Noticies

Torna

L’INS Ferran Tallada, guanyador del “Repte Barcelona Dades Obertes” amb un treball sobre les desigualtats dels barris

03/05/2018

Sis instituts de la ciutat han presentat aquest matí els resultats dels treballs que han desenvolupat en el concurs Repte Barcelona Dades Obertes a partir de dades publicades al portal Open Data BCN en un acte que s’ha celebrat a la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats. En el marc de l’acte s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del concurs, un treball sobre les desigualtats dels barris de l’Institut Ferran Tallada, i el Camp d’Aprenentatge ha rebut un guardó-menció especial per la seva participació en aquesta iniciativa.

Els instituts Ferran Tallada, Joan Brossa, Comas i Solà, Serrat i Bonastre, Joan Manuel Zafra i Vila de Gràcia són els sis centres que han participat aquest curs 2017-2018 en la primera edició del Repte Barcelona Dades Obertes. Es tracta d’un projecte pilot de l’Ajuntament de Barcelona que vol promoure l’ús de les dades obertes publicades entre els centres educatius del portal Open Data BCN a través d’un concurs adreçat als alumnes de 3er i 4t d’ESO.

Aquest matí la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats ha acollit l’acte de cloenda d’aquest projecte, en el qual l’alumnat dels sis instituts participants ha presentat els treballs que ha desenvolupat a partir de dades publicades al portal Open Data BCN. En el marc de l’acte també s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del concurs, “La cohesió social va per barris” un treball sobre les desigualtats dels barris, de l’Institut Ferran Tallada, per al qual els alumnes d’aquest centre d’Horta-Guinardó han utilitzat l’Índex de cohesió social (ICS). El Camp d’Aprenentatge de Barcelona també hi ha rebut un guardó menció especial per haver format part en l’edició d’aquest projecte.

Durant l’acte de cloenda, al qual hi han assistit més de 300 persones -entre alumnat i professorat dels centres i personal municipal i d’altres institucions i entitats relacionades amb les dades i el món educatiu- els estudiants han pogut defensar durant 5 minuts el seu treball davant dels seus companys, de la resta de participants i assistents i del jurat, composat per diferents professors universitaris i reconeguts experts en anàlisi de dades.

 

Proposta d'accions per millorar l'entorn a través de l’anàlisi de la informació

Els treballs presentats han analitzat el seu entorn i han proposat accions per millorar-lo a través de l’anàlisi de la informació disponible al portal Open Data BCN. El treball de l’Institut Vila de Gràcia, “Algunes incidències a Gràcia”, ha presentat un anàlisi de les incidències que es produeixen al seu barri i del temps de resposta que tenen relacionades amb escales mecàniques, arbrat, enllumenat,.. Pel que fa al treball de l’Institut Juan Manuel Zafra, ha analitzat on es troba la major concentració de punts d’accés wifi gratuïts de la ciutat i ha presentat una alternativa per redistribuir-los més uniformement pels barris, en un treball que du per títol ‘Punts wifi gratuits ‘. L’alumnat de l’Institut Joan Brossa ha analitzat l’evolució dels preus dels lloguers, la presència de pisos turístics i la renda per càpita de cada barri i ha arribat a la conclusió que molts barcelonins migren a zones perifèriques a causa de la pressió turística i l’especulació.

Per la seva part, l’Institut J. Serrat i Bonastre ha presentat un anàlisi dels mesos i els barris de Barcelona en els quals s’han produït més accidents de trànsit durant els últims 5 anys. La zona on es condensa la major part dels accidents és l’Eixample i la franja horària de més sinistralitat se situa al migdia.

Per últim, els estudiants de l’Institut Josep Comas i Solà han calculat la densitat de punts d’accés WIFI per habitant i han fet una proposta per emplaçar-ne més en aquelles zones de la ciutat que estan per sota de la mitjana i en concret en seu barri.

L’acte ha estat presidit per la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria i amb la presència de Màrius Boada i Pla, Director de l’Oficina Municipal de Dades Després de la defensa dels treballs que han realitzat els equips participants dels diversos centres escolars, s’ha lliurat el Premi del Repte que consisteix en una ‘Visita guiada a l’Edifici Media-TIC, eix de l’estratègia econòmica de Barcelona i un taller personalitzat d’anàlisi de dades a càrrec d’experts en aquest àmbit per a tota la classe del grup guanyador, a més d’un guardó commemoratiu per el centre, els professors i els alumnes representants del projecte. També s’ha lliurat una ‘menció especial’ al centre que ha participat en la Fase I del projecte i un guardó record de la seva participació a tota la resta.

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail