Noticies

Torna

L'Escola Miralletes s'incorpora al programa Magnet amb la ciència com a eix vertebrador del seu projecte

05/04/2018

L’Escola Miralletes s'ha incorporat aquest curs al Programa Magnet a través de la seva aliança amb el CosmoCaixa, Museu de la Ciència de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta col·laboració convertirà l’escola en un espai obert, on l’aprenentatge esdevé una tasca interdisciplinària que connecta sabers i coneixement.

L’Escola Miralletes ha estat un dels 9 centres educatius de tot Catalunya seleccionats per desenvolupar aquest projecte d’innovació durant els propers 4 anys. Aquest programa promou l’aliança d’un centre educatiu amb una institució d’excel·lència en un camp del coneixement específic. Aquesta aliança ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys setanta.

L’eix clau de la metodologia de l’Escola Miralletes és la motivació per descobrir, a partir de les preguntes que entren a l’aula i que han d’ajudar l’alumnat a entendre el món. Incorporar la perspectiva científica a les diferents àrees educatives genera espais perquè l’alumne pugui reflexionar sobre els seus processos d’investigació, avaluar com ho fan els científics, dissenyar experiments que cerquen evidències i argumentar les seves explicacions.

L’escola considera l’alumne protagonista actiu del seu procés d’aprenentatge i de vida i dona prioritat a la cura de la seva autoestima i creixement personal. Per això, partint dels valors del constructivisme, ofereix canals per ajudar l’alumnat a pensar per ell mateix, investigar, aprendre dels seus errors i encerts i ser crític. El Cosmocaixa és un bon aliat per generar el diàleg necessari per adquirir coneixements.

El programa Magnet és una oportunitat per a l’escola per oferir un aprenentatge adaptat a les necessitats formatives de l’alumnat en la societat actual, implementant noves metodologies de treball. Amb una formació i acompanyament constants i amb l’aliança amb un institució de prestigi, el centre educatiu avança cap a un enfocament multidisciplinari i un aprenentatge significatiu, que situa l’alumne al centre.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel•lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

 

Institucions de referència

L'Escola Miralletes acollit aquest matí la presentació, en roda de premsa, de l’extensió que ha tingut aquest curs 2017-2018 programa “Magnet, aliances per a l’èxit educatiu”, impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, que compta amb la implicació d’alguns ajuntaments.

Els impulsors d’aquest programa han presentat avui els 8 centres educatius que, juntament amb l'Escola Miralletes, aquest curs comencen una aliança amb una institució de referència, i la convocatòria que s’obre aquest mes d’abril per seleccionar 15 centres més que s’incorporaran el curs vinent al programa. El programa anirà creixent fins arribar a les 45 aliances magnet al 2020. Aquest creixement respon a l’interès de les diverses administracions i entitats implicades per impulsar l’equitat i la innovació en els centres educatius i crear escoles i instituts de referència que siguin atractius per a una gran diversitat de famílies.

Carme Ortoll, directora general d'Educació Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Rafael Homet, diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona; Anna Cros, directora de l’ICE de l’UAB; Marta Comas, cap de l´Àrea d´Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació de Barcelona; i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, han anunciat avui aquesta aposta clara pel programa Magnet, com a una eina per impulsar projectes innovadors als centres educatius, i han fet un balanç dels resultats de la prova pilot que s’ha dut a terme durant els darrers 5 anys.

Aquesta prova pilot ha permès constatar que aquest programa té efectes molt positius pel que fa al desenvolupament d’estratègies educatives innovadores, la cohesió dels equips docents, i les expectatives de l’alumnat i les seves famílies; i que pot enfortir els projectes dels centres educatius i afavorir que recuperin la seva capacitat d’atraure les famílies del seu entorn.

El cas de dos centres de la ciutat de Barcelona, l’Institut Moisès Broggi i l’Escola Josep Maria de Sagarra, que van desenvolupar una aliança magnet amb el MACBA són dos bons exemples dels bons resultats del programa.

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail