Torna

2a Mostra de Recerca Jove de Barcelona

13/06/2010

El 12 i 13 de juny, en el marc de la Festa de la Ciència, organitzat per l'Institut de Cultura, s’han pogut veure al Parc de la Ciutadella els 29 treballs finalistes de l'alumnat de 2n de batxillerat que han participat a la mostra. Durant la celebració s’han lliurat els premis als 10 treballs guanyadors.

Amb aquesta trobada el Consorci d’Educació i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona volen donar a conèixer els treballs de recerca més reeixits i reconèixer l’esforç realitzat per l’alumnat i el professorat que el tutoritza, i ser una jornada d’intercanvi en què professionals i gent experta en diferents àmbits del coneixement dialoguin amb els i les joves estudiants.

Els treballs guanyadors han estat seleccionats per un jurat format per representants de l’administració pública, de la comunitat educativa i del món universitari i científic.

Els 10 treballs guanyadors de l’edició d’enguany són d’alumnat dels instituts Josep Pla, Fort Piu, Maragall, Joan Pelegrí i Barcelona-Congrès, i dels col·legis Immaculada Concepció-Horta, Sagrat Cor- Diputació, Claret, Col·legi Pare Manyanet i Escola Pia Sarrià-Calassanç. Han estat premiats amb un viatge per participar a l’Expociència Internacional de Moscou, del 27 de juny al 4 de juliol, o a les Vacances Científiques a Madrid, de l’1 al 10 de juliol. 

Treballs guanyadors de la 2a Mostra de Recerca Jove de Barcelona:

 

TREBALL

INSTITUT

ALUMNAT

Avaluació dels efectes de l’activitat ramadera ...

Col·legi Immaculada Concepció-Horta

Júlia Soler Capdevila

Cuatro décadas españolas en trenta anuncios audiovisuales

IES Josep Pla

Laura Flores García

Del gàrum a la picada...

IES Fort Pius

Sabina Batlle Baró

Joseph  Cemeli, Rector Y Señor De Llert

Col·legi Sagrat Cor-Diputació

Carlos Nasarre   Salinas

Cadenes de Markov aplicades a la producció d’un viver

IES Maragall

Glòria Castellví i Linde

Els sistemes electorals i l’elaboració de la futura llei electoral de Catalunya

Claret

Joan Marí Agustín

L'occità

Joan pelegrí

Jordi Ortiz de Antonio

Estusi de la implantació d'un sistema de telemedicina en un centre d'assistència primària d'un medi rural

Col·legi Pare Manyanet

Alberto Foncillas López

Darwin: un model possible

INS Barcelona Congrés

Anna Rufas Blanco

Simulació informàtica i mecànica de dispersions de tipus Gaussià aplicada a la dinàmica de fluids viscosos a través d’un medi porós.

Escola Pia Sarrià-Calassanç

Jordi Casacuberta Puig

 

 

Un espai d'intercanvi pels estudiants i els experts
Durant la jornada, els guanyadors i guanyadores han tingut la oportunitat de conversar amb experts en recerca de diferents disciplines i, l’acte final, vol ser un espai d’intercanvi en què professionals i experts en diferents àmbits del coneixement poden dialogar amb els joves estudiants i alhora compartir experiències amb les seves famílies i el conjunt de la ciutadania.

Al llarg d’aquest cap de setmana, els dies 12 i 13 de juny, la 4a edició de la Festa de la Ciència ha ofert al Parc de la Ciutadella més de 60 activitats per a tots els públics dedicades a temes com la biodiversitat, els robots, l’origen del cosmos, les aplicacions matemàtiques i el desenvolupament de la tecnologia.

Nova publicació de la mostra
Un nova edició de la publicació Mostra de Recerca Jove de Barcelona recull el resum dels 29 treballs finalistes, que pertanyen a 4 àmbits diferents: humanístic i ciències socials, científic-tecnològic, artístic i transversal. Entre altres temes, la publicació recull recerques sobre la llengua occitana; el canvis socials dels darrers quaranta anys a través dels anuncis publicitaris; els efectes de la nicotina o de la xocolata sobre éssers vius o l’aplicació de models matemàtics en la producció d’un viver..

Impuls a la recerca
El Consorci d’Educació i l’institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona van iniciar el projecte Impuls a la recerca amb l’objectiu de potenciar, coordinar i difondre les iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat pel que fa a la recerca en l’educació primària, la secundària obligatòria i el batxillerat i, alhora, garantir l’accés als recursos que ofereix la ciutat per a l’elaboració dels treballs de recerca.

La proposta va partir de les diferents iniciatives arrelades a cadascun dels districtes que han organitzat els centres de recursos pedagògics (CRP) des de fa anys, però també pretén sumar altres institucions de la ciutat que puguin aportar el seu potencial per incentivar la recerca de l’alumnat i donar suport al professorat.

En la mostra hi participen els tres treballs de batxillerat que destaquen per l’aplicació de metodologies de recerca i que han estat seleccionats, en una primera fase, als fòrums o mostres de cada districte de la ciutat, que organitzen els centres de recursos pedagògics (CRP). Aquestes mostres i els fòrums de cada un dels districtes serveixen per a donar difusió dels treballs de recerca seleccionats als centres de la zona.