Noticies

Torna

Barcelona rebrà 4M€ de la Comissió Europea per impulsar refugis climàtics a les escoles

15/10/2018

Aquest projecte, en el qual hi és present el Consorci d’Educació, planteja intervenir als centres educatius amb un paquet de mesures perquè esdevinguin refugis climàtics. Deu escoles de la ciutat participaran en una prova del projecte i prendran mesures (d'aigua, verd i rehabilitació) per tal de disminuir l'impacte de la calor als estius dins i fora del període escolar.

La ciutat de Barcelona ha estat reconeguda per l"Urban Innovation Action" (UIA) de la Comissió Europea pel projecte "Adaptació climàtica a les escoles blava, verda i grisa". Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu trobar i provar noves solucions per a reptes del desenvolupament urbà sostenible que resultin rellevants per al conjunt dels membres de la Unió Europea.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, va anunciar el passat dijous en el marc de l’acte d’inici del curs 2018-2019 de la xarxa de les Escoles + Sostenibles que el projecte de Barcelona, en el qual hi participa el Consorci d’Educació, ha rebut una subvenció FEDER de 4M€ i el compromís de dur-lo a terme durant el període 2019 i el 2022.

 

Refugis climàtics a les escoles

El projecte planteja com una de les solucions per fer front a altes temperatures intervenir a les escoles amb un paquet de mesures blaves, verdes i grises (aigua, verd i rehabilitació), que romandran obertes durant tot l'estiu com a refugis climàtics.

Un fet remarcable d’innovació és la introducció del component blau a les escoles mitjançant patis aquàtics escolars, al costat de les mesures verdes i grises. Les escoles també estaran obertes a la ciutadania com a instal•lació d'oci refrescant durant tot l'estiu. Amb aquesta mesura s’aconsegueix una alta penetració de color blau en una ciutat compacta i actualment amb poques instal•lacions d'oci refrescants.

El refugi climàtic també tindrà una vessant pedagògica perquè els nens i les nenes participaran en el seguiment de l'avaluació de les accions a través del monitoratge dels sensors, realitzat per un reconegut equip de científics per mostrar el millor valor de les intervencions en termes de salut i rendiment escolar.

 

Pla Clima i resiliència davant els efectes el canvi climàtic

El Pla Clima de Barcelona compila les estratègies i accions necessàries a fi d’adoptar mesures destinades, entre d’altres, a incrementar l’adaptació i la resiliència de la ciutat davant els efectes del canvi climàtic que ja notem.

 Concretament, la línia d’acció 1 relativa al benestar de la ciutadania “les persones primer”, en el punt relatiu a “Prevenir la calor” preveu millorar les condicions de confort tèrmic en edificacions i espais públics de la ciutat i crear una xarxa d’espais de refugi climàtic davant altres temperatures, per garantir la salut i tenir una cura especial de col·lectius més vulnerables.

 

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail