Noticies

Torna

El turisme sostenible, fil conductor de la 22a Setmana de la Ciència

13/11/2017

Fins el 19 de novembre s’han programat prop de 100 d'activitats (xerrades, tallers, exposicions i jocs) a la ciutat de Barcelona, més de 300 a tot Catalunya, en el marc de la 22a Setmana de la Ciència, que enguany està dedicada al turisme sostenible. Dins d’aquesta setmana, destaca la celebració d'avui, 15 de novembre, del Dia de la Ciència a les escoles, que portarà més d’un centenar de xerrades d'investigadors i investigadores a centres a tot el territori català.

La 22a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’17) està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement i la col•laboració de les 12 universitats catalanes. Es celebra del 10 al 19 de novembre, amb més de 300 d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a tot Catalunya. Prop d’un centenar tenen lloc a la ciutat de Barcelona.

 

Dia de la Ciència a les Escoles 2017

El Departament d'Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dins de la Setmana de la Ciència 2017 promou el Dia de la Ciència a les escoles amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès del jovent vers la ciència i la tecnologia. Per facilitar la participació dels centres en aquesta setmana s'organitzen diverses activitats.

Amb aquest objectiu s'han programat més d'un centenar de xerrades-col·loqui a tot Catalunya adreçades a l'alumnat de 4t d'ESO i batxillerat d'investigadors i d'investigadores que expliquen la seva tasca, tant des del vessant del treball científic com humà.

 A la ciutat de Barcelona es celebren vuit d’aquest centenar de conferències. «Nanoenginyeria, o l'art de fer les coses petites» de Jordi Llorca, s'ofereix a la Biblioteca Jaume Fuster, organitzat pel CRP Gràcia. A Sarrià Sant Gervasi, està prevista la xerrada de Manuel Moreno «Superherois i superheroïnes i la física que hi ha darrere: de Superman a Wonder Woman»,a l’Institut Montserrat i «Todo lo que siempre quiso saber sobre las plantas y nunca se atrevió a preguntar», de Jaume F. Martínez, a l’Institut Menéndez y Pelayo.

A Sant Martí està programada la xerrada «Nanobiotecnologia: la microscòpia de força atòmica com a eina per a veure i tocar macromolècules biològiques i les seves aplicacions mèdiques» de Jordi Borrell a l’Institut Joan d'Àustria. I a Horta-Guinardó «El metge investigador», de Josep M. Llovet a l’Institut Joan Brossa. A Ciutat Vella, Rita Maria Planas ofereix la conferència «Entenem la màgia' dels robots?» a Institut Milà i Fontanals i a Nou Barris «el paper del científic al segle XXI: de la turbulència a la sostenibilitat a través del mar» d’Antonio Turiel, a l’Institut Barcelona Congrés; a sants-Montjuïc, «Sabies que hi ha més tecnologia en una fruiteria que a “l’apple store”? Descobrim la biotecnologia vegetal» d’Irma Roig a l’Institut Emperador Carles.

A més,  aquest dijous 17 de novembre, a les 12.45 hores, a l’Institut Milà i Fontanals també s'ofereix à la xerrada “Ètica i Robots”, organitzat per la UPF, a càrrec de Vladimir Estivil, investigador de l'AI and ML Group. Serà una sessió exploratòria al voltant dels criteris pels quals els vehicles autònoms decideixen com provocar el menor dany als éssers humans. S’hi introduiran nocions de la teoria del joc i models matemàtics de conflicte i cooperació entre agents racionals Intel·ligents.

 

Videoconferència de Cristina Wert per a tots els centres de Catalunya

Avui a les 11.30 h a la seu central del Departament d'Ensenyament tindrà lloc una conferència de la científica Cristina Vert destinada a alumnat de batxillerat dels instituts Menéndez y Pelayo i Montserrat que es transmetrà en directe per streaming per a tots els centres docents de Catalunya.

Cristina Vert, llicenciada en Ciències Ambientals, màster en Salut Pública i investigadora predoctoral en ciències biomèdiques a l'ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) on està investigant els efectes de l'exposició a espais blaus (rius, llacs, mar, etc.) en la promoció de la salut i la millora del benestar de la població. Aquesta investigació s'emmarca dins del projecte europeu BlueHealth. Entre el 2013 i el 2014 va realitzar una estada al Institute for Risk Assessment Science, de la Universitat de Utrecht (Països Baixos), on va mesurar l'exposició a la contaminació atmosfèrica per poder-ne estudiar els efectes de la seva exposició.

 

«Grafits urbans Dones i Ciència» el dia 16 de novembre

Amb l’objectiu de reconèixer el paper històric i de futur de les dones científiques i fomentar les vocacions vers les ciències, en especial entre les noies, l’FCRi ha organitzat l’activitat "Grafits urbans Dones i Ciència", que se celebrarà el 16 de novembre davant l’edifici de l’FCRi (Pg. de Lluís Companys, al costat de l’Arc de Triomf). Durant tot el dia, un artista professional pintarà murals dedicats a dones que han marcat moments rellevants de la ciència.

 

Instagram i «Passaport Científic»

També es convoca la tercera edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. La persona guanyadora rebrà com a premi una càmera fotogràfica i de vídeo de 360º Ricoh, empresa patrocinadora del concurs. Un altre concurs és la campanya "Passaport Científic", patrocinada per Abacus.

 

 «Itineraris guiats per la Ciència i la Història»

Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d'Universitats i Recerca, destaquen tres Itineraris guiats per la ciència i la història, dos d’ells per Barcelona (i un tercer per Lleida). Aquests itineraris, que duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors, permeten descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats.

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail