Noticies

Torna

Bateria de mesures per avançar en una política transversal en la cultura i l’educació

05/12/2018

El president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, juntament amb el comissionats de Cultura i d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats i Miquel Àngel Essomba, van presentar ahir una mesura de govern que preveu la creació d’un espai transversal de cultura i educació amb l’objectiu de treure rendiment dels recursos amb què compten les tres institucions -Consorci d’Educació, l’IMEB i l’ICUB- per pal·liar les desigualtats en l’accés a la cultura, la fragmentació entre el sistema cultural i educatiu de la ciutat, i potenciar una acció coordinada entre administracions.

El president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, juntament amb el comissionats de Cultura i d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats i Miquel Àngel Essomba, va presentar ahir en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona del mes de desembre la Mesura de Govern “Cap a una política pública de cultura i educació” que preveu la creació d’un espai transversal de cultura i educació.

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i el Consorci d’Educació de Barcelona reforçaran el treball conjunt i posaran en marxa una bateria de mesures per avançar en el desenvolupament d’una política transversal en els àmbits cultural i educatiu. L’objectiu és per treure més rendiment dels els recursos amb què compten els tres organismes per tal de pal·liar les desigualtats en l’accés a la cultura, la fragmentació entre el sistema cultural i educatiu de la ciutat, i potenciar una acció coordinada entre administracions.

Barcelona compta amb 1.162 centres educatius amb ensenyaments reglats i 424 centres culturals. La Mesura de Govern “Cap a una política pública de cultura i educació” recull algunes de les principals accions que es posaran en marxa i es presentarà a la propera Comissió deDrets Socials, Cultura i Esports. Neix per incidir en quatre dèficits actuals: el desequilibri de recursos i oportunitats educatives i culturals als territoris de la ciutat, la necessitat d’una estratègia compartida entre institucions educatives i culturals, la fractura sistèmica i de reconeixement mutu entre sistema cultural i educatiu, i la necessitat d’ampliar el reconeixement de les capacitats culturals i creatives de la ciutadania així com la seva heterogeneïtat.

 

Pla d'accions i estructura transversal entre IMEB, ICUB i Consorci d’Educació

La mesura desenvoluparà un Pla d’Accions que detallarà cadascuna de les seves propostes i concretarà nous projectes que permetin resoldre aquests desequilibris i desigualtats. També preveu  la creació d’un Espai Transversal de Cultura i Educació de Barcelona que consolidarà una estructura transversal entre IMEB, ICUB i Consorci d’Educació Serà l’encarregat de fer el seguiment del desplegament del Pla d’Acció que preveu la Mesura i de proposar i de dissenyar els projectes més idonis. En ell també hi participaran referents de districtes i d’altres àrees i programes municipals implicades (com ara Pla de Barris) .

 

Fabra i Coats es convertirà en el referent en l’àmbit de cultura i educació

El recinte Fabra i Coats es convertirà en el referent de ciutat en l’àmbit de cultura i educació i serà també la seu d’aquest Espai transversal de Cultura i Educació. Serà el punt de trobada de docents, creadors i gestors culturals, i l’aparador de propostes desenvolupades a partir de projectes que vinculen cultura i educació. Actualment, el recinte compta amb una escola bressol i una escola de Primària a banda de ser la seu de diverses entitats culturals. El centre serà també la seu d’un futur institut de secundària, una escola de música i un centre d’estudis artístics. És, a banda, al costat de la Biblioteca Can Fabra.

El recent creat Centre de Recursos Artístics de Barcelona ja complementa des d'aquest curs les funcions del Centre de Recursos Pedagògics de Sant Andreu, consolidant la seva condició d’òrgan de referència de l’ensenyament formal de la ciutat pel que fa a projectes i processos artístics i culturals que es desenvolupen a l’aula. Té una relació directa amb la resta d’equipaments culturals i educatius del recinte de Fabra i Coats i, molt especialment, amb la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art de Fabra i Coats.

Entre altres mesures previstes, l’any 2019 es desplegarà una línia específica de subvencions, promoguda conjuntament per ICUB i IMEB destinada a projectes que vinculin cultura i educació, dotada amb una partida de 400.000 €.

Igualment, s’incrementarà el paper motor de la Convocatòria Unificada de Projectes, que ha posat en marxa el Consorci d’Educació de Barcelona l’any 2018, com a eina que facilita als centres educatius la planificació dels programes i els projectes que han de desenvolupar durant l’any escolar en cooperació amb les institucions i els agents culturals, científics i socials de la ciutat.

Es desplegarà el sistema comú d’indicadors d’avaluació comuns de cultura i educació, en fase pilot el 2018 i promogut per IMEB, ICUB, Consorci d’Educació de Barcelona i Xarxa de Biblioteques de Barcelona per tal de treballar amb unes dades homologables tant en el sistema cultural com en el sistema educatiu.

Per altra banda, s’ampliarà i consolidarà la Xarxa d’Escoles Municipals de Música de Barcelona amb la posada en marxa de dos equipaments nous als districtes de Sants-Montjuïc i de Sant Martí, i el trasllat, dins del recinte Fabra i Coats, de la seu de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu - Mestre Pich Santasusana. I les Escoles Municipals de Música treballaran per una banda, cap a la incorporació de nous itineraris formatius, a partir de l’aprenentatge basat en la interdisciplinarietat de llenguatges i la proposta d’activitats per a l’aprenentatge al llarg de la vida. I, per l’altra, per la consolidació del treball de caràcter comunitari, a partir de la col·laboració en propostes artístiques, culturals i educatives que es puguin desenvolupar amb la resta d’agents i equipaments educatius i culturals del territori.”.

Per la seva banda, el Consell d’Innovació Pedagògica ampliarà el programa “Oportunitats”, que el 2018 ha fet possible l’accés gratuït a activitats a 32.000 persones de la ciutat. “Oportunitats” és l’espai de coordinació entre les institucions que ofereixen activitats educatives a les escoles de la ciutat. Actualment, aplega 180 entitats que ofereixen 5.305 activitats educatives.

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail