Torna

Barcelona homenatja l’Escola del Mar, bombardejada ara fa 80 anys

10/01/2018

Més de 200 alumnes de diferents escoles de Ciutat Vella i d’Horta-Guinardó han participat aquest matí a la platja de la Barceloneta en un acte d’homenatge a l’Escola del Mar, que va ser bombardejada ara fa 80 anys per l’aviació feixista italiana. L’acte ha volgut donar a conèixer el llegat de l’escola, que va ser un referent públic de renovació pedagògica a l’època, i dels bombardejos que el gener de 1938 van destruir el seu edifici original.

La Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella, juntament amb el Museu d’Història de Barcelona i diverses escoles de Ciutat Vella i Horta-Guinardó, han volgut donar a conèixer amb aquest acte el llegat de l’escola, que va ser un referent públic de renovació pedagògica a l’època, i contribuir alhora a la recuperació i difusió de la memòria dels fets que el gener de 1938 van destruir el seu edifici original. Reubicada provisionalment uns anys a Montjuïc, el 1948 va ser traslladada a la seva seu actual a Horta-Guinardó.

L’acte s’ha celebrat a la platja de la Barceloneta i ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb la presència d’un bon nombre d'alumnat actual i del passat de l'escola i representants de l’Ajuntament i dels districtes de Ciutat Vella i Horta Guinardó. Entre d’altres, el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello; la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin; i la regidora del Districte d'Horta-Guinardó; Mercedes Vidal.

L’actual directora de l’Escola del Mar, Teresa Guillaumes, ha obert l’acte parlant del passat i del present del centre i del seu fundador, Pere Vergés, del qual ha remarcat que va voler «ensenyar als infants a pensar, a sentir i a estimar per crear una societat millor i tenir les eines per a desenvolupar-se». Durant l’acte nens i nenes de l’Escola del Mar i de set centres més de Ciutat Vella i Horta-Guinardó -les escoles Alexandre Galí, Mediterrània, Parc del Guinardó, Arc Iris, Sant Joan Baptista- i de les escoles Garbí Pere Vergés de Badalona i d’Esplugues han llegit textos escrits per ells mateixos sobre la pau, la solidaritat i els valors de l’Escola del Mar.

El testimoni de Núria Andreu, que durant els bombardejos del 1938 tenia 3 anys i va ser alumna de la primera promoció de l’escola durant l’època que va estar ubicada a Montjuïc, ha estat un dels moments emotius de la jornada. I també la descoberta d'una taula de memòria que explica els fets i assenyala el lloc que ocupava l’escola en el carrer de la Barceloneta.

 

Un sistema pedagògic revolucionari

L’Escola del Mar, inaugurada el 26 de gener de 1922, va ser una iniciativa municipal que oferia un sistema pedagògic revolucionari que posava l’infant en el centre de l’educació. Va ser fundada pel pedagog Pere Vergés en un edifici dissenyat per l’arquitecte municipal Josep Goday.

El centre, a prop de la platja de pescadors, s’organitzava com una petita república governada pels seus alumnes, sense diferències entre els nens i les nenes i on s’aprenia a pensar, s’escoltava música, es llegia i es jugava.

 

Més activitats per difondre el llegat de l'Escola del Mar

Dues activitats paral.leles més volen donaran a conèixer els propers dies el llegat pedagògic de l’escola i els bombardejos. El 16 de gener a les 18.30 hores al Centre Cívic Barceloneta es farà la xerrada ‘L’Escola del Mar i el seu llegat pedagògic’, a càrrec de Rosa Toran i Cèlia Canyelles, i el dia 18 de gener, també al Centre Cívic Barceloneta, Mireia Capdevila i Candell, coordinadora de l’Arxiu Carles Pi i Sunyer, de la Fundació Pi i Sunyer, parlarà sobre ‘La Barceloneta i la guerra des de l’aire. L’afectació dels bombardejos al barri (1937-1939)’.