Noticies

Torna

40 escoles participen en el 5è Congrés de Ciència dedicat al canvi climàtic

24/05/2018

Durant tres dies l'alumnat de 40 centres educatius de la ciutat ha participat en el 5è Congrés de Ciència a les escoles que s'ha celebrat en diferents espais de la ciutat i enguany s'ha centrat en el canvi climàtic.

Del 22 al 24 de maig l’alumnat de P5 a 6é de primària de 40 escoles de la ciutat ha presentat el seu treball de recerca en el 5è Congrés de Ciència a les escoles, que enguany han organitzat els centres de recursos pedagògics (CRP) de l’Eixample, Gràcia, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi. La temàtica principal d’aquesta cinquena edició del congrés ha estat canvi climàtic i s’ha celebrat en diferents escenaris de la ciutat com el Cosmocaixa, la seu central de Barcelona Activa, el Parc Tecnològic de Nou Barris i l'Espai Endesa.

El congrés va arrencar el dia 22 de maig amb una jornada inaugural a l’auditori del Cosmocaixa presidida per l'alcaldessa, Ada Colau, la directora general d'Educació Infantil i Primària del Departament d'Ensenyament, Carme Ortoll, i la gerent del Consorci d'Educació, Mercè Massa.

Com a novetat, en aquesta edició ha comptat amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). A partir de l’exposició Després de la Fi del Món i de la proposta artística Environmental Health Clinic (Clínica de Salut Ambiental) l’alumnat ha desenvolupat un projecte sobre disseny de futuribles espais naturals a la ciutat de Barcelona amb la intenció de plantejar propostes de millora de les condicions ambientals en entorns urbans.

Les 40 escoles participants han desenvolupat diferents projectes de recerca centrats en aquesta temàtica i els han presentat a través de ponències i vídeos durant els tres dies que dura la trobada, facilitant l’intercanvi d’experiències amb l’objectiu comú de compartir innovació i fer ciència.

El Congrés de Ciència pretén donar una eina més per potenciar el treball que s’està portant a terme als centres en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació, i va dirigit a les etapes d'educació infantil i primària. En una etapa inicial, els docents dels centres reben formació, eines i recursos didàctics per aplicar posteriorment amb els seus alumnes. La qualitat de l'aire, l'aprofitament de l'aigua, la cura de les espècies animals en extinció, el canvi de temperatura, el reciclatge i la contaminació són algunes de les temàtiques que s’han desenvolupat durant el 5è Congrés de Ciència dedicat al canvi climàtic.

 

El congrés arriba a 7 districtes i 40 escoles de la ciutat

El Congrés de Ciència va sorgir a partir d’una proposta que es va presentar en un intercanvi d’experiències entre diferents CRP de Catalunya, i on en l'actualitat participen7 dels 10 districtes de Barcelona, tot i que el curs que ve possiblement ho faran tots.

En la primera edició que va ser el curs 2013-2014, únicament van participar dos districtes, Nou Barris i Sant Andreu i 12 centres, però l’any següent, l’Eixample ja s’hi va afegir i 19 centres van ser-hi presents. A la tercera edició s’hi va afegir Sant Martí i es va arribar als 18 centres, a la quarta també ho va fer Gràcia, pujant fins les 25 escoles participants. Enguany, a la cinquena edició, també s’hi han afegit Sants-Montjuïc i Sarrià- Sant Gervasi, per arribar al total de 40 escoles.

I pel que fa a l'històric de temàtiques, han estat les següents: els éssers vius, la llum, l’alimentació, l’aigua i enguany, el canvi climàtic.

 

ESCOLES PARTICIPANTS

Escola Amor de Dios

Escola Joan Miró

Escola Cor de Maria Sabastida

Escola La Muntanyeta

Escola Mare de Déu de la Soledat

Escola L'Estel

Escola Montseny Escola Nou Patufet Escola Orlandai

Escola Sagrat Cor - Besós

Escola Palma de Mallorca

Escola Baldiri Reixac

Escola Pau Casals - Gràcia

Escola Bogatell

Escola Pegaso

Escola Calderón de la Barca

Escola Poveda Escola Can Fabra Escola Prosperitat

Escola Concepción Arenal

Escola Reina Violant

Escola Dolors Monserdà i Santapau

Escola Sagrada Família

Escola Dr. Ferran i Clua

Escola Seat

Escola El Sagrer

Escola Timbaler del Bruc

Escola Els Horts

Escola Tomàs Moro

Escola Els Porxos

Escola Turó del Cargol

Escola Els Xiprers

Escola Víctor Català

Escola Ferran Sunyer

Institut Escola Costa i Llobera

Escola Fort Pienc

Institut Escola El Til•ler

Escola Jaume I

Institut Escola Oriol Martorell

Escola Marillac

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail