Activa, el Consorci d'Educació de Barcelona, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el PCB. Després de la ideatló l’alumnat participant va tenir la possibilitat de fer una visita per les instal·lacions de l’IBEC i el PCB.

 

Més informació Web Biennal de la ciència
Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail