Comunicats de premsa sobre el coronavirus

Pel que fa al coronavirus, el Consorci d'Educació de Barcelona està seguint les indicacions del Departament d'Educació

Desembre 2020

 • Els consellers d'Educació i Salut fan un balanç positiu del funcionament del primer trimestre escolar

  • El curs es reprendrà dilluns dia 11 de gener enlloc del dia 8 com a mesura preventiva
  • Durant el mes de gener es farà un cribratge mitjançat automostra a tots els professionals de l’àmbit educatiu
  • Bargalló ha destacat l’esforç de tots els professionals i també l’adaptació de les famílies i de l’alumnat

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha fet un balanç positiu del primer trimestre del  curs escolar i ha remarcat la importància de l’esforç col·lectiu per mantenir les escoles obertes: “Cal la responsabilitat de tots i totes per aconseguir la victòria damunt del virus. L’eina millor i indispensable de lluita contra la crisis sanitària són els treballadors sanitaris, i l’eina per vèncer la crisi comunitària és l’educació”. En el mateix sentit, ha afegit que “el funcionament d’aquest servei públic que és l’educació garanteix una millor resposta a la crisi comunitària que estem vivint”. Així ho ha manifestat durant la roda de premsa que ha ofert aquesta tarda amb la consellera de Salut, Alba Vergés. També hi han participat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el director general de Centres Públics i president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray.

  Bargalló ha recordat que durant el primer trimestre de curs els centres educatius han mantingut l’activitat lectiva, i que els equips directius i professorat han aplicat en tot moment les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries. L’objectiu del Govern ha estat i és garantir el dret a l’educació i la igualtat d’oportunitats per a tots els infants i joves i, és per això, que des del primer moment ha apostat per tenir les escoles obertes, tot i les dificultats que ha comportat la Covid-19. Per això, ha agraït la feina feta a tota la comunitat educativa: “Gràcies als professionals per vetllar pels protocols i mesures sanitàries, a l’alumnat per la paciència perquè les condicions no són les millors, i a les famílies per confiar en l’escola. Podem dir que l’escola és un lloc segur”.

  L’escola ha estat un dels sectors amb menys afectació a causa de la pandèmia pel treball previ a l’obertura al curs escolar que van dur a terme els Departaments d’Educació i de Salut. En tot el trimestre, dels més de 5.000 centres educatius només s’han confinat 31, el 0,61% del total -bàsicament llars infants i escoles rurals, i centres que només tenien un o dos grups-. El 99,39 dels centres no s’ha hagut de confinar. Pel que fa a l’alumnat s’han confinat el 22,52% dels alumnes, fet que suposa que 4 de cada 5 no han deixat anar a l’escola. I en el pic de la pandèmia, a finals d’octubre, el 95% dels alumnes seguia anant de forma presencial als seus centres. Respecte als professionals educatius, 9 de cada 10 no han hagut de passar cap confinament.

  Tornada el dia 11 de gener

  El conseller Bargalló ha anunciat que el proper dia 8 de gener serà festiu en el calendari escolar i que, per tant, la tornada de vacances es farà el dilluns dia 11. En aquest sentit, el Govern aprovarà la disposició normativa necessària per modificar el calendari escolar. Ha explicat que l'escola és un lloc segur on s'ha demostrat que el contagi intraescolar és pràcticament inexistent, però és sensible a l'afectació que el virus estigui produint al seu entorn. Segons els experts sanitaris, començar el dia 11 enlloc del 8 és una mesura preventiva que facilitarà que els contagis que s'hagin pogut produir durant el dia de Reis i la seva vigília aflorin amb tots els professionals educatius i alumnes fora de l'escola, la qual cosa comportarà una reducció dels riscos i un menor confinament de grups estables de convivència. Allargar les vacances escolars és, a més, una mesura recomanada per la Comissió Europea a tots els estats membres. “És una mesura preventiva que ha de facilitar que els hipotètics contagis de Nadal fins Reis arribin a l’escola en la mínima expressió possible. I per tant, que afecti de la forma més insignificant possible als grups estables que tornaran a funcionar a les escoles. La mesura suposa una prevenció de riscos i de les conseqüències posteriors”.

  Educació farà un cribratge massiu per automostra, a través d’un frotis nasal, a tots els professionals de l’àmbit educatiu, que s’efectuarà a partir del retorn a les escoles. L’objectiu és detectar els asimptomàtics i minorar les cadenes de transmissió. Es farà als professionals dels diferents perfils: educadors, mestres i professors, professionals d’administració i serveis i atenció educativa, i monitors i professionals d’empreses externes. I en tota  la tipologia de centres educatius, des de llars d’infants a centres de formació professional, i de tota titularitat, públics, municipals, concertats i privats.

  El director general de Centres Públics, Josep  Gonzàlez-Cambray, ha explicat que el cribratge, que serà voluntari, es farà al mes de gener en tres fases d’una setmana cadascuna: un 45% es farà la primera setmana, un 35% la segona i un 20%, la tercera. S’aplicarà un criteri de distribució territorial, fent tests tan a municipis grans com a petits en totes les fases, distribuint els grans durant les tres setmanes. Segons Gonzàlez-Cambray, “es farà d’aquesta manera per poder garantir l'anàlisi de les mostres als laboratoris i per poder establir un calendari de cobertura de les substitucions de professorat”.

  La consellera Vergés destaca que “les escoles no han estat focus d’infecció” i reitera “el compromís de mantenir-les obertes sempre”

  La consellera de Salut Alba Vergés, ha subratllat que "les escoles no han estat focus d'infecció” i, en aquest sentit, ha explicat que la transmissió entre nens és baixa: “Quan s’ha detectat un cas en un grup bombolla, el 75% ha sortit negatiu. I en educació infantil el percentatge puja fins al 82%”.

  Vergés ha informat també que s’han fet “prop de 615.000 proves PCR a l’entorn escolar. És moltíssim. És abocar-nos en aquesta prioritat de país” i ha reiterat el compromís de mantenir les escoles obertes: “Aquest primer trimestre demostra que les escoles no han estat focus d’infecció, ans el contrari, des del punt de vista de salut ens han ajudat molt al control i seguiment de l’epidèmia, per això aquest compromís de mantenir les escoles obertes sempre”. Finalment, la consellera Vergés ha agraït la feina i l’esforç de tota la comunitat educativa, als professionals del món educatiu i als de la salut, i també a les famílies.

  Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha remarcat el paper de l’atenció primària en el seu conjunt en la gestió de la pandèmia: “L’atenció primària torna a estar al costat de la comunitat, quan toca i on toca, i ara tocava l’escola i s’ha fet amb un resultat més que satisfactori”. També ha posat en relleu que les 615.000 proves que s’han fet a l'entorn escolar ha estat possible gràcies a les més de 300 persones que diàriament han treballat.

   

  16 de desembre de 2020

  Tanca

Novembre 2020

 • Josep Bargalló: Avui tenim el 98% d'alumnes i el 99% del professorat fent activitat lectiva en plena pandèmia (19 de novembre de 2020)

  Ho ha afirmat durant la intervenció al Parlament on ha valorat la importància de la presencialitat com a factor clau de l’educació

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha destacat que l’obertura dels centres educatius s’ha demostrat efectiva i segura, malgrat a incidència de la pandèmia a la societat: “Tot i que les condicions no són les òptimes, tot i que tenim mesures dures que dificulten el que estàvem acostumats a les aules, l’escola està oberta i és segura. I les dades ho demostren. Avui tenim el 98% d'alumnes i el 99% del professorat fent activitat lectiva en plena pandèmia”.

  Bargalló ho ha afirmat durant una intervenció al Ple del Parlament aquest matí, on ha valorat la importància de la presencialitat com a factor clau de l’educació. El conseller ha remarcat que “el nostre alumnat necessita la realitat afectiva i de socialització que és l’aula. Necessita els companys, i per això la presencialitat és clau i fonamental a l’educació. Som la millor eina i la millor solució a la crisi comunitària”.

  El titular d’Educació ha reconegut que obrir les escoles no ha estat fàcil després d’un final de curs on els centres van estar tancats: “Veníem del trasbalsament del tancament de les escoles sense estar preparats com a societat per tenir les escoles tancades”. I ha afegit que “l’opinió pública i publicada posava en dubte que el sistema i les escoles poguessin obrir el setembre, amb interessos de tot tipus per tal que no obríssim. Però el setembre va ser un mes d’èxit: de les direccions de centres que ho  van fer tot per obrir, dels claustres, mestres, famílies i, sobretot, de l’alumnat”.

   

  19 de  novembre de 2020

   
  Tanca
 • El Consell Escolar de Catalunya reflexiona sobre els reptes de l'educació arran dels canvis provocats per la pandèmia

  El Consell Escolar de Catalunya celebra avui la XXVIII Jornada de reflexió, que enguany versa sobre què és fonamental i quins són els reptes futurs de l’educació, en el marc de la pandèmia provocada per la Covid-19. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, clou aquesta tarda la jornada de forma telemàtica, on tindran lloc diferents espais de diàleg i conversa al voltant d’un seguit de temes tractats prèviament per la comunitat educativa.

  En aquesta ocasió, la temàtica de reflexió gira al voltant de què és el més important a preservar en l’àmbit educatiu. És a dir, reflexionar sobre els canvis que la pandèmia ha generat en l’educació i els reptes que han sorgit. La situació d’urgència ha posat al descobert un seguit de limitacions, i davant d’això el Consell Escolar proposa una nova mirada per entendre el que ha passat i reflexionar el futur al voltant de diferents eixos:

  • L’espai i el temps educatiu
  • La digitalització de l’educació
  • L’acompanyament i la cura
  • La personalització dels aprenentatges

  L’acte telemàtic començarà amb un recull de les aportacions de diverses persones expertes, recollides els darrers mesos en un grup de treball del consell. Són les aportacions de Joan Manuel Tresserras, Marina Garcés, Kilian Jornet, Guillermo Bautista, Neil Harbisson, Mercè Gisbert, Màrius Serra, Begoña Román, Natza Farré i César Coll.

  A continuació, tindrà lloc un diàleg entre Guillermo Chirino - president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i membre del consell-, Eudald Carbonell –arqueòleg- i Laia Servera –periodista i directora de l’Infok-. En el darrer tram de l’acte, el representant dels Moviments de renovació pedagògica al consell escolar de Catalunya Raül Manzano, moderarà les converses que versaran al voltant dels 4 eixos que s’han anat treballant prèviament a la jornada.

  Converses prèvies a la jornada

  El CEC organitza des de 1986 –any de la seva creació- una jornada de reflexió, amb l'objectiu principal de promoure el debat i la reflexió sobre temes d'actualitat i d'interès per a la dinamització i la millora del sistema educatiu.  En aquesta edició s’hi ha tractat el present educatiu, que ha de sorgir dels nous plantejaments derivats de la crisi provocada per la pandèmia. La pandèmia ha sacsejat el món educatiu des del passat mes de març i, en certs aspectes, continua encara durant el curs actual. Un cus marcat per les noves mesures organitzatives, pels confinaments de grups als centres, per la docència híbrida, etc.

  El debat del Consell Escolar de Catalunya demana doncs una mirada sobre com el tancament dels centres a finals del passat curs va suposar la desaparició de l’espai tradicional escolar, i com cal treballar aspectes com la digitalització i l’acompanyament de l’alumnat en tot el procés. És per això, que els diferents aspectes que es tracten durant la jornada d’avui s’han abordat prèviament en quatre converses que han comptat amb la participació de persones expertes en la matèria i alguns dels protagonistes. Les converses permeten debatre i generar idees que serveixin per elaborar propostes de millora del sistema educatiu.

  Les converses que s’han dut a terme, enguany de forma telemàtica, han estat les següents:

  El Consell Escolar de Catalunya és un òrgan superior de participació de la comunitat educativa de Catalunya que té, entre d’altres, la missió d’estudiar com millorar l’adequació de l’ensenyament a la realitat social, així com formular per iniciativa pròpia propostes relacionades amb la seva qualitat.

   

  26 de novembre de 2020

  Tanca

Octubre 2020

 • Educació mantindrà la presencialitat de l'alumnat a infantil, primària i secundària (29 d'octubre de 2020)

  • A partir de dilluns els centres treballaran per reduir la presencialitat al batxillerat, formació professional i règim especial
  • La reducció de la presencialitat es mantindrà fins el final del primer trimestre.

  El Departament d’Educació mantindrà la plena presencialitat de l’alumnat als dos cicles d’educació infantil i tota l’educació obligatòria -primària i secundària-. I a les etapes postobligatòries de batxillerat, formació professional i règim especial els centres treballaran per tal de reduir la presencialitat en el marc dels seus propis plans d’organització.

  Educació ha publicat un comunicat al portal de centres, per tal que els centres educatius disposin d’informació sobre les afectacions de les noves mesures aprovades pel Procicat en el marc de la pandèmia.

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat aquestes mesures deixant clar que “allò que és primordial es mantenir i preservar el dret a l’educació del nostre alumnat. Totes les mesures tenen aquesta fita. Així, infantil, primària i ESO continuen igual. És un bé a preservar el manteniment de l’ensenyament obligatori presencial. Es mantenen vigents totes les instruccions i tots els plans d’organització dels centres”.

  Pel que fa a l’ensenyament postobligatori -és a dir, batxillerat, cicles mitjà i superior i també els ensenyaments d'idiomes, adults, arts i musica, etc-, els centres “han de tendir a augmentar la no-presencialitat, a reduir la presencialitat. I ho han de fer en els termes que les instruccions i molts plans d’obertura ja preveien”, ha afirmat Bargalló. Una mesura que haurà de desenvolupar-se al llarg de la setmana vinent, i que s’allargarà el primer trimestre per tal que els centres no hagin de variar els plans passats els propers 15 dies. Amb la voluntat de no interrompre l’activitat ordinària, demà divendres aquesta serà la ja prevista, com ho serà fins que els centres no puguin activar les noves mesures.

  El conseller ha destacat que “no és nou, fins ara ho feien un 10% de centres de batxillerat, un 20% de centres d'FP i la gran majoria de centres de règim especial, com idiomes i arts. Aquesta necessitat de reduir la presencialitat l’hem de preveure, per lògica i pel bé dels centres, fins a final de trimestre”.

  Pel que fa a la suspensió d’activitats extraescolars, no afecta els centres de règim especial reglats, però sí totes les activitats formatives no reglades. Tampoc afecta a les activitats organitzades pels propis centres i que mantinguin els grups estables.

  Tanmateix, la propera setmana es publicaran instruccions específiques referents a aspectes concrets com l’avaluació o les pràctiques.

  Pel que fa a la mobilitat de l’alumnat i professorat, davant dels confinaments perimetrals, aquesta està garantida amb la declaració responsable. En el professorat per anar del domicili al centre i a la inversa –sigui fora del municipi, comarca o en una altra comunitat autònoma-; i en l’alumnat, tant es traslladi amb transport públic com amb la família.

   

  29 d’octubre de 2020

   
  Tanca
 • Disminueixen els grups confinats i un 97% dels alumnes han assistit als centres amb normalitat (7 d'octubre de 2020)

  Disminueixen els grups confinats als centres educatius catalans, i un 97% dels alumnes han pogut assistir a les aules amb normalitat des que va començar el curs 2020-2021. Aquest fet demostra la importància de mantenir escoles i instituts oberts. Així ho ha expressat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, durant la roda de premsa de seguiment de la incidència de la Covid-19 en l’àmbit educatiu, conjuntament amb el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

  “Aquesta crisi la superarem amb les escoles obertes”, ha afirmat Núria Cuenca, que ha recordat que són diverses les raons per mantenir oberts els centres educatius. “Ens ajuda a contenir els contagis i a tallar les cadenes de transmissió. Però sobretot perquè l’escola garanteix la igualtat d’oportunitats i ens ajudarà a pal·liar les desigualtats socials que la pandèmia ha creat en l’alumnat”, ha assegurat la secretària d’Educació.

  En el mateix sentit, Cuenca ha reiterat que “les dades que estem exposant ens confirmen que les mesures són les correctes, que estem contribuint a prevenir els contagis dins de l’escola, i ens assegura que la crisi la superarem amb les escoles obertes. Les necessitem obertes i seguirem en la línia de treball que estem fent”. I ha volgut recordar que “l’escola ens ajuda a conscienciar sobre les mesures d’autoprotecció. Els alumnes ens donen un exemple d’adaptació a les mesures amb quotidianitat, gràcies al seu esforç”.

  La secretària ha avançat que durant aquestes setmanes hi ha hagut “una disminució dels grups estables confinats: 2.261 grups confinats en total, un 3% dels que hi ha al sistema”. A data d’avui el confinament afecta a 1.165 grups, 26.353 alumnes i  1.433 professionals educatius.

  Pel que fa al desconfinament, de moment ho han fet 1.096 grups, i els propers 7 dies es desconfinaran 900 grups més. Ha agraït al professorat, alumnat i famílies “la comprensió, compromís i esforç. Si les dades a dia d’avui són positives és per la bona feina que fan”.

  El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha destacat que en les primeres tres setmanes del curs s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar (alumnes i professors). Ramentol ha explicat que aquestes proves es divideixen en PCR fetes fora de l’escola per casos simptomàtics o contactes estrets no escolars i en les fetes dins de l’àmbit escolar, per exemple, per cribratges a tot un centre. De les fetes fora dels centres se n’han fet 46.414 i de la resta, un total de 52.284.

  Marc Ramentol ha destacat que les dades mostren que “quan anem a buscar contagis dins de les escoles en trobem molts menys que quan els busquem fora” i, en aquest sentit, ha assenyalat que “l’escola continua no sent una font important de contagi de Covid-19, i que això és vàlid en totes les franges d’edat, des d’Infantil fins a Batxillerat, i també fins als professionals que hi treballen”. “En totes les franges d’edat, el contagi dins les escoles continua mostrant-se molt inferior al contagi que es produeix fora dels centres”, ha reblat Ramentol.

  El secretari general de Salut també ha remarcat que “més del 90% de positius s’estan comunicant en les primeres 24 hores de la realització de la prova, que és el que més ens interessa” i ha recordat que aquesta setmana el Departament de Salut ha posat en marxa un nou vehicle de comunicació dels resultats, a través d’un SMS, per agilitzar-ne la comunicació, sobretot dels resultats negatius.

   

   7 d’octubre de 2020

  Tanca
 • El Procicat aprova mesures per a la realització d'activitats extraescolars, colònies i sortides escolars (5 d'octubre de 2020)

  El PROCICAT ha aprovat avui el document d’Especificacions sobre el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per COVID-19 en relació amb les activitats extraescolars i les colònies i sortides escolars. Aquest document, elaborat conjuntament pels departaments d’Educació, Salut i Interior, la Secretaria General de l’Esport i la Direcció General de Joventut, té com a objectiu concretar les indicacions que es van donar el mes de juliol en relació a l’organització d’aquestes activitats per tal que es puguin realitzaren condicions de seguretat. Així doncs, proposa mesures que segueixen la pauta de la resta de protocols: grups estables i constants per garantir la traçabilitat dels contactes estrets, mesures en relació a l’ús de la mascareta, aspectes organitzatius com són l’ús de les dutxes i vestidors, i altres mesures  de prevenció, seguretat i higiene com la ventilació, neteja i desinfecció dels espais o el rentat de mans i del material utilitzat.

  Pel que fa a les extraescolars, el document s’aplica a les organitzades o promogudes pels centres educatius, les seves associacions de mares i pares d’alumnes o les seves seccions esportives, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, i que estiguin previstes en les respectives  programacions  generals anuals. També s’apliquen, amb caràcter subsidiari i sempre que no hi hagi una regulació específica, a les activitats i modalitats formatives en centres no educatius.

  Entre les novetats en la realització de les activitats, el protocol estableix que s’haurà de realitzar un registre diari de l’assistència dels integrants del grup estable (esportistes, monitors, etc.) que s’ha de conservar al menys durant 1 mes.

  En relació als espais en els quals es realitzaran les activitats extraescolars, el document preveu que la superfície d’espai disponible ha de permetre una distància mínima d’1,5 metres entre cada participant i, sempre que sigui possible, que les activitats tinguin lloc a l’aire lliure. També especifica que l’ús de la mascareta és obligatori a partir dels sis anys, excepte quan s’estigui realitzant una pràctica esportiva que sigui incompatible, en les classes  d’instruments de vent i de cant, i quan l’ús estigui contraindicat per motius de salut.

  Els vestidors només seran utilitzats de manera simultània per infants i adolescents d’un mateix grup estable de les activitats extraescolars i, tant als vestidors com a les dutxes, caldrà mantenir la distància de seguretat i, per tant, el nombre de persones que els utilitzin simultàniament ha de garantir-ho. 

  En el cas que hi hagi sospita o detecció de contagi s’aplicaran els procediments habituals determinats per al funcionament habitual dels centres educatius.

  Sense perjudici d’allò que s’estableixi en les regulacions específiques de les competicions federades i de les activitats realitzades en el marc dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, els esdeveniments esportius o celebracions que tinguin lloc en els centres educatius es realitzaran sense l’assistència de públic.

  Pel que fa a les colònies i sortides escolars, les d’un dia s’organitzaran en grups estables de convivència que seran coincidents amb els grups definits per l’activitat lectiva i tindran un o varis monitors que hi interactuaran de manera transversal. S’especifica que poden conviure diferents grups de centres educatius diferents en una mateixa instal·lació sigui amb allotjament o sense, sempre i quan es respectin els grups de convivència i la distància de seguretat entre aquests.  El document també indica que s’ha de disposar d’un pla de neteja i desinfecció adaptat a cada instal·lació, als seus espais i usos (menjadors, habitacions, aules, espais esportius, lavabos i dutxes).

   

  5 d'octubre de 2020

  Tanca
 • Les quarantenes en l'àmbit escolar passen a ser de 10 dies, d'acord amb el nou protocol del Departament de Salut (1 d'octubre de 2020)

  Les quarantenes per als contactes estrets i per als grups de convivència estables passen de 14 a 10 dies per tota la població de Catalunya. Així ho estableix el nou “Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2” actualitzat pel Departament de Salut.

  Aquest canvi també tindrà incidència en l’àmbit escolar. Així, les quarantenes que tinguin lloc als centres educatius seran ja per un període de 10 dies. Respecte a les quarantenes iniciades abans de l’entrada en vigor del nou document, els centres avisaran a les famílies que els infants podran reprendre l'activitat presencial un cop hagin passat els 10 dies. Tot i el canvi de dies de quarantena, les autoritzacions de confinament signades per les famílies al seu dia continuen sent vàlides.

  Els professionals que es trobin en confinament sense baixa mèdica també es reincorporaran als centres educatius un cop transcorreguts aquests 10 dies, conjuntament amb la resta del grup estable de convivència. I els que tinguin una baixa mèdica prescrita inicialment per 14 dies, que hagin estat substituïts en el seu lloc de treball al centre educatiu, s’incorporaran un cop acabi aquesta baixa mèdica, moment en què també finalitzarà del nomenament del seu substitut.

  Actualització en casos positius i negatius al centre

  L’actualització del document de “Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2”, estableix, com ja es va explicar recentment, que en cas sospita d’un cas, els menors del grup de convivència mantindran l’activitat escolar a l’espera dels resultats, sense barrejar-se amb la resta de grups.

  Si les proves realitzades són negatives, els infants i tutors del grup continuaran amb normalitat les seves activitats, i l’alumne es podrà incorporar quan els símptomes hagin cedit i després de 24 h sense febre.

  En cas positiu, s’establirà la quarantena de 10 dies del grup i tutor, i s’indicarà la prova PCR al propi centre o en altres punts específics segons indiquin els equips d’atenció primària.

   

   1 d'octubre de 2020

  Tanca

Setembre 2020

Agost 2020

 • El Govern afegeix noves mesures de seguretat al pla d'obertura de centres educatius degut a l'evolució de la pandèmia (25 d'agost de 2020)

  • Els consellers d’Educació i Salut, Josep Bargalló i Alba Vergés, acompanyats del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han presentat avui els Acords del Govern extraordinari en matèria educativa
  • Les mesures complementàries de cara a l’obertura dels centres escolars preveuen l’ús de mascareta dins l’aula a partir de la secundària, la realització del cribratge a 500.000 persones, i ràtios no superiors a 20 a l’educació infantil i primària

  El Govern afegeix noves mesures de seguretat al pla d'obertura de centres educatius degut a l'evolució de la pandèmia. Així ho han explicat aquest migdia els consellers d’Educació i Salut, Josep Bargalló i Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa sobre els Acords del Govern extraordinari en matèria educativa; en concret, les mesures complementàries a les ja previstes dins del Pla d’actuació per al curs 2020-2021 -aprovat pel PROCICAT el passat mes de juliol-. Unes mesures previstes a data d’avui, però que en funció de l’evolució de la pandèmia es poden modificar de nou.

  El conseller d’Educació ha remarcat que el principal objectiu del Govern és garantir el dret d’educació de l’alumnat: “És fonamental el dret a l’educació de tota una generació, el dret de rebre coneixements, de rebre informació, de socialitzar-se amb companys, de treballar les seves habilitats. Això és el que volem: que l’epidèmia no trenqui la formació d’una generació”.

  Bargalló ha fet referència a les necessitats prioritàries del sistema educatiu el proper curs, un “curs on hem de prioritzar els aprenentatges clau, hem de tenir un enfocament més globalitzat del currículum. Haurem de treballar la personalització dels aprenentatges, aprofundir en l’aprenentatge autònom, on l’acció tutorial serà més important que mai”.

  D’acord amb les previsions de l’estat de la pandèmia en les properes setmanes a tot el territori català, s’implementaran un seguit de mesures. Així, pel que fa als grups de convivència estable, s’estableix que als grups de 2n cicle d’educació infantil i primària, la ràtio no serà superior a 20 alumnes amb caràcter general i, a secundària es reduiran sempre que sigui possible. En qualsevol cas, quan no sigui possible reduir els grups, entès això com a excepcionalitat i d’acord amb el pla propi de cada centre, s’arbitraran altres mesures preventives i de seguretat.

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha remarcat que els grups seran el més reduïts possible en funció de les característiques del centre i ha recordat que a Catalunya la ràtio és d’un mestre per cada 16 alumnes: “El context, el territori, l’organització, el tipus d’ensenyament o el tipus d’edifici acaben explicant el paràmetre marc de 20 alumnes a infantil i primària”. Pel que fa a la secundària, ha explicat que “hi intervenen aspectes com les optatives, especialitats, tallers..., que marquen una diversitat més gran”.

  Es determina l’ús de la mascareta dins l’aula de forma obligatòria a partir dels 12 anys, a l’educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults. Cal recordar que el Pla d’actuació aprovat el juliol ja ho establia per als espais comuns com passadissos i entrades i sortides de l’aula. Pel que fa a l’ús de la mascareta a l’educació primària, serà obligatòria a partir dels 6 anys quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori ho requereixin.

  En relació al control de símptomes, es recomana als centres educatius que realitzin un control diari de la temperatura dels alumnes; cada centre decidirà com ho farà en funció de les seves característiques.

  Finalment, s’introdueix una nova mesura no prevista en el pla d’actuació, com és el cribratge poblacional de 500.000 persones, entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. La realització d’aquests tests es durà a terme amb criteris epidemiològics i es farà a alumnat, professorat i membres del personal d’administració i serveis.

  La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que “no hem descansat ni descansarem perquè els infants puguin exercir el seu dret educatiu i pedagògic amb seguretat”, malgrat la complexitat de l’epidèmia, i ha reiterat la crida a la societat a mantenir l’esforç per començar el curs de la millor manera possible, sobre tot a través de les tres mesures bàsiques –distància, mans i mascareta- i de reduir la interacció social. “Aconseguir-ho depèn d’una estratègia conjunta d’implicació de la societat, que s’ha de seguir des d’ara mateix”, ha dit.

   “Portem setmanes, mesos, coordinant-nos i organitzant-nos per donar resposta a la societat, perquè les escoles són un àmbit elemental d’ella i suposa una bona eina per a l’educació sanitària. Per això, cal ajudar l’escola i acompanyar-la”, ha emfatitzat Vergés abans d’expressar que, tot i els casos que hi haurà, perquè n’hi ha a qualsevol àmbit de la societat, se sabrà com gestionar-los perquè hi ha eines desenvolupades i els protocols i circuits estan preparats.

  La titular de Salut ha aprofundit en algunes de les mesures addicionals aprovades avui pel context epidèmic, i que s’aplicaran des del primer dia. Per exemple, la previsió de fer cribratges massius a les escoles, d’aproximadament mig milió de testos PCR en dos mesos.  Vergés ha detallat que per decidir a quins centres es faran aquestes proves es prioritzaran els criteris epidemiològics poblacionals i necessitats socials. “L’escola és un referent comunitari i acostarem els cribratges a la comunitat que ho necessiti gràcies a l’escola”, ha dit la consellera abans d’indicar que el sistema està preparat per a fer, d’entrada, uns 8.000 tests diaris, i d’incrementar-lo a 20.000 diaris.

  Vergés ha remarcat la importància que tindran els grups de convivència estables que formaran alumnes i mestres a les escola, com un sistema compacte que, d’alguna manera, s’assembla a les ‘bombolles de convivència’ que generen les mateixes famílies. “Fer-ho dona un marc de seguretat per gestionar la casuística diversa que tindrem i que abordarem conjuntament amb l’escola, l’atenció primària, els serveis de vigilància epidemiològica i altres eines a l’abast”. Per últim, la consellera també ha apel·lat a la responsabilitat de tota la societat pel que fa, també per a l’àmbit escolar, en el control i l’autovigilància dels símptomes.

  25 d’agost de 2020

  Tanca
 • Educació i Salut presenten el protocol que hauran de seguir els centres educatius davant de casos de Covid-19 (13 d'agost de 2020)

  • El conseller d’Educació, Josep Bargalló; el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; i el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, han fet públic el document de gestió de casos per al proper curs
  • En casos positius d’alumnat o professorat confirmats pel test PCR, s’aïllarà el grup estable de convivència durant 14 dies i tots els membres del grup passaran el test

  Els departaments de Salut i d’Educació han establert el document que determina com ha de ser la gestió dels possibles casos de Covid-19 que es puguin produir en els centres educatius durant el curs 2020-21. El conseller d’Educació, Josep Bargalló; el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; i el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, han presentat avui en roda de premsa el protocol que s’enviarà als centres per tal que coneguin les passes a seguir en tots els casos que es puguin donar tant per part de l’alumnat com del personal del centre.

  Durant la seva intervenció, Josep Bargalló ha remarcat que “som conscients que el curs que ve és un curs que té unes característiques extraordinàries per les conseqüències del curs anterior, per l’evolució de la pandèmia que anirem trobant-nos durant el curs i perquè hem de donar des del món educatiu una resposta a l’emergència pedagògica en què ens trobem, l’emergència social i comunitària. El servei educatiu és més que mai un servei públic essencial pel que fa a la formació dels nostres nens i joves, que hauran estat 6 mesos desconnectats del dia a dia quotidià de l’escola, no podem tenir una generació de joves amb una desconnexió constant de l’escola”.

  El conseller ha declarat que “en l’actual situació de pandèmia és evident que hi ha incidències en el dia a dia, però hem d’estar preparats per afrontar-les amb la màxima seguretat amb l’aplicació dels circuits i la resolució dels casos. Tenim experiències que ens ajuden, com han estat els casals d’estiu. Tenim les eines per treballar-hi i donar una absoluta seguretat que tots els casos seran tractats degudament”.

  El document concreta la forma d’actuar per part dels directors, que seran les persones responsables de coordinar i gestionar dins del centre educatiu, i s’estableix el paper dels diferents actors que participaran en el procés, tant per part de l’administració educativa com sanitària. Bargalló ha explicat que “les direccions de tots els centres educatius rebran a finals d’aquest mes l’assignació d’un CAP de referència per al seu centre; i l’assignació d’un personal sanitari de referència. I rebran també una formació específica per tal que aquest circuit que hem treballat Educació i Salut sigui un circuit conegut i efectiu”.

  Així, en primer lloc, per poder accedir als centres, les famílies han de verificar que els infants no presenten símptomes compatibles amb la Covid-19 ni una temperatura superior al 37,5ºC. No es permet anar a escola en cas d’estar aïllat per donar positiu en Covid-19, estar a l’espera de resultat de PCR, conviure amb una persona diagnosticada o estar en quarantena domiciliària. D’altra banda, els alumnes que tinguin una malaltia crònica d’elevada complexitat, en acord entre la família i l’equip pediàtric, es valorarà les implicacions de reprendre l’activitat presencial als centres.

  Protocol davant de casos sospitosos

  La detecció precoç dels casos i el seu aïllament és fonamental per mantenir la seguretat als centres al màxim. Per això, es determina quina és la gestió que s’ha de dur a terme en cas que un alumne o membre del personal presenti símptomes compatibles amb la Covid-19: portar-lo en un espai separat ventilat, col·locar-li la mascareta i en cas de símptomes de gravetat, trucar al 061.

  El document indica les actuacions per part del director del centre davant d’un cas sospitós -avisar a la família-; del Centre d’Atenció Primària (CAP); i del Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE) territorial. El CAP, a través del pediatra o metge haurà de valorar els símptomes i decidir la realització del test PCR, indicarà l’aïllament de la persona atesa i qui hi conviu fins conèixer el resultat del test, i recollirà els contactes estrets de l’entorn familiar. El SVE avisarà a la direcció del centre educatiu del possible cas, recollirà els contactes estrets de l’entorn escolar, farà seguiment del resultat del PCR i en cas de confirmació positiva, n’indicarà les mesures necessàries d’aïllament i quarantena. A l’espera del resultat de les proves, no està indicat el confinament dels contactes del grup estable de convivència.

  En aquest sentit, el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol,  ha afegit que els gestors Covid “tindran una casella que s’activarà en cas que sigui una sospita en l’entorn escolar. Això activarà els SVE que entraran en joc en sospita de cas escolar. A partir de principis del mes que ve es reforçarà el servei, amb un total de 16 persones que s’incorporaran als SVE amb la principal missió que en cas de sospita es posin en contacte amb el centre educatiu per seguir els contactes i recolliran les dades d’afiliació d’aquestes persones”.

  Gestió davant de casos positius

  El document estableix, de forma orientativa, els elements de decisió per establir quarantenes, tancaments totals o tancaments parcials. Així:

  En cas positiu en un o més membres d’un grup de convivència estable: es recomana la quarantena de tot el grup de convivència durant 14 dies. Això suposarà la interrupció de l’activitat lectiva presencial per al grup, a qui se’ls farà a tots el test PCR.

  En cas positiu en dos membres no convivents que formen part de dos grups diferents de convivència dins d’un mateix espai, com pot ser un edifici, una ala d’un edifici o un torn: es recomana la quarantena dels grups de convivència d’aquell espai durant 14 dies. S’interromp l’activitat lectiva presencial en l’espai afectat en el mateix període i es farà el test a tots els membres del grup.

  En cas positiu en dos o més membres no convivents que formen part de grups de convivència en diferents espais: es plantejaria la quarantena dels grups de convivència afectats durant 14 dies i es farà un PCR a tots els membres. Es podria, a més, plantejar la interrupció de l’activitat lectiva presencial del centre educatiu durant aquest temps.
  En els tres supòsits, en cas que un dels contactes del grup doni negatiu un cop s’hagin tots fet el test PCR, no eximeix de la necessitat de mantenir la quarantena durant els 14 dies que dura el període màxim d’incubació.

  Per al personal del centre, a més, s’indica que ha de posar-se en contacte amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals per comunicar el seu aïllament i per tal que el servei en pugui fer el seguiment si el test dona positiu. En cas que la PCR sigui negativa, el professional es podrà reincorporar al centre un cop s’hagi recuperat del quadre clínic i hagin passat 24h mínim sense febre o símptomes.

  El retorn al centre educatiu d’un cas confirmat de Covid-19 es farà un cop passin com a mínim 72 hores des de la resolució dels símptomes, i sempre i quan la persona no hagi requerit ingrés hospitalari, l’hagi atès l’atenció primària i hagi estat aïllada al domicili durant al menys 10 dies. Per tornar al centre no serà necessària la realització d’una PCR de control.

  Actuació en cas de familiars d’un cas

  Els germans o familiars d’un cas sospitós, a l’espera dels resultats, han de romandre a casa a l’espera dels resultats. En sortir negatiu, es poden reincorporar al centre. En cas que es confirmi el positiu en germans o familiars, la resta de membres de la família hauran de fer quarantena durant 14 dies i passar el test.  

  En qualsevol cas, no està indicat l’aïllament preventiu dels membres del grup de convivència estable dels germans o familiars del cas en el moment de fer-los el PCR. En cas de resultat positiu del test, s’establiran les mesures oportunes en els grups de convivència dels germans o familiars convivents.

  El document també indica el paper de les infermeres de referència –que mantindran contacte amb el centre i l’assessoraran sobre els dubtes que puguin sorgir-; el funcionament del TRAÇACOVID –aplicatiu creat per Educació específicament per a la gestió dels casos-; i la formació que rebran tant infermeres com direccions de centres educatius. El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha indicat que “per tal de donar resposta operativa al protocol, creem un aplicatiu informàtic per donar suport als centres, als serveis territorials, als serveis centrals i les famílies. Facilitarà el seguiment dels casos sospitosos i dels resultats dels tests. Ens permetrà una recollida automatitzada i sistematitzada de la informació, que s’actualitzarà dos cops al dia i ens permetrà una gestió de cadascun dels casos”.

  Pel que fa a la formació docent, totes les direccions de centres rebran formació a distància per part de l’Agència de Salut pública de Catalunya al voltant de la gestió dels casos i les mesures de protecció enfront la Covid-19. Posteriorment, el material usat per la formació es facilitarà per tal que pugin traslladar la informació als equips respectius de cada centre. El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha indicat que “aquesta formació es durà a terme abans del 14 de setembre, de forma telemàtica, en diferents formats com poden ser trobades territorials, també en format webinars. En farem tantes com calguin i les que siguin necessàries. S’explicarà com serà el protocol clarament, i permetrà també fer aquest recordatori dels aspectes organitzatius de cara al nou curs”.

   

   13 d’agost de 2020

  Tanca
 • El Govern garanteix el dret a l'alimentació de la infància vulnerable amb recursos extraordinaris durant l'estiu (11 d'agost de 2020)

  • Treball, Afers socials i Famílies habilitarà els ajuts necessaris als ens locals mitjançant el contracte programa de serveis socials
  • Educació prioritzarà el proper curs el repartiment de menjar als alumnes amb ajuts de menjador en cas de tancament parcials de centres

  La Generalitat de Catalunya destinarà els recursos necessaris per a continuar garantint els ajuts destinats a l’alimentació dels infants en situació de vulnerabilitat. Així ho han tornat a explicar avui en compareixença parlamentària els consellers d'Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

  El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies cobrirà l’import que hagin de destinar els ajuntaments per mitjà d’ajuts d’urgència social a garantir el dret d’alimentació de la infància en situació de vulnerabilitat de Catalunya durant tot l’estiu, amb l’increment dels recursos assignats als ens locals per mitjà dels fons de contingència i el contracte programa de serveis socials.

  El finançament per aquestes ajudes es farà arribar a ajuntaments i consellers comarcals a través d’una addenda al contracte programa de serveis socials, l’eina de relació habituals entre Treball, Afers Socials i Famílies i els ens locals. El contingut i els detalls de l’addenda ja està a mans dels municipis i consells comarcals i ja poden fer l’estimació de l’import que necessitaran per cobrir totes les necessitats alimentàries de la infància.

  En la seva intervenció, El Homrani ha destacat el compromís del departament de centrar-se en les persones més desafavorides i "donar cobertura a les famílies amb infància vulnerable". El conseller ha repassat totes les ajudes per pal·liar situacions de vulnerabilitat que ha posat en marxa el Departament com a resposta a la covid19 i en aquest sentit, ha recordat accions com els 20 milions que s'han destinat a ajuts d'urgència, el 7,5 milions per als treballadors i treballadores autònoms, la no sortida de persones beneficiàries de la renda garantida durant la pandèmia, el 5 milions destinats als professionals de les arts escèniques o el 3,5 milions en ajudes perquè els infants puguin gaudir de l'educació en el lleure.

  Com a exemple, ha esmentat que "en només 14 dies es van cursar 100.000 sol·licituds dels ajuts extraordinaris de 200 euros" i ha reblat: "Hem anat molt més enllà de les beques menjador perquè la nostra acció política és amb mirada global i de fons". El conseller El Homrani ha volgut destacar que aquestes accions s'han portat a terme en coordinació amb les entitats i el món local.

  De la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat per al proper curs 2020-2021 que es prioritzarà el repartiment de menjar als alumnes beneficiaris d’ajuts de menjador, en cas de tancament parcial de centres per la pandèmia.

  Bargalló ha avançat que “si algun centre ha de tancar a partir del 14 de setembre, o un grup estable d’alumnat ha d’estar en quarantena a casa seva, n’hem parlat amb les empreses del sector i prioritzarem fer el menjar i repartir-lo a les famílies. Nosaltres prioritzarem dur el menjar a les famílies –que es pot fer si no hi ha un confinament total-, o que les famílies puguin anar al centre a recollir el menjar”.

  En el mateix sentit, el conseller ha avançat que s’incrementaran notablement els recursos destinats als ajuts individuals de menjador, “un augment notable per la voluntat del Departament d’augmentar els llindars mínims i també per la previsió de més sol·licituds de beques menjador”. També ha afegit que “és voluntat del Departament d’Educació reobrir cantines i cuines als instituts de secundària, fet que augmenta l’univers d’alumnes amb dret a ajut de menjador. Aquesta és la voluntat que volem tirar endavant tot i les dificultats”.

  Bargalló ha remarcat que el curs passat, durant el tancament de centres a causa de la pandèmia, el Departament va cobrir els 142.000 ajuts de menjador a través del sistema de targetes moneder. La cobertura dels ajuts, amb un import de 4 euros diaris, es va fer des del 12 de març i fins la finalització del curs el 19 de juny, inclosos els dies no festius de Setmana Santa.

  El titular d’Educació ha explicat que les targetes s’han assignat tant als 18.000  beneficiaris d’un ajut total -del 100% de l’import del menú escolar-, com als 124.000 beneficiaris d’un ajut parcial -del 50% de preu del menú-. I ha reiterat la voluntat del Departament per tal que el tancament dels centres no afectés als alumnes més vulnerables: “L’esforç que ha fet el Departament d’Educació en relació al manteniment dels ajuts de menjador ha estat notablement més gran que el realitzat per cap altra administració educativa de l’Estat”. I ha afegit que “si només haguéssim mantingut els ajuts de beques del 100%, com han fet altres comunitats autònomes, hauríem assignat només 18.000 targetes i hauríem tingut un estalvi de 30 milions. Però no era una decisió econòmica, sinó social”.

  D’aquesta manera, el Govern vol continuar assegurant als infants més vulnerables els recursos que permetin garantir les seves necessitats bàsiques d’alimentació, també durant els mesos d’estiu.

   

  Tanca

Juny 2020

 • Educació incorpora noves recomanacions de les autoritats sanitàries al pla d'obertura de centres educatius (7 de juny de 2020)

  • El nombre màxim d’alumnes per grup en les llars d’infants podrà ser de 10, en tots els territoris, a partir de la Fase 3 de desescalada
  • En l’etapa d’educació infantil es recull la dificultat de mantenir permanentment la distància física i es recomana mantenir aquest distanciament en la mesura del que sigui possible
  • Les llars d’infants podran oferir servei de menjador

  El Procicat ha aprovat avui les modificacions al pla d’obertura de centres educatius en Fase 2 i ha establert noves mesures per a la Fase 3, incorporant noves indicacions de les autoritats sanitàries. Pel que fa  al primer cicle d’educació infantil, que ofereixen les llars d’infants –854 de titularitat municipal, 509 privades i 42 del Departament d’Educació-, el nombre màxim d’alumnes per grup podrà ser de 10, en tots els territoris, a partir de la Fase 3 de desescalada. Aquesta decisió es pren a demanda d’ens locals, que són titulars de la majoria d’escoles bressol del país.

  En relació al distanciament físic i a l’ús de materials en l’etapa d’educació infantil, d’1 a 6 anys, recull la dificultat de mantenir permanentment la distància física durant tota la jornada i de preservar i individualitzar l’ús de materials. Així doncs, tant en Fase 2 com en Fase 3, es recomana  planificar les activitats atenent als criteris de mantenir les distàncies físiques en la mesura del que sigui possible. S’ha de tenir en compte que l’existència de grups estables, la proposta d’activitats que utilitzin pocs materials i la priorització d’activitats a l’aire lliure i en entorns ben ventilats i amb bona neteja i desinfecció minimitzarà la possibilitat de contagi.

  Pel que fa al servei de menjador a les llars d’infants, si la titularitat considera que el servei de menjador pot garantir l’acompliment de les mesures sanitàries establertes, podrà prestar el servei. Les mesures són garantir una separació mínima d’1 metre entre els infants a l’hora del menjador; en taules grans; deixar una cadira de separació entre infants de manera que cada nen o nena no tingui cap altre infant al davant ni als costats; i, per raons d’espai, pot ésser convenient fer els àpats per torns. Serà imprescindible la realització de neteja i desinfecció de les taules després de cada àpat i de l’espai del menjador almenys un cop al dia.

  Pel que fa al calendari vacunal de l’alumnat, serà altament recomanable per assistir al centre educatiu, d’acord amb els criteris indicats per les autoritats sanitàries.

   

  Tanca
 • Les escoles i instituts obren en la Fase 2 de desescalada arreu de Catalunya tal i com estava previst (1 de juny de 2020)

  Un total del 40% d’escoles i instituts públics i un 25% dels centres concertats tornen entre avui i demà a l’activitat escolar, atès que avui en moltes poblacions és dia festiu, en els territoris que avui han entrat en la Fase 2 de la desescalada, Tarragona, Terres de l’Ebre, Alt Pirineu i Aran, Girona, Catalunya Central, i Garraf i part de l’Alt Penedès a Barcelona Comarques, seguint amb el pla d’obertura dels centres educatius de Catalunya per a finals del curs actual previst pel Departament d’Educació. Cal tenir en compte que avui és dia festiu a més de 150 municipis de Catalunya i que els centres educatius d’aquests municipis obriran demà.

  El curs 2019-2020, que acaba el 19 de juny, continua de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’ha obert per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE).

  Centres oberts als diferents territoris

  Pel que fa a les dades de centres oberts pels diferents territoris són:

  • Tarragona: han obert 270 centres públics, 41 concertats i 17 privats. Dos Centres de Formació d’Adults no han obert avui però ho faran al llarg de la setmana.
  • Terres de l’Ebre: entre avui i demà reobren les aules de tots els centres públics, un total de 130 escoles, 20 instituts i 4 instituts escola. També han obert tots els centres concertats.
  • Pirineu: l’escola l’Espluga de Serra no ha obert per manca d’alumnat. La resta de centres obriran entre avui i demà: 42 escoles, 10 instituts, 2 centres concertats, 1 escola oficial d’idiomes i un centre de formació d’adults.
  • Girona: no ha obert l’Esculapi de l’Escala per una avaria a les canonades de subministrament municipals, l’institut de Sils perquè estan finalitzant unes obres urgents i l’escola de Bàscara. La resta de centres, obriran entre avui i demà. En total a comarques gironines hi ha 5 llars d’infants de la Generalitat, 250 escoles i ZER, 41 centres concertats, 75 instituts i 9 escoles privades.
  • Catalunya Central: entre avui i demà obriran els 316 centres del territori. En total, 166 escoles públiques i 62 concertades, 14 ZER -Zona Escolar Rural-, 52 instituts, 5 instituts escola, 5 llars d’infants, 8 Centres de Formació d’Adults, i 4 Escoles Oficials d’Idiomes.
  • Garraf i Alt Penedès, exceptuant Gelida i Sant Llorenç d'Hortons que pertanyen a la regió sanitària Metropolitana Sud i estan en fase 1: entre avui i demà obriran els 86 centres d’aquests territoris que estan en Fase 2. En total, 58 escoles, 2 ZER -Zona Escolar Rural-, 20 instituts, 2 instituts escola, 2 llars d’infants del Departament d’Educació, 1 Centre de Formació d’Adults, i 1 Escola Oficial d’Idiomes.

  Criteris d’assistència, distanciament físic i higiene

  Educació estableix en aquesta obertura de centres durant la Fase 2 els criteris en matèria de seguretat indicats PROCICAT. Per assistir al centre cal per part d’alumnat i personal l’absència de simptomatologia compatible amb la covid-19; que no convisquin o tinguin contacte estret amb positiu confirmat o simptomatologia compatible  en els 14 dies anteriors; i que duguin el calendari vacunal al dia. D’altra banda, en el cas del personal docent i no docent del centre educatiu, no hi poden assistir les  persones de risc elevat de malaltia greu per coronavirus –és a dir, tenir més de  60 anys i/o patir  malalties cròniques-.

  Es requereix el rentat de mans en alumnat i professorat durant l’estada al centre, l’existència de diversos punts de rentat de mans, i en punts estratègics (menjador, accessos al centre i als patis, passadissos...) es recomana la col·locació de dispensadors de solució hidroalcohòlica. Pel que fa a l’ús de mascaretes, la recomanació és que l’alumnat hagi d'assistir al centre amb mascareta, però se la podrà treure quan es puguin complir les mesures de distanciament. Sí que es recomana per al personal docent i no docent, si no es pot garantir la distància de seguretat.

   

  1 de juny  de 2020

  Tanca

Maig 2020

 • Educació ofereix recursos per atendre les emocions de l'alumnat en la tornada als centres (27 de maig de 2020)

  • L’objectiu és oferir diverses eines als centres per gestionar de la millor manera possible el retorn dels alumnes
  • Es tracten aspectes com el dol, la identificació de l’alumnat de risc i la creació d’espais de trobada de l’alumnat i les famílies

  El Departament d’Educació ofereix al professorat i als equips directius dels centres un seguit de recursos i orientacions per tal d’atendre les emocions de l’alumnat en la tornada a escoles i instituts. El principal objectiu d’aquestes orientacions és permetre als docents  planificar una estratègia en el retorn dels alumnes al centre educatiu i a totes les activitats en les que estan acompanyats per adults suggerint la creació d’espais de trobada i dinàmiques de retrobament.

  Les orientacions també pretenen facilitar que el professorat pugui identificar l’alumnat amb necessitat d’especial acompanyament i possibilitar l’atenció a les necessitats emocionals dels alumnes en procés de dol. S’inclouen, per exemple, recursos per tal que els docents puguin escoltar i recollir les preguntes i inquietuds dels infants i joves, i identificar així les necessitats relacionades amb el dol.

  D’aquesta manera, es recullen un seguit de vídeos amb les reflexions d’experts de diferents àmbits relacionats amb la pedagogia, la psicologia, l’orientació, directors de centres educatius, i membres del Consell Escolar de Catalunya, entre d’altres.

  Elements de reflexió

  L’espai web –que s’inscriu a la pàgina de l’xtec- inclou diversos apartats segons els temes que s’hi tracten: atendre les emocions, neuroeducació, dol i pèrdues, les famílies, l'alumnat, l'educació no formal en el retorn dels infants i joves, i recursos.

  Es plantegen diferents elements de reflexió al voltant d’aspectes com l’organització del retorn en equip, la preparació dels espais, els diferents tipus d’acompanyament o la figura del docent com a persona de referència per als alumnes.

  26 de maig de 2020

  Tanca
 • Educació presenta el pla d'obertura de centres educatius per a finals d'aquest curs i per al proper 2020-2021 (20 de maig de 2020)

  • L’obertura en el curs actual serà en la Fase 2 de desescalada, de manera voluntària per a l’acció educativa presencial de l’alumnat que finalitza l’etapa, per a atencions personalitzades amb els tutors, o per l’alumnat de 3-6 anys les famílies dels quals no puguin flexibilitzar el treball presencial
  • Aquests casos seran sempre amb grups de màxim 13 alumnes a primària i 15 a secundària, i respectant les mesures de seguretat i higiene
    
   Josep Bargalló: “Al setembre començarem un curs inèdit en la seva realitat. I cal fer una reflexió a tota la comunitat, no només l’educativa:  venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre estarem en emergència educativa”
  • Les llars d’infants podran obrir amb un màxim de 5 alumnes amb mesures de prevenció, higiene i reorganització d’espais
  • De cara al proper curs, el mes de juny Educació trametrà als centres orientacions per tal que elaborin un pla de contingència amb noves fórmules organitzatives per garantir la màxima presencialitat possible 
   Fotografia


  El Departament d’Educació ha elaborat un pla d’obertura dels centres educatius de Catalunya per a finals del curs actual i per al proper curs 2020-2021. El conseller Josep Bargalló l’ha presentat aquest migdia en una roda de premsa telemàtica. El Pla aprovat avui pel Procicat té per objectiu, com ha exposat el conseller Bargalló, “d’entendre el centre com un centre de formació, com un centre comunitari, d’atenció personalitzada a l’alumne. Hi ha uns elements que volem deixar clars a la ciutadania: el curs acaba  com estava previst i, tal i com es va declarar a la conferència d’educació, acabarà el 19 de juny. El curs actual no tornarà a reprendre’s de forma tradicional, no hi haurà classes com estaven enteses. S’està fent telemàticament i acabarà telemàticament. Les condicions sanitàries no ens permeten acollir tots els alumnes i a tots els centres en classes tradicionals”.

  Durant la seva intervenció, el titular d’Educació ha volgut “reconèixer la feina diària, constant del nostre professorat, de tots els nivells, que han superat trobar-se en una situació que no esperaven, fer feina des de casa, canviar les programacions, i que ho estan fent d’una manera excepcional. Agrair a les direccions dels centres que ens hagin facilitat la nostra tasca, i a les famílies. Ens trobem davant d’un gran repte que és l’emergència educativa que ens trobarem al setembre, i que hem de fer entre tots i entre tots hem de tirar endavant”.

  Així doncs, de cara a l’actual curs, l’obertura es farà en tots els casos en la Fase 2 de la desescalada. Una obertura que en cap cas implicarà la suspensió de la docència telemàtica, ja que  trencaria la dinàmica de l’alumnat i la programació que ja estan duent a terme els centres educatius. És la voluntat d’Educació atendre de manera personalitzada i presencial aquells alumnes que ho requereixin, amb la finalitat que l’alumnat tingui l’oportunitat d’assistir al seu centre en algun moment d’aquest final de curs.

  Els objectius principals són, per tant, oferir el suport lectiu i l’orientació, fent especial èmfasi en els finals d’etapa educativa, i en l’acompanyament tutorial i emocional de tot l’alumnat. Una actuació que en tots els casos s’haurà de fer garantint les condicions de salut de l’alumnat i del personal docent i no docent, d’acord amb les exigències de l’autoritat sanitària.

  Pel que fa a les dates d’aplicació del pla en cada centre, s’han d’adequar a la progressivitat de l’arribada de la Fase 2 a cada territori: els que ho puguin fer a finals de maig, hauran de preparar l’obertura per a l’1 de juny -sempre a partir d’una gradualitat en l’inici d’activitats-. En la resta de casos, es farà en la data d’entrada del territori en aquella fase, també a partir de la gradualitat.

  Es descarta, en qualsevol cas, l’obertura del servei de menjador abans del proper curs i només en casos específics i necessaris es permetrà el transport escolar, que se singularitzarà i s’hi aplicaran les mesures existents en el transport públic.                                                                                          

  Llars d’infants, màxim 5 alumnes per aula

  El Departament autoritzarà a les titularitats de cada llar d’infants –siguin de l’administració local o privades- a la seva obertura sempre que confirmin el compliment de les mesures de prevenció sanitàries i d’higiene. També hauran de complir les mesures d’adequació d’espais i de reorganització, amb un màxim de 5 infants per espai i en cap cas de 0-1 anys –atès que és el grup de més vulnerabilitat per la immaduresa del seu sistema immunitari-. Les llars del Departament d’Educació compliran els mateixos criteris.

  En cas que les llars no puguin oferir els serveis a tots els infants, en prioritzaran els progenitors dels quals, per motius laborals i professionals, hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo.

  Escoles d’infantil i primària, màxim 13 alumnes per grup

  S’estableix l’obertura de es escoles d’infantil i primària en centres públics i concertats per als següents supòsits:

  Acció educativa presencial –sempre de caràcter voluntari- en grups de 13 alumnes com a màxim, per als que acaben els seus estudis primaris (6è de primària); per tal de donar suport a la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. S’haurà de garantir:

  • Les mesures d’higiene i el distanciament físic de dos metres.
  • L’entrada i sortida del centre de manera diferenciada per cada grup de 13 alumnes.
  • L’elaboració per part de cada centre d’un pla específic d’obertura, adequat al Pla del Departament aprovat pel PROCICAT i a les orientacions concretes que es dictin, tant pel que fa a espais com a professorat.
  • La continuïtat de la docència telemàtica sense que això comporti una doble jornada per al professorat encarregat d’acollir cada grup d’alumnes.
    

  Atenció personalitzada del tutor amb l’alumne i, si escau, la família en qualsevol curs i nivell. En tractar-se d’una mesura excepcional i no continuada, caldrà planificar i programar el dia i hora de retrobament. L’objectiu és l’acompanyament educatiu personalitzat, especialment en la població escolar més fràgil socialment; i l’acompanyament emocional de l’alumnat, que  hagi patit el confinament d’una manera més greu o de l’alumnat de necessitats educatives especials.

  Atenció tutorial en grups reduïts d’alumnes en qualsevol curs o nivell, quan es cregui necessari. Seguirà els mateixos criteris que l’atenció personalitzada de l’alumne, esmentada en l’apartat anterior.

  Acollida per a l’alumnat del segon cicle d’educació infantil (3-6), de famílies els progenitors de les quals, per motius laborals i professionals, hagin de realitzar treball presencial sense possibilitat de flexibilitzar-lo. Es farà en grups d’un màxim de 13 alumnes i en horari de 9 a 13 hores.

  Els centres privats poden decidir obrir o continuar amb el tancament. En cas d’obertura, hauran de complir les mateixes indicacions que els centres públics i concertats.

  Centres d’ESO i ensenyaments postobligatoris

  Aquests centres obriran per dur a terme les següents activitats:

  Acció educativa presencial –respectant sempre el caràcter voluntari- en grups de 15 alumnes com a màxim, en els següents casos: alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). Caldrà garantir els mateixos criteris que els centres de primària:

  • Les meures d’higiene i el distanciament físic de dos metres.
  • Un retorn gradual de l’alumnat, amb horaris esglaonats.
  • L’elaboració per part de cada centre d’un pla específic d’obertura, adequat al Pla del Departament aprovat pel PROCICAT i a les orientacions concretes que es dictin, tant pel que fa a espais com a professorat.
  • La continuïtat de la docència telemàtica sense que això comporti una doble jornada per al professorat encarregat d’acollir cada grup d’alumnes.
    

  Els objectius en aquests centres serà prioritzar:

  • Alumnes de 4t d’ESO: es prioritzaran activitats d’orientació dels estudis possibles a seguir el proper curs (batxillerat, formació professional i règim especial).
  • Alumnes de formació professional: el suport a la finalització dels projectes.
  • Alumnes de règim especial: la realització de les activitats presencials imprescindibles per a la finalització dels seus estudis.
  • Alumnes de formació d’adults i de les escoles oficials d’idiomes: qualsevol activitat que s’hi programi, en especial les dirigides a l’alumnat que ha d’accedir a una titulació o acreditació.
  • Alumnes de 2n de batxillerat: les activitats relacionades amb la preparació per a les PAAU.
    

  Escoles d’educació especial

  A causa de les condicions específiques de vulnerabilitat d’aquest alumnat, i amb l’objectiu de garantir-ne al màxim la seva seguretat, el Departament està treballant amb personal tècnic propi i referents externs per tal d’elaborar un pla específic per a aquests centres i el seu alumnat. El pla, que es concretarà properament, establirà la realització d’accions concretes en aquest final de curs i com s’oferirà aquest servei de manera completa i plenament adequada en el curs 2020-2021.

   

  Proper curs 2020-2021

  El titular d’Educació ha remarcat que el proper curs que ve el sistema educatiu viurà una situació excepcional: “Al setembre començarem un curs inèdit en la seva realitat. I cal fer una reflexió a tota la comunitat, no només l’educativa:  venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais, i al setembre estarem en emergència educativa. Tindrem unes mesures de Protecció Civil i de Salut Pública que potser seran les del juny o potser no seran tant restrictives, però existiran”.

  Un cop fora de l’estat d’alarma i de les fases de desescalada, l’assistència a les activitats lectives haurà de retornar a la seva obligatorietat. Per tant, tenint sempre en compte les mesures d’higiene i seguretat, cal plantejar noves mesures organitzatives, de funcionament i curriculars que tinguin en compte tots els espais de cada centre. Això vol dir preveure tant els espais que fins ara acollien grups/classe com els que tenien una altra utilitat, per la seva reconversió en espai docent que aculli grups de 13 alumnes màxim a infantil i primària i 15 a secundària i a d’altres estudis. També cal tenir en compte la condició de vulnerabilitat acreditada pels serveis mèdics i de prevenció de riscos laborals del personal docent i d’administració i serveis.

  Així, el mes de juny Educació trametrà als centres orientacions per tal que elaborin un pla de contingència amb noves fórmules organitzatives per garantir la màxima presencialitat possible de tot l’alumnat en cada moment del període lectiu. El pla determinarà les mesures a prendre en cas d’un hipotètic rebrot de la pandèmia que obligui a algun tancament puntual de centres, en especial pel que fa a la garantia de la connectivitat de l’alumat i als seus recursos pedagògics, en qualsevol format.

  És per això que el conseller ha destacat, de cara al proper curs, la importància de buscar noves fórmules organitzatives: “Aquestes mesures que s’apunten d’espais farà que els espais que tenim al sistema educatiu siguin insuficients per acollir els grups de màxim 15 en cada espai. Ho podem fer redistribuint espais, ocupant d’altres espais, però no ho podem fer a tots els centres. Haurem de demanar a tota la comunitat altres espais per fer aquestes activitats educatives. En aquesta emergència educativa la prioritat és que tots els alumnes puguin anar i vagin cada dia al seu centre, però entenent el seu centre més enllà del que entenem ara”.

  En aquest sentit, Bargalló ha explicat que “cada centre haurà d’analitzar els seus espais perquè ens puguin dir quines necessitats tenen. Preferim tenir tots els alumnes als centres amb aquests condicionants que tenir mig torn de forma alterna i la meitat dels alumnes. I això vol dir més torns de menjador i més torns de patis”.

  Criteris d’assistència, distanciament físic i higiene en la Fase 2

  Educació estableix, en el pla d’obertura de centres durant la Fase 2, aquells criteris que s’han de donar en matèria de seguretat, seguint les indicacions del PROCICAT en aquest àmbit. Per tant, per assistir al centre caldrà per part d’alumnat i personal l’absència de simptomatologia compatible amb la covid-19; que no convisquin o tinguin contacte estret amb positiu confirmat o simptomatologia compatible  en els 14 dies anteriors; i que duguin el calendari vacunal al dia.

  D’altra banda, en el cas del personal docent i no docent del centre educatiu, no podran assistir les  persones de risc elevat de malaltia greu per coronavirus –és a dir, tenir més de  60 anys i/o patir  malalties cròniques-.

  En la mesura del possible, s’evitaran els espais compartits, els canvis d’aula i desplaçaments per l’interior del centre. Les entrades i sortides del centre es faran de manera esglaonada, en intervals de 15-20 minuts  i mantenint la distància  per evitar aglomeracions. Es recomana que pares i mares no accedeixin a l’interior del recinte escolar.

  Es requerirà el rentat de mans en alumnat i professorat durant l’estada al centre, l’existència de diversos punts de rentat de mans, i en punts estratègics (menjador, accessos al centre i als patis, passadissos...) es recomana la col·locació de dispensadors de solució hidroalcohòlica. Pel que fa a l’ús de mascaretes, la recomanació és que l’alumnat hagi d'assistir al centre amb mascareta, però se la podrà treure quan es puguin complir les mesures de distanciament. Sí que es recomana per al personal docent i no docent, si no es pot garantir la distància de seguretat.

   

  20 de maig de 2020

  Tanca
 • Educació impulsa un projecte d'informació i orientació virtual per a l'alumnat (12 de maig de 2020)

  • La iniciativa “Al teu costat en la tria educativa” vol ajudar els alumnes i les seves famílies a triar entre els diferents ensenyaments postobligatoris
  • Es posarà en marxa a partir del 18 de maig, i permetrà donar l'orientació que molts joves cerquen habitualment en esdeveniments com el Saló de l’Ensenyament, suspès a causa de la covid-19

  El Departament d’Educació impulsa “Al teu costat en la tria educativa”, un projecte d'informació i orientació acadèmica virtual per a l’alumnat. Aquesta iniciativa, que començarà a funcionar el 18 de maig al web del Departament, vol ajudar els alumnes i les seves famílies a triar entre les diferents ofertes d’ensenyaments postobligatoris i els itineraris educatius.

  Els alumnes, sobretot en els canvis d’etapa educativa, precisen d’acompanyament en la tria de les diferents opcions, i per tant, cal informació i orientació educativa. Una informació que habitualment obtenien per diferents vies com l’assessorament dels professors i dels orientadors dels centres, els diferents canals del Departament d’Educació, i els esdeveniments com el Saló de l’Ensenyament i d’altres fires que s’han suspès a causa de la covid-19.

  És també amb l’objectiu de buscar noves formes de comunicació que Educació posa en funcionament aquest servei d'informació virtual, complementari de la tasca que ja es fa des dels centres educatius. El nou canal dona un servei d’orientació acadèmica personalitzada a través d’un llenguatge i formats virtuals pensats per a alumnes a partir de 16 anys.

  Pel que fa a la informació, hi haurà un nou espai al web del Departament d'Educació que inclourà:

  • Vídeos animats sobre els diferents itineraris formatius –en cas de graduació a l'ESO i també si no s’assoleix-.
  • Vídeos de presentació dels diferents ensenyaments amb la possibilitat de fer consultes en línia.
  • Preguntes freqüents que sorgeixen a l'hora de triar els estudis futurs.
  • Novetats per al curs 2020-2021.
  • Dates de preinscripció i dates de les diferents proves.
    

  D’altra banda, el web Estudiar a Catalunya disposarà de la informació completa de tots els ensenyaments -informació general, modalitats, cicles, accés, sortides acadèmiques i professionals, etc.-.

   

  12 de maig de 2020

  Tanca
 • La convocatòria ordinària de la PAU 2020 se celebrarà en centres de secundària i universitats

  • Acord entre els departaments d’Empresa i Coneixement i d’Educació per habilitar nous espais que permetin la distribució de l’estudiantat prioritzant criteris de proximitat la domicili
  • Les proves estan fixades per als dies 7,8 i 9 de juliol

  La convocatòria òrdinaria de la Prova d’Accés a la Universitat–PAU 2020, fixada per als dies 7, 8 i 9 de juliol, està marcada per l’actual situació excepcional d’emergència sanitària generada per la pandèmia COVID-19. En aquest sentit, el Departament d’Empresa i Coneixement –responsable de l’organització de les proves mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) de la Secretaria d’Universitats i Recerca– i el Departament d’Educació han acordat posar a disposició del CIC els espais dels centres de secundària, públics i concertats, per afavorir l’acompliment de les mesures de seguretat i d’higiene establertes per les autoritats sanitàries per fer front a la COVID-19.

  Fins ara, la PAU es celebrava majoritàriament en seus universitàries. Donades les circumstànies d’excepcionalitat que estem vivint, en la convocatòria 2020 cal ampliar els espais, les seus i les poblacions on normalment es constitueixen els tribunals d’examen amb l’objectiu de reduir en la mesura del possible els desplaçaments, tant d’alumnat com de professorat, així com de minimitzar el risc de contagi per coronavirus COVID-19 entre la població.

  Nou mapa de la PAU 2020

  Les universitats públiques responsables d’organitzar les proves, mitjançant el CIC, estan treballant per definir un nou mapa de realització de la PAU 2020. Aquesta nova definició territorial i geogràfica compta amb el suport, col·laboració i implicació directa del Departament d’Educació, donada la imprescindible ampliació dels espais i de les localitzacions com a seus d’examen i que requereix, necessàriament, la utilització de centres educatius no universitaris.

  La definició del nou mapa de la PAU 2020 no es traduirà en què que cada alumne s’examinarà en el seu centre d’estudi, sinó que es treballa amb la finalitat de distribuir l’alumnat prioritzant criteris de proximitat, la qual cosa pot significar que en alguns casos caldrà seguir realitzant algun desplaçament però molt més curt del que es habitual respecte a les anteriors edicions.

  Aquesta mesura d’una nova distribució territorial dels exàmens PAU anirà acompanyada de totes les altres mesures que les autoritats sanitàries estableixen per al conjunt de la població i que estiguin vigents en el moment de la realització de la PAU 2020. Per tant, l’Oficina d’Accés a la Universitat del CIC continuarà estant amantent al desenvolupament i la contenció de la pandèmia per tal d’assegurar la seguretat de tots els participants.

  Aquestes mesures excepcionals són fruit de la situació excepcional en què haurà de desenvolupar-se la convocatòria PAU 2020, que afegeix encara més complexitat a l’exigent logística que habitualment ja envolta aquestes proves i, per tant, requereix més que mai la complicitat de tots els agents implicats.

  El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) és un organisme format pel Govern de Catalunya –mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement– i per les universitats catalanes. La comissió organitzadora de les PAU i l’Oficina d’Accès a la Universitat (OAU) són les encarregades de vetllar per l’organització i desenvolupament correcte de les convocatòries PAU, així com del procés de preinscripció per accedir a la universitat, entre d’altres funcions.

   

  Tanca
 • La preinscripció escolar per l'educació infantil, primària i ESO serà entre el 13 i el 22 de maig

  • Es podrà fer de manera telemàtica i no presencial des del dia 13 a partir de possibilitats diverses
  • Ateses les actuals circumstàncies extraordinàries per la covid-19, es podrà fer de forma presencial només amb cita prèvia, entre el 19 i el 22.
  • Per als postobligatoris, es podrà realitzar del 27 de maig al 3 de juny en el cas de batxillerat; del 2 al 8 de juny els cicles de grau mitjà d’FP i d'arts plàstiques i disseny; i del 10 al 17 de juny en el cas dels cicles de grau superior d’FP i d'arts plàstiques i disseny

  A partir el 13 de maig i fins el 22 de maig es podrà dur a terme la preinscripció escolar per als ensenyaments de primer i segon cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria. Un procés que enguany, a causa de les circumstàncies extraordinàries per la covid-19, tindrà uns dies específics per atendre les preinscripcions presencials.

  La preinscripció per als ensenyaments postobligatoris serà: del 27 de maig al 3 de juny en el cas de batxillerat; del 2 al 8 de juny els cicles de grau mitjà d’FP i d'arts plàstiques i disseny; i del 10 al 17 de juny, en el cas dels cicles de grau superior d’FP i d'arts plàstiques i disseny.

  Així, com a prevenció davant el coronavirus, es promou la preinscripció telemàtica, i el tràmit es podrà fer tot online, a través del portal preinscripcio.gencat.cat. S’elimina la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, i queda substituïda per utilitzar  el formulari telemàtic i enviar la documentació necessària -escanejada o fotografiada- mitjançant un correu a la bústia electrònica oficial del centre demanat en primera opció.

  Aquelles famílies que no disposin dels mitjans per dur a terme el procediment telemàtic, i amb l’objectiu de garantir l’equitat, es preveu que disposin d’uns dies per poder lliurar les seves sol·licituds de forma presencial. Així, la preinscripció presencial estarà disponible a partir del 19 de maig i fins el 22 de maig inclòs. Per a fer-ho, caldrà demanar cita prèvia al centre que les famílies hagin escollit en primera opció trucant per telèfon o  a través d’Internet.

  Pel que fa a la cita prèvia, aquesta serà accessible des dels webs de cadascun dels centres i des del web del Departament d’Educació, durant les 24 h del dia. Cada centre determinarà el seu horari d'atenció al públic, segons les necessitats. És per això que els webs dels centres, en un lloc visible, inclouran la informació sobre l’horari, correu electrònic, telèfon, així com l’eina de cita prèvia.

  A causa del tancament de centres per la covid-19, enguany molts centres educatius no han estat a temps de dur a terme la jornada de portes obertes. Atès que aquests només podran obrir per als tràmits administratius de preinscripció,  no serà possible realitzar visites als centres. Per això, hauran d’incloure informació a la pàgina web amb tot el detall possible de les característiques del centre i del seu projecte educatiu, per oferir tota la informació que les famílies necessiten per a fer la tria de centre. 

  Establiment del barem en els criteris de prioritat

  A l'educació primària, ESO i batxillerat -excepte a la modalitat d'artístic- tenen preferència els alumnes que provenen d'un centre adscrit al centre demanat. A ESO i batxillerat, només per a alguns centres, també tenen preferència els alumnes que cursen simultàniament ensenyaments professionals de música i dansa i programes esportius d'alt rendiment. 

  En tots els ensenyaments obligatoris i el batxillerat, per a l'ordenació de les sol·licituds s’apliquen a continuació els criteris generals de prioritat, que són els següents:

  • Si actualment hi ha germans matriculats al centre o el pare, mare, tutor legal hi treballa: 40 punts.
  • Per proximitat del domicili o del lloc de treball al centre sol·licitat en primer lloc (només una opció):Domicili a l'àrea de proximitat del centre: 30 punts.
  • Lloc de treball a l'àrea de proximitat del centre: 20 punts.
  • Domicili al mateix municipi del centre: 10 punts.
  • A la ciutat de Barcelona, domicili al mateix districte del centre: 15 punts.
  • Si el pare, mare o tutor legal reben l'ajut de la renda garantida de ciutadania: 10 punts.
  • Per discapacitat igual o superior al 33% de l'alumne o d'un familiar de primer grau: 10 punts.
  • En el batxillerat també es té en compte la nota mitjana.
    

  Com a criteris complementaris de desempat, hi ha el de família nombrosa o monoparental (15 punts).

  Els resultats de la preinscripció es podran consultar per internet:

  Els resultats individuals des d’Estudiar a Catalunya i els llistats al web del centre. Els centres generaran les llistes que s’han de publicar durant el procés de preinscripció amb les dades personals dels sol·licitants anonimitzades.

  Període de matriculació

  Pel que fa a la formalització de la matrícula, el centre ha de gestionar el tràmit a través de cites prèvies, utilitzant l’eina corporativa o el telèfon. També es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de matrícula i l’enviament de la documentació necessària a través d’un correu electrònic a la bústia del centre.

  Els alumnes de 2n cicle d’educació infantil, primària i ESO podran formalitzar la matrícula del 13 al 17 de juliol. En el cas del primer cicle d’educació infantil,  serà entre el 17 i el 23 de juny. Els alumnes de batxillerat podran fer la matrícula del 8 al 14 de juliol –els pendents de l'avaluació de setembre, del 7 al 10 de setembre-.  Els dels cicles de grau mitjà i grau superior d’FP i d'arts plàstiques i disseny, entre l’1 i el 7 de setembre.

  Podeu consultar el calendari de preinscripció i matrícula per la resta d’ensenyaments  a preinscripcio.gencat.cat

   

  7 de maig de 2020

  Tanca

Abril de 2020

 • Educació dona orientacions als centres d'adults per al tercer trimestre (27 d'abril de 2020)

  • S’estableixen criteris pel que fa a l’acció educativa i l’avaluació dels diferents ensenyaments que imparteixen els centres de formació d’adults
  • Cal continuar, en la mesura del possible, amb l’acció educativa de forma telemàtica i l’avaluació haurà de tenir en compte les diferents limitacions de l’alumnat

  El Departament d’Educació, de cara al tercer trimestre, ha establert unes Instruccions per al desenvolupament de l’acció educativa i l’avaluació de l’alumnat que cursa ensenyaments en centres de formació d’adults, davant la prolongació del confinament a causa del Covid-19.

  Tot i la situació actual, Educació considera important vetllar per mantenir l'acció educativa en la mesura que les condicions ho permetin. Per tant, l'objectiu és promoure aprenentatges dins el marc del currículum competencial. Cal, en aquest marc, evitar replicar les situacions acadèmiques habituals, proposar activitats contextualitzades que promoguin l’interès de l'alumnat,  i que siguin realitzables en un temps raonable.

  Pel que fa a l’avaluació, aquesta ha d’ajustar-se a les noves circumstàncies, i revisar els criteris d’avaluació formulats per cada centre a principi de curs i adaptar-los a les limitacions formatives i personals amb les quals s’hagi trobat cada alumne.

  Les instruccions donen criteris per als diferents ensenyaments que s’imparteixen als centres d’adults:

  Graduat en educació secundària (GESO). Sempre que sigui possible, es continuarà treballant amb l’alumnat de forma telemàtica per donar continuïtat a l’acció formativa. Caldrà tenir en compte que les tasques realitzades durant el confinament han de considerar-se un valor afegit en l’avaluació i mai una penalització, ateses les diferents circumstàncies de l’alumnat.

  Curs d’accés a cicles formatius de grau mitjà (CAM). En l’avaluació del tercer trimestre i final, l’equip docent haurà de fer una valoració individual de cada alumne segons l’assoliment de les competències treballades en cada àmbit, la seva evolució al llarg del curs i les seves circumstàncies personals i perspectives de futur. En la mesura del possible es continuarà treballant de forma telemàtica, tot recordant que es manté el calendari escolar en els terminis previstos.

  Cursos de preparació per a proves d’accés. Els centres de formació de persones adultes, públics i privats, lliuraran a l'alumnat que superi la formació la certificació, en la qual es farà constar la qualificació. Com en els anteriors ensenyaments, el professorat haurà de valorar l’assoliment de les competències treballades per cada alumne individualment, així com les seves circumstàncies personals. I davant de la situació actual, les tasques realitzades seran un element positiu per l’alumnat i mai una penalització.

  COMPETIC. Atesa la situació de confinament, i davant la impossibilitat de realitzar els projectes finals de forma presencial als centres –tal i com estableix la regulació d’aquest certificat-, excepcionalment l’alumnat haurà de ser avaluat únicament tenint en compte l’avaluació contínua que haurà d’incloure la realització dels projectes finals de forma telemàtica sempre que sigui possible. Les instruccions especifiquen de forma concreta les actuacions per als diferents nivells –COMPETIC 1, 2 o 3-.

  Llengües estrangeres (anglès i francès). L'avaluació global dels nivells 1 i 2 dels ensenyaments de llengües estrangeres serà el resultat de l'avaluació contínua i per tant seguirà les directrius generals –en tant que s’ajusti a les noves circumstàncies i tingui en compte les diferents limitacions dels alumnes-. En el nivell 3 –que segons regulació habitual preveu la prova presencial- en no poder-se fer, l’alumnat haurà de ser avaluat únicament tenint en compte l’avaluació contínua.

  Llengua catalana i llengua castellana: A l’hora d’avaluar l’alumnat a final de curs, caldrà valorar les tasques que s’hagin pogut lliurar abans del 12 de març, l’assoliment del les competències treballades, la seva evolució al llarg del curs i les seves circumstàncies personals. En cas que es pugui, cal continuar l’acció formativa de forma telemàtica, i tenir present que aquest fet mai pot ser un perjudici per l’alumne.

  Centres en seu penitenciària. Per aquest tipus de centres, s’apliquen les mateixes instruccions per als ensenyaments que imparteixen exposats anteriorment, i tenint en compte les circumstàncies que competen. Per aquests centres s'elaboraran també unes noves orientacions conjuntament amb el Departament de Justícia, quant a la coordinació que caldrà garantir donades les característiques especials.

   

  26 d’abril de 2020

  Tanca
 • Educació estableix els criteris d'aprenentatge i acompanyament de l'alumnat dels centres d'educació especial per al tercer trimestre (23 d'abril de 2020)

  • El seguiment emocional i tutorial de l’alumnat amb necessitats educatives especials és especialment important en les circumstàncies actuals
  • Les instruccions preveuen activitats globalitzades i competencials pensades per a cada alumne segons el seu pla individualitzat

  El Departament d’Educació ha establert en unes instruccions quins són els criteris  per al desenvolupament de l’acció educativa i l’avaluació dels alumnes en els centres d’educació especial durant el període de confinament pel Covid19.

  Es tracta de centres diferents pel que fa a les etapes educatives, la diversitat en el perfil de l’alumnat, i els projectes o programes específics que desenvolupen. Aquests centres escolaritzen alumnat que requereix d'uns suports i mesures intensives per assolir les capacitats i competències del currículum educatiu. Per aquest motiu, el seguiment emocional i personalitzat de l’alumnat amb necessitats educatives especials és especialment important en les circumstàncies actuals.

  Els centres han d’establir vies de comunicació per mantenir la relació amb es alumnes, orientar-los i proposar activitats ajustades, i al mateix temps atendre les necessitats que puguin sorgir. Les instruccions preveuen que en l’oferta d’activitats es prioritzin les tasques globalitzades, amb enfocament competencial, i significatives. Al mateix temps, que estiguin ajustades al pla de suport individualitzat (PI) de cada alumne i a la seva situació personal.

  També per garantir la igualtat d’oportunitats i l’equitat entre els alumnes d’educació especial, els centres han d’elaborar un pla per tal de poder arribar a tots els alumnes, a través de diferents canals de comunicació, plataformes i recursos. Una comunicació que ha de permetre mantenir el contacte i el seguiment entre professorat, alumnat i famílies.

   

  Recursos i avaluació específica

  Atès que els centres d’educació especial donen atenció educativa a un perfil molt divers d’alumnat i aquest fet suposa un esforç quant a la personalització de l’aprenentatge, el Departament d’Educació posa a disposició dels docents uns Models de propostes didàctiques per a les diferents etapes educatives que poden servir com a exemples.  En el desenvolupament d’aquests models s'ha de vetllar perquè les activitats siguin inclusives i accessibles, i considerin els ritmes, les característiques i la situació personal de cada alumne.

  Pel que fa a l’avaluació del tercer trimestre, cal tenir present que cada centre ha de decidir, a partir de la seva pròpia realitat i la del seu alumnat, quines seran les modificacions que incorporarà a l’avaluació. En el cas dels centres d’educació especial, pot ser necessari revisar els plans de suport individualitzats i incorporar-hi modificacions.

  Les característiques de l’alumnat de cada centre i les condicions en què es troba són molt diverses i s’haurà de definir on es posa el pes per a la valoració. L'equip docent pot valorar els aprenentatges en la sessió de la tercera avaluació, i considerar les circumstàncies personals i a partir de la informació que ja s’havia recollit quan hi havia contacte quotidià i presencial. Al mateix temps, les informacions recollides d’ara endavant poden ajudar, incloent-hi les aportades per les famílies, a complementar aquelles de les quals ja es disposava.

   

   

  23 d’abril de 2020

  Tanca
 • El Departament d'Educació estableix els criteris d'avaluació per infantil, primària, ESO, batxillerat, cicles formatius i ensenyaments de règim especial (21 d'abril de 2020)

  • La qualificació de la tercera avaluació en cap cas podrà modificar de manera negativa l’avaluació dels aprenentatges assolits entre setembre de 2019 i març de 2020
  • El professorat disposa de prou informació per avaluar els alumnes, atès que fins el tancament dels centres ja s’havien dut a terme 2/3 parts del curs lectiu

  El Departament d'Educació ha establert en dues instruccions quins són els criteris d’avaluació per als equips docents i professorat de cara al tercer trimestre, que a causa del confinament pel COVID-19 s’està duent a terme a distància. Són dos  documents que concreten aquests criteris per a les següents etapes educatives: una instrucció per a l’educació infantil, primària, ESO, i batxillerat; i una altra per als cicles de formació professional, Itineraris formatius específics, ensenyaments de règim especial, i ensenyaments artístics superiors.

  En aquestes noves circumstàncies, i pel que fa a l’acció educativa, l'objectiu no és acabar els programes, sinó promoure els aprenentatges adequats i factibles. Per això cal evitar la rèplica de les situacions acadèmiques habituals i ordinàries: en l’actual marc competencial, no es tracta de posar deures cada dia, sinó de proposar activitats contextualitzades, en què l'alumnat disposi d'un període de temps raonable per dur-les a terme. Es proposa la periodicitat setmanal de forma orientadora, tot i que els equips educatius, de manera coordinada, poden modificar-la.

  Respecte a l’avaluació, l’objectiu és determinar com l’última part del curs ha de servir per ajudar a millorar les competències, tenint en compte una premissa bàsica: en cap cas les qualificacions de la 3a avaluació de podrà modificar de manera negativa l’avaluació dels aprenentatges assolits entre setembre de 2019 i març de 2020. D’aquesta manera, per a cada situació, l’equip docent ha de valorar el grau d’assoliment de les competències professionals, personals i socials, així com el nivell d’adquisició del currículum per part de l’alumnat.

  Així, amb les evidències i observacions que es puguin recollir, el professorat elaborarà l'informe que, en l'educació obligatòria, ha de reflectir els resultats obtinguts en l'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumne corresponent a la 3a avaluació. En aquest marc, tot aprenentatge serà un valor afegit i cap element ha de restar.

   

  Educació infantil i  primària

  En el cas de l’educació infantil, l’informe de final de curs ha de reflectir prioritàriament les observacions que s'han realitzat durant el temps compartit amb els infants. Les dificultats per arribar a totes les famílies no permeten fer les valoracions que es realitzarien en un context de presencialitat, però poden ajudar a complementar aquelles de les quals ja es disposava.

  Pel que fa a l’educació primària, cada centre ha d'elaborar un model propi d'informe. Aquest ha de reflectir els resultats obtinguts en l'avaluació del procés d'aprenentatge de l'alumne, els aspectes personals i evolutius que es consideri oportú esmentar i les mesures complementàries o de reforç adoptades o previstes. Per tant, l’objectiu no és la qualificació sinó l’aprenentatge adquirit per part de l’alumne. 

  Per tant, en l'organització de final de curs, s'haurà de programar la darrera sessió d'avaluació on s'avaluarà el grau d'assoliment de les competències pròpies de cada àmbit agrupades en dimensions, així com el resultat global de l'àrea de cada alumne. Aquesta informació ha de permetre fer un traspàs als mestres que l’acompanyaran durant el pròxim curs, ja sigui a la mateixa escola o a l’institut en el cas de l’alumnat de sisè de primària. Atesa la situació excepcional, la informació haurà de ser més personalitzada que mai.

   

  Educació secundària obligatòria

  El professorat haurà de considerar el procés seguit i determinar per a cada estudiant quines observacions i evidències usa per a la confecció de l'informe de la tercera avaluació. Els aprenentatges en el marc actual de confinament s’han de considerar un valor afegit per a l‘alumne i mai una penalització en l’avaluació global del curs.

  L’alumnat que tingui pendent la primera i o segona avaluació d'alguna matèria, o que n’arrossegui alguna de cursos anteriors, té el dret a fer una recuperació. En aquest sentit, en cas que no s'hagi fet abans del confinament, cada equip docent ha de preveure com abordar aquesta situació. Davant la impossibilitat de fer processos d’avaluació presencial, el lliurament de les tasques de recuperació durant els mesos d'abril i maig o les avaluacions personals en línia poden ser una alternativa.

  En acabar el tercer trimestre, el tutor ha d'informar per escrit, mitjançant l'informe d'avaluació, a l’alumnat i les seves famílies del desenvolupament del seu procés d'aprenentatge en els àmbits associats a les matèries i en els transversals. Es farà en el calendari previst, que es manté malgrat haver-se alterat el desenvolupament del curs, excepte en el cas de les proves PAU a 2n de batxillerat.

  A 4t d’ESO l’alumnat obté el graduat en educació secundària, i per tant, l'equip docent ha d'adoptar les decisions corresponents a la superació de l'etapa i l'obtenció del títol. Per dur a terme la valoració, el docent haurà de considerar el procés seguit i determinar per a cada estudiant quines observacions i evidències usa per a la confecció de l'informe de la tercera avaluació. Cal destacar que els aprenentatges realitzats durant el confinament han de considerar-se un valor afegit en l’avaluació, mai una penalització.

  Si donades les circumstàncies extraordinàries l'equip docent acorda l'obtenció del títol per part d'un alumne que no hagi assolit tots els nivells competencials, ho haurà de fer constar en el consell orientador. També s’hi inclouran les eines necessàries per poder assolir aquests nivells en estudis posteriors.

  Les instruccions també estableixen els criteris d’avaluació del servei comunitari, el treball de síntesi, el projecte de recerca, les unitats d’escolarització compartida, i els programes de noves oportunitats.

   

  Batxillerat

  Els alumnes de 1r de batxillerat, abans del tancament del centre, ja havien impartit 2/3 parts del curs escolar. En aquest cas, caldrà avaluar cada matèria amb la informació disponible fins a finalitzar la segona avaluació. Es podrà completar amb els aprenentatges derivats de les propostes formatives de treball no presencial que el professorat haurà proposat per al tercer trimestre. Com que les possibilitats de l’alumnat per accedir a les diferents vies d'ensenyament virtual són diverses, aquests aprenentatges no podran condicionar la qualificació final de manera negativa.

  Pel que fa a l’alumnat de 2n de batxillerat, la programació de les activitats d’avaluació s’haurà d’adequar a l’ajornament de la inscripció al procediment d’accés als estudis universitaris. L’alumnat amb alguna matèria pendent de la primera i/o segona avaluació, o que arrossegui alguna matèria de 1r de batxillerat, té el dret a fer una recuperació. Una situació que haurà de determinar l’equip docent, i que, davant la impossibilitat de fer processos d’avaluació presencial, es podrà fer amb el lliurament pautat de tasques de recuperació durant els mesos d'abril i maig o amb les avaluacions personals en línia. Com en la resta d’etapes educatives, davant les diferents possibilitats d’accés a l’ensenyament virtual, els resultats de la tercera avaluació en cap cas podran modificar de manera negativa l’avaluació dels aprenentatges assolits en el període de setembre de 2019 a març de 2020.

   

  Cicles de formació professional

  Pel que fa als cicles formatius de formació professional, es determina que l'alumnat de primer curs ha cursat pràcticament 2/3 parts del curs. És per això que el professorat disposa d’informació de les unitats formatives de les dues primeres avaluacions, i per tant, ha d’avaluar cada unitat formativa amb la informació disponible fins finalitzar la segona avaluació. Els resultats d’aprenentatge de les unitats de la tercera avaluació que no s’hagin pogut assolir hauran de tenir-se en compte en la planificació del curs següent.

  Respecte l’alumnat de segon curs, ha cursat 5/6 parts del títol. Per tant, únicament li resta el darrer trimestre del segon curs. Un trimestre que en part s’haurà d’impartir de manera no presencial i després, previsiblement de forma presencial –si es pogués fer la reincorporació als centres fins acabar el curs-. Per afavorir la igualtat de condicions i no perjudicar l’alumnat més vulnerable, aquests aprenentatges no podran condicionar de manera negativa l’avaluació final. Els aprenentatges assolits a la darrera avaluació es consideraran com un valor afegit positiu a la formació rebuda anteriorment.

  La instrucció també dona indicacions per d’altres supòsits com: mòduls professionals on no s’han completat unes unitats formatives (UF); o mòduls pendents de cursar.

  També per altres ensenyaments com els programes de formació i inserció, adreçat a alumnat que no disposa del graduat d’ESO i que continua estudis professionalitzadors. En aquest cas, com són cicles d’un curs, el professorat disposa de la informació dels dos trimestres anteriors i la que obtindrà amb el treball no presencial del tercer trimestre per poder avaluar globalment el curs.

  Pel que fa a les pràctiques de Formació en centres de treball (FCT), Educació va publicar a finals de març els criteris segons els quals es flexibilitza l’estada a l’empresa o, en cas de no poder-se fer, es substituiria per un treball pràctic o “mòdul integrat”.

   

  Itineraris formatius específics

  Els itineraris formatius específics (IFE) estan adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada. Per aquests casos, com en els anteriors, l’alumnat ha dut a terme 2/3 parts de cada curs i, per tant, el professorat disposa d’informació suficient per poder-lo qualificar. Per a l’alumnat de primer, segon i tercer curs que no hagin pogut desenvolupar les competències establertes, l’equip docent les haurà de preveure en les activitats del següent curs, i establir un pla d’avaluació personalitzat. Al quart curs, tenint present que ha cursat 11 dels 12 trimestres que el composen, s’avaluarà l’alumnat de forma global amb la informació acumulada de tots els cursos.

   

  Ensenyaments de règim especial

  Les instruccions d’Educació també estableixen els criteris de qualificació i avaluació, amb la mateixa línia expressada anteriorment, dels següents ensenyaments de règim especial, segons les seves característiques específiques:

  • Ensenyaments d’arts plàstiques i disseny.
  • Ensenyaments esportius.
  • Ensenyaments d’Idiomes –tant per l’alumnat de matrícula oficial com lliure-.
  • Ensenyaments de música, sisè curs de grau professional.
  • Ensenyaments de dansa, sisè curs de grau professional.
  • Ensenyaments d’arts escèniques.
  • Ensenyaments artístics superiors –que inclou el títol superior i el màster artístic-.
    

   

  21 d’abril de 2020

   

  Tanca
 • Educació comença el procés de repartiment de 22.000 dispositius amb connectivitat a alumnes que no en disposen per seguir el curs des de casa (14 d'abril de 2020)

  • A aquesta xifra s’hi haurà de sumar la de les moltes iniciatives d’ajuntaments, consells comarcals, entitats o empreses que ja s’estan duent a terme.
  • En aquesta primera onada, es prioritza aquell alumnat que cursa estudis de sisè de primària, quart d’ESO, batxillerat i cicles formatius, en tractar-se de cursos on es canvia d’etapa educativa i on s’atorga títol acreditatiu a l’alumne
  • L’objectiu és garantir que les oportunitats d’aprenentatge arribin a tot l’alumnat, especialment als col·lectius més vulnerables

  El Departament d’Educació comença aquesta setmana el procés de repartiment de 22.000 dispositius amb connectivitat a aquells alumnes que no en disposen, per tal que puguin seguir el curs des de casa durant al tercer trimestre, uns dispositius que rebran a partir del dia 20. A causa del confinament pel tancament de centres i davant del nou escenari lectiu, és prioritat del Departament garantir en l’alumnat dels centres educatius de més complexitat un seguit de mesures que facilitin les oportunitats d’aprenentatge.

  Aquest pla d’acció s’adreça en especial als col·lectius d’alumnes més vulnerables, i que d’altra manera no es podria assegurar la continuïtat en les tasques d’aprenentatge o bé per manca de dispositius electrònics o bé per no disposar de connectivitat a Internet. Així, Educació presenta unes mesures inicials per donar sortida a aquest col·lectiu, i que es concretaran de la següent manera:

  • Els dispositius que tinguin connectivitat entre els 100.000 disponibles als centres educatius públics.
  • 1.000 tauletes facilitades per la Fundació Telefònica i amb la col·laboració de La Caixa.
  • 20.000 línies de connectivitat (dades) del Departament d’Educació.
  • 2.000 línies de connectivitat per a l’alumnat de batxillerat i formació professional del Ministeri d’Educació.

  El número inicial de dispositius s’ampliarà els propers dies amb les aportacions d’ajuntaments, consells comarcals i entitats que ja han posat en marxa diverses iniciatives en el mateix sentit. Aquesta és per tant, una primera onada d’enviaments i, a partir de les dades resultants d’aquestes iniciatives del món local i d’entitats, el Departament es plantejarà la necessitat d’una segona onada.

  Operatiu: des del centre fins a casa de l’alumnat

  Per tal de conèixer quines són les necessitats de l’alumnat i les famílies més vulnerables pel que fa a la connectivitat i la disposició de dispositius electrònics, Educació va facilitar un qüestionari a un total de 3.100 centres educatius de Catalunya, públics i concertats, 3.055 dels quals el van respondre. A partir d’aquest moment, es prioritza aquell alumnat que cursa estudis de sisè de primària, quart d’ESO, batxillerat i cicles formatius, en tractar-se de cursos on es canvia d’etapa educativa i on s’atorga títol acreditatiu a l’alumne –en els tres darrers casos-.

  Aquesta setmana, els centres educatius comunicaran als alumnes que rebran el kit de connectivitat al domicili segons les necessitats informades. Per fer arribar els paquets, prèviament s’obrirà el centre per tal que treballadors de Telefònica puguin recollir els dispositius que s’entregaran a l’alumnat. A continuació els tècnics els reconfiguraran, s’embalaran de forma personalitzada i es transportaran a casa de cadascun dels alumnes.

  Els paquets amb dades o amb els dispositius electrònics són un préstec pel període de confinament, i s’hauran de retornar al centre el primer dia de retorn a les classes. Pel que fa a les dades, cada línia de connectivitat disposarà d’una capacitat de 40 GB.

  Tanca
 • Educació crea 615 entorns virtuals d'aprenentatge Moodle perquè tots els centres puguin dur a terme la docència en línia (10 d'abril de 2020)

  • Ara tots els centres ja disposaran d’un entorn virtual d’aprenentatge per dur a terme la docència en línia, seguint les orientacions que el Departament ha publicat pels diferents nivells educatius
  • El Departament també proporciona als centres formació, materials de suport, webinars, videotutorials, i assessorament personalitzat

   
  El Departament d’Educació ha creat 615 nous entorns virtuals d’aprenentatge Moodle per als centres que no disposaven d’aquest servei, facilitant així que tots els centres puguin dur a terme la docència en línia, seguint les orientacions que les darreres setmanes el Departament ha posat a la seva disposició. Per tant, ara tots els centres disposaran d’un entorn virtual d’aprenentatge, en el marc del Pla d’acció “Centres Educatius en Línia”, que també inclou la formació i l’acompanyament necessaris per iniciar l’aprenentatge en línia el 3r trimestre.

  L’objectiu del pla, que es va activar el passat 21 de març, és proporcionar als docents i als centres educatius els recursos i les eines digitals necessaris per poder donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i de qualitat durant el període de confinament. D’aquesta manera, el sistema facilitarà als centres poder dur a terme les activitats i orientacions que ha publicat el Departament d’Educació. Unes activitats pensades per a les diferents etapes, amb la voluntat que siguin significatives per a l’aprenentatge i que al mateix temps puguin contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal de l’alumne.

  Un entorn virtual d’aprenentatge per a cada centre

  Així doncs, el Departament ha desplegat en el núvol espais Eix-Moodle de forma esglaonada per 615 centres. Aquests centres s’afegeixen als que ja disposaven d’espais Moodle proporcionats pel Departament (Àgora-Moodle), amb la mateixa tipologia de plataforma, i als que han optat per d’altres solucions tecnològiques, sempre d’acord amb les Orientacions sobre l'adopció d'entorns de treball col·laboratiu al núvol per a l'àmbit escolar, proposades pel Departament.

  Per poder acompanyar al professorat i als centres en l’ús de les tecnologies digitals en aquest desplegament, s’ha posat a la seva disposició l’assessorament dels referents digitals del territori, dels CRP (Centres de Recursos Pedagògics), dels assessors tècnics docents de l’àrea de Cultura digital i de l’àrea TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), mitjançant fòrums, atenció a través de correu electrònic i també telefònica.

  Per altra banda, s’ha creat una pàgina entorns d’aprenentatge a l’xtec, que incorpora materials formatius, autoformatius, webinars, videotutorials, exemples de cursos en línia i d’altres recursos relacionats amb els diferents entorns virtuals d’aprenentatge més utilitzats en els centres de Catalunya.
  Formació del professorat

  Més de 10.000 docents s’han acollit ja a les diferents modalitats de cursos i accions formatives que es van posar en marxa amb l’activació del Pla d’acció “Centres Educatius en Línia”. Per tal de reforçar aquesta formació, s’hi han afegit noves línies i modalitats, una de les quals correspon al nou canal de Youtube de “Centres en línia” on es recullen videotutorials referits als entorns virtuals d’aprenentatge i webinars formatius.

  També s’ha engegat l’acció “Claustres oberts”, que consisteix en recollir accions específiques que els centres educatius han estan duent a terme en aquesta situació excepcional per acompanyar al seu alumnat i a les seves famílies. Aquestes accions estaran disponibles en forma de webinar al canal de Youtube de “Centres en línia” per poder compartir les respostes educatives i les experiències digitals plantejades pels centres.

  Accés en obert dels materials de l’IOC

  L’Institut Obert de Catalunya ha posat a disposició dels centres educatius i de l’alumnat els materials referents a Batxillerat i a la formació per a l’obtenció del graduat de secundària (GESO) en obert per a qualsevol usuari. Respecte als continguts per a Batxillerat, hi ha 29 cursos Moodle, un per a cada assignatura. Aquests cursos contenen materials d'estudi i alguna activitat autocorrectiva.

  Pel que fa als cursos Moodle de GESO, són un total de 12, un per cada mòdul que es preveu oferir al 3r trimestre. Els cursos estan adreçats als professors de Centres de Formació d'Adults (CFA) que, passada la Setmana Santa, han de començar la seva docència de manera virtual. Contenen tant els materials d'estudi com les activitats que s'hi poden fer, i s’han incorporat de manera automàtica als espais Moodle dels CFA perquè se’n pugui fer un ús directe.

   

  10 d’abril  de 2020
   
   

  Tanca
 • Educació ofereix més de 100 models de propostes didàctiques als centres per treballar durant el 3r trimestre (9 d'abril de 2020)

  • L’objectiu és facilitar a aquells centres i equips que ho necessitin models i propostes de diferents nivells i àmbits curriculars que ajudin a mantenir l’activitat formativa
  • Es tracta d’activitats per educació infantil i pels diferents àmbits curriculars corresponents a l'educació obligatòria

  El Departament d'Educació ha publicat avui un total de 102 models i propostes d'activitats de diferents nivells i àmbits curriculars, adreçades a aquells centres i equips educatius que ho necessitin per ajudar-los a mantenir l'activitat formativa en clau competencial durant el tercer trimestre d’aquest curs. Es tracta de propostes d'activitats per educació infantil i dels diferents àmbits curriculars corresponents a l'educació obligatòria. Amb aquesta oferta es vol donar eines i suport al professorat perquè pugui acompanyar a l’alumnat en el seu aprenentatge durant el període de confinament, amb l’objectiu que no es perdin els hàbits de treball, però sempre des d’un concepte pausat i tenint en compte que l’alumne està en una situació afectiva i emotiva diferent.

  Els models de propostes didàctiques que es proposen estan dissenyats amb un enfocament competencial i se situen sempre en un context que intenta acostar els continguts i donar-los sentit. També plantegen un repte o un problema que caldrà resoldre. S'acompanyen d'orientacions per a la seva realització així com d’indicacions sobre la seva auto-avaluació i avaluació. Estan pensats per fer-los arribar directament a l'alumnat o perquè puguin servir  als docents per plantejar-ne d'altres.

  Alguns exemples en educació infantil són, en l’àmbit matemàtic, idees per fer des de casa, com jugar al memory, fer una partida de dòmino, feu uns sudokus, jugar al bingo o fer unes partides de parxís. En entorns digitals, es proposen activitats com enregistrar un àudio o un vídeo, preparar una videoconferència, fer una visita al portal Toolbox o al portal Edu365. També es plantegen idees per dur a terme experimentació, com experimentar amb líquids, plantar llavors, dissenyar un vaixell, fer d’investigadors o fer construccions.

  Activitats en l’etapa obligatòria

  Pel que fa als àmbits curriculars competencials en què es proposen activitats en l’educació obligatòria són: aprendre a aprendre, artístic, autonomia i iniciativa personal, cientificotecnològic, coneixement del medi, digital, educació física, lingüístic, matemàtic i social. I les matèries són les següents: anglès, biologia i geologia, català, castellà, coneixement del medi natural, coneixement del social i cultural, cultura clàssica, educació física, educació visual i plàstica, emprenedoria, física i química, geografia i història, llatí, matemàtiques, música i tecnologia.

  A primària, en tota l’etapa, es proposa fer un recull dels llibres llegits per poder recomanar-los. En el cicle inicial, en les matèries de català i castellà, es formula entre d'altres, enregistrar un conte i compartir-lo amb la família i els amics. En els cicles mitjà i superior de primària, es proposa als alumnes que facin de periodistes i preparin un programa del que estan fent aquests dies a casa. Un altre exemple, per als alumnes de cicle superior, seria organitzar una conversa-debat amb els familiars sobre què es pot fer a casa per frenar el canvi climàtic.

  A l’ESO, es proposa als alumnes fer de booktubers -book de llibres, i tubers de YouTube-  per recomanar llibres, activitat que consisteix en fer una recomanació en format vídeo i compartir-ho a internet. De 1r a 3r es proposa construir un instrument musical amb materials reciclats. A 4t d’ESO, també hi ha diversitat d'activitats, podem trobar propostes en la matèria de biologia, com treballar l’escena d’un crim a través d’empremtes dactilars incompletes o, en matemàtica, un cas pràctic d’una empresa de jardineria que ofereix el servei de manteniment de jardins.

   

  9 d’abril  de 2020

  Tanca
 • El Departament d'Educació posa en obert els continguts i recursos educatius de l'Institut Obert de Catalunya (4 d'abril de 2020)

  • Davant la situació excepcional de confinament, l’IOC posarà tots els seus materials i recursos a disposició de les persones que en vulgui fer ús
  • Alguns dels continguts són d’assignatures de batxillerat com ara anglès, francès, història o dibuix artístic, entre d’altres

  El Departament d’Educació, a causa de la situació actual d’excepcionalitat pels efectes del COVID-19, posa en obert els continguts i recursos educatius de l’Institut Obert de Catalunya (IOC). L’IOC vol, d’aquesta manera, posar a disposició materials a les persones que en vulguin fer ús mentre duri el tancament dels centres educatius.

  A partir del dilluns 6 d’abril es posaran a disposició els recursos educatius, que estaran penjats en dues plataformes digitals diferents: Alexandria (biblioteca de recursos digitals per a l’aula) i EIX (entorn virtual d’aprenentatge).

  De forma habitual, l’IOC disposa de continguts oberts de forma permanent, d’una banda materials formatius dels cicles de formació professional i de l’altra cursos oberts del projecte miniops.

  Ara, però, de forma excepcional, s’obren per l’emergència actual, entre d’altres, els cursos per a 29 assignatures de batxillerat, tant de comunes com de modalitat –entre d’altres biologia, dibuix artístic, fonament de les arts, llatí o història de la filosofia-. També es podran consultar els mòduls per obtenir el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (GESO) –que inclou, per exemple, geografia, anglès, escriptura creativa, ciències naturals....-.

  Per tal de facilitar que els ciutadans interessats puguin utilitzar els diferents recursos educatius, el Departament d’Educació en facilitarà l’accés genèric.

   

  Un centre amb oferta flexible i variada

  L’IOC és un institut amb 12 anys d’història dedicat exclusivament a la formació de persones adultes a distància. L’ensenyament i aprenentatge es du a terme mitjançant un campus virtual basat en una plataforma Moodle, anomenat campus IOC. Ofereix ensenyaments diversos: cicles formatius d’FP (en grau mitjà ho cursen un 17% dels alumnes i en grau superior un 40%), batxillerat (més del 9% dels alumnes), oferta formativa online de l’Escola Oficial d’Idiomes, graduat en educació secundària, curs de preparació a les proves d’accés d’FP, preparació a les PAU, certificat de competència digital Competic3, així com altres formacions especialitzades.

   

  4 d’abril de 2020

  Tanca
 • Educació indemnitzarà econòmicament les empreses de menjador i transport escolar i assumirà el complement salarial dels treballadors dels menjadors en cas d'ERTO (2 d'abril de 2020)

  • S’establirà una indemnització per al servei de menjador escolar dels centres públics contractat pel Departament, pels  Consells Comarcals, pels ajuntaments o per les associacions de mares i pares per les pèrdues causades pel cessament de l’activitat
  • Les indemnitzacions, en el cas del servei de menjador, inclouran entre els costos indemnitzables el complement salarial que les empreses que s’hagin acollit a un ERTO hagin abonat efectivament als seus treballadors durant la suspensió per mantenir el 100% de les seves retribucions

  El Departament d’Educació indemnitzarà a les empreses que presten el servei de menjador i de transport escolar en centres de titularitat del Departament i que no poden prestar-los pel tancament de centres a causa del COVID-19. A través d’un seguit de resolucions, Educació, com administració titular de la competència sobre aquests serveis en els centres de la seva titularitat, assumirà les compensacions econòmiques pels danys i perjudicis que hagin suportat efectivament les empreses i entitats que els presten.

  Menjadors escolars

  S’establirà una indemnització per al servei de menjador escolar contractat pel Departament, pels  Consells Comarcals, per les associacions de mares i pares d’alumnes  o pels ajuntaments per compensar el desequilibri econòmic que hagin patit les empreses o entitats prestadores del servei com a conseqüència del tancament dels centres educatius. En el cas dels contractes subscrits pels ens locals, les indemnitzacions que aquests hagin reconegut en relació amb aquests contractes es tindran en compte en les corresponents liquidacions del curs 2019/2020 entre els consells comarcals  i el Departament d’Educació per a gestió d’aquests serveis.

  Educació també assumirà la compensació dels danys i perjudicis en relació amb els serveis de menjador gestionats per associacions de mares i pares. Aquesta compensació s’atorgarà mitjançant una convocatòria extraordinària adreçada a les AMPA que gestionen el menjador escolar del seu centre, la qual s’obrirà un cop finalitzat el tancament de centres.

  Amb l’objectiu de garantir que els treballadors i treballadores dels menjadors escolars afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació per causa de força major puguin mantenir les seves retribucions durant el període de suspensió temporal dels seus contractes, ha inclòs entre els costos indemnitzables el complement salarial que les empreses hagin abonat efectivament als seus treballadors durant la suspensió.

  Transport escolar

  La resolució referent al servei de transport escolar estableix continuar amb el pagament dels contractes de transport gestionats pels Consells Comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A aquests efectes s’estableix el pagament en concepte de bestreta a compte en el 75% de la facturació mensual prevista en el desenvolupament ordinari d’aquests serveis.  L’abonament es portarà a terme des de la data de suspensió dels contractes i, a la finalització del període de suspensió, es produirà la regularització definitiva dels pagaments.

   

  2 d’abril de 2020

  Tanca
 • El president Torra anuncia que s'avançarà a l'escola concertada el pagament de les despeses de funcionament per aconseguir millorar la seva liquiditat (2 d'abril de 2020)

  • El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller Bargalló s’ha reunit aquest migdia amb el Consell Escolar de Catalunya
  • El conseller anuncia també  que es recarregaran per 15 dies més les targetes moneder per a famílies que tenien beca menjador
  • El cap de l’Executiu subratlla la importància que tot els alumnes, sense distincions”, puguin seguir els seu aprenentatge
  • El Govern indemnitzarà les empreses dedicades al servei de menjador i transport escolar

  El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han assegurant aquest migdia, durant la reunió que han mantingut amb el Consell Escolar de Catalunya, que el Govern, “conscient dels problemes de liquiditat dels centres concertats”, avançarà durant aquest mes d’abril no només els pagaments de febrer, sinó també els de març.

  D’aquesta manera a banda del pagament mensual de les nòmines del professorat de la concertada que el Departament d’Educació fa al final de cada mes, avançarà el finançament de les despeses de funcionament, el que es coneix com a mòduls, que fins ara es pagaven amb un decalatge de 2 mesos i fins fa tot just un any i mig era de 3 mesos.

  A més, durant la reunió, que ha tingut lloc per via telemàtica, el cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat que els alumnes, “sense distincions”, puguin seguir els seu aprenentatge. La segona avaluació va finalitzar el passat 12 de març i el Govern ara estudia com portar a terme la tercera avaluació. El president Torra, “conscient que no tots els infants i joves disposen d’un entorn favorable”, ha deixat clara la prioritat del Govern perquè els alumnes puguin continuar els seus estudis i  definir “la tornada dels alumnes” al centre, quan hagi de tenir lloc, que també haurà de tenir en compte “el component  psicològic”.

  El president també ha insistit en la necessitat d’assegurar l’avaluació als estudiants de selectivitat i d’FP2 amb l’objectiu que puguin seguir amb els seus estudis futurs. I s’ha mostrat convençut que “en la mesura del possible no allargui el curs”.

  Per la seva banda, el conseller Bargalló ha explicat les iniciatives del seu departament per aconseguir els màxims recursos per arribar als alumnes i les seves famílies i ha subratllat que es prioritzaran els centres de màxima complexitat. Així, pel que fa als equipaments, ja siguin tauletes o mòbils, ha indicat que s’està arribant a acords amb companyies telefòniques per garantir la connectivitat dels alumnes.

  El conseller, que ha recordat que Educació és “el departament que té més afectats directament pel confinament”, ha explicat que s’està enviant un qüestionari als centres perquè puguin informar sobre la vulnerabilitat dels alumnes per tal de poder prendre decisions de cara a la tercera avaluació.  “No es tracta de fer temari, sinó de treballar. Es tracta de fer un treball competencial i lax”, ha assegurat, afegint que  és molt important que els alumnes no perdin la possibilitat d’establir contacte amb el tutor i l’escola.


  Recàrrega de les targetes moneder per als àpats dels infants

  Durant la reunió, també s’ha anunciat que entre avui i demà es procedirà a fer la recàrrega de les targetes moneder per a famílies que tenien beca menjador  per a un període de 15 dies més, un cop exhaurits els primers 15 dies d’utilització de les mateixes. A través d’un seguit de resolucions, Educació, com administració titular de la competència sobre aquests serveis en els centres de la seva titularitat, assumirà les compensacions econòmiques pels danys i perjudicis que hagin suportat efectivament les empreses i entitats que els presten.

  És a dir, s’establirà una indemnització per al servei de menjador escolar contractat pel Departament, pels  consells comarcals, per les associacions de mares i pares d’alumnes  o pels ajuntaments per compensar el desequilibri econòmic que hagin patit les empreses o entitats prestadores del servei com a conseqüència del tancament dels centres educatius.

  Pel que fa al servei de transport escolar, s’estableix continuar amb el pagament dels contractes de transport gestionats pels consells comarcals i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A aquests efectes s’estableix el pagament en concepte de bestreta a compte en el 75% de la facturació mensual prevista en el desenvolupament ordinari d’aquests serveis.

  El cap del Govern ha agraït a tots els implicats que “s’hagin anat consensuant les coses” i els ha dit que és conscient que qualsevol decisió que es prengui a educació representa a un número importantíssim de famílies de Catalunya.

  A la trobada també, a més del president i el conseller Bargalló, hi ha participat la presidenta del Consell Escolar, Anna Simó; així com el secretari del Consell Escolar, Jordi Rodon; president de la FAPEL, Josep Manuel Prats; la vicepresidenta de la FAPAC, Xènia Amorós; el vicepresident de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Raül Manzano, i el president de la Comissió Mixta del Departament d’Educació i les Entitats Municipalistes, Josep Maria Freixanet,  entre d'altres com l'educadora Coral Regí.

  Tanca
 • Educació ajorna les oposicions docents a la tardor (1 d'abril de 2020)

  • Així ho ha decidit avui durant una reunió mantinguda amb els representants dels sindicats de la mesa sectorial
  • Les diferents proves d’oposicions s’efectuaran entre el setembre i el novembre i la baremació dels mèrits al mes de desembre. La solució definitiva serà el gener de 2021

  El Departament d’Educació ha decidit avui ajornar la convocatòria d’oposicions docents al proper mes de setembre. Ho ha fet durant una reunió mantinguda amb els representants dels sindicats de la mesa sectorial. La convocatòria es manté dins l’any 2020 i les persones seleccionades seran nomenades funcionaris en pràctiques al setembre de l’any 2021, tal com estava previst.

  D’aquesta forma, també es manté la previsió de realitzar la convocatòria de places per a l’estabilització dels llocs interins durant els anys 2020, 2021 i 2022. Educació vol, d'aquesta manera, donar seguretat als aspirants i esvair les incerteses al voltant de la realització de les oposicions i fer-les amb seguretat tornant de l’estiu, davant l'actual situació de confinament a causa del COVID-19.

  El calendari amb les dates més concretes s’establirà properament, però de forma orientativa les dates seran:

  - Prova de llengües oficials per a qui no acrediti el coneixement: primera setmana de setembre de 2020

  - Presentació de la programació i unitat didàctica: primera setmana de setembre de 2020

  - Defensa de la programació i unitat didàctica: setembre/ primera quinzena d’octubre de 2020

  - Segona prova: supòsit pràctic i desenvolupament d’un tema: octubre/ novembre de 2020

  - Valoració dels mèrits: desembre de 2020

  - Resolució d'aspirants seleccionats: gener de 2021

  Convocatòria de 5.000 places

  Les oposicions que s’han ajornat estaven previstes inicialment per a mitjans d’aquest mes de juny pel que fa a la prova pràctica. Amb la convocatòria, Educació té per objectiu estabilitzar les plantilles de professorat dels centres. Per a fer-ho possible, el Departament ha convocat un total de 5.000 places, que corresponen a les especialitats del cos de professors d’ensenyament secundari, el cos de professors d’escoles oficials d’idiomes,  el cos de professors d’arts plàstiques i disseny i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.

   

   

  1 d’abril de 2020

  Tanca

Març de 2020

 • S'aprova el nou calendari de les proves d'accés a la universitat en convocatòria ordinària subjecte a l'evolució de la pandèmia (31 de març de 2020)

  • La PAU de juny tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de juliol
  • Les proves d’accés per a més grans de 25 i 45 anys se celebraran el 20 de juny
  • Les PAP per als graus d’Educació Infantil i Primària es traslladen al 19 de juny
  • Aquestes dates es mantindran sempre que la situació d'emergència sanitària per coronavirus ho permeti

  El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat avui les noves dates de celebració de les diferents proves d’accés a la universitat, en la seva convocatòria ordinària, així com les bases per a la flexibilització de l’opcionalitat en les matèries de la PAU 2020. El nou calendari està subjecte a l'evolució de la pandèmia per coronavirus i, per tant, "es mantindrà sempre que la situació d'emergència sanitària ho permeti", segons ha destacat el secretari general del CIC, Lluís Baulenas, a la finalització de la reunió que s’ha celebrat de manera telemàtica.

  L’ajornament generalitzat del calendari es pren davant les actuals mesures de confinament per tal de minimitzar el risc de contagi per COVID-19 entre la població. En aquest sentit, cal subratllar que “el calendari aprovat queda supeditat a possibles noves mesures que puguin adoptar les autoritats competents en relació amb aquesta pandèmia”, ha reiterat Baulenas.

  Així mateix, el nou calendari i les bases de flexibilització permeten garantir que l’alumnat accedeixi a la universitat respectant els principis d’igualtat, mèrit i capacitat que sempre –i també en circumstàncies excepcionals– han de regir l’accés i l’admissió als estudis universitaris.

  De nou, el secretari general del CIC ha volgut transmetre als estudiants i a les seves famílies “un missatge de serenor, atès que, en tot moment, es treballa perquè els alumnes de la convocatòria 2020 tinguin garantits els principis que sempre han regit, i en aquestes circumstàncies excepcionals també han de continuar regint, per a l’accés i l’admissió a la universitat”, ha reiterat Baulenas.

  Nou calendari de les proves d’accés a la universitat

  El nou calendari per a la realització de les distintes proves d’accés a la universitat, queda de la següent manera:

  Més grans 25/45 anys: La Prova d’Accés a la Universitat per a més grans de 25/45 anys (inicialment fixada pel 18 i 25 d’abril) es posposa fins al juny, concretament:

  • Fase general: 20 de juny
  • Fase específica (només per als més grans de 25 anys): 27 de juny

  PAP - Graus en Educació

  La convocatòria ordinària de les Proves d’Aptitud Personal (PAP) per accedir als Graus en Educació Infantil i en Educació Primària (que havia de celebrar-se el 25 d’abril) es programa en la data següent: divendres, 19 de juny

  PAU

  Pel que fa a la convocatòria ordinària de la Prova d’Accés a la Universitat (PAU), (fixada inicialment del 9 a l’11 de juny), s’ajorna als dies 7, 8 i 9 de juliol.

  A partir d’aquestes noves dates per a la PAU de juny, i en funció de l'evolució de la pandèmia, en una pròxima reunió de la Comissió d’Accés i Afers Estudiantils (CAAE) s’acordarà el calendari de tràmits, així com les dates de les convocatòries extraordinàries de la PAU i de la PAP per accedir als graus en Educació.

  Flexibilització de l’opcionalitat en la convocatòria ordinària de la PAU

  En la reunió d’avui també s’han acordat les bases per a la flexibilització de l’opcionalitat en la convocatòria de la PAU 2020. En aquest sentit, i donat el cessament temporal de l’activitat lectiva al batxillerat, “s’ha consensuat realitzar una adaptació de la PAU en el sentit de flexibilitzar l’opcionalitat ja existent en els exàmens de les diverses matèries perquè l’alumnat pugui assumir el conjunt de la prova proposada i realitzar-lo en el temps de durada ja establert per completar cada examen”, ha detallat Baulenas.

  En aquests moments, els coordinadors de cada matèria de la PAU ja han començat a treballar per aplicar aquesta flexibilització tenint en compte que:

  a) No és una reducció dels temaris, atès que els centres de batxillerat són autònoms en el disseny de la temporalització dels continguts i activitats d’aprenentatge.
  b) No significa un canvi radical en la tipologia dels exàmens que professorat i alumnat coneixen, practiquen i esperen.
  c) Qualsevol adaptació o flexibilització en la tria entre opcions, allà on n’hi hagi habitualment, no pot allargar el temps de lectura dels enunciats i, per tant, la durada de cada examen.
  d) Aquesta adaptació o flexibilització no es pot fer de manera universal i homogènia en totes les 29 matèries que són objecte d’examen a Catalunya, tant per les característiques de la pròpia matèria com de la tipologia habitual de l’examen.

  Tanca
 • Educació estableix els criteris per a les pràctiques a les empreses de l'alumnat de formació professional (31 de març de 2020)

  • S’ofereixen diverses opcions segons els diferents ensenyaments amb l’objectiu que l’alumne pugui obtenir el títol en finalitzar el curs i continuï amb la seva formació o incorporació al món laboral
  • Fa referència a l’alumnat d’FP que fa Formació en Centres de Treball (FCT), al de la modalitat dual, d’ensenyaments esportius, d’arts plàstiques i disseny, d’arts escèniques, i de mobilitat internacional

  El Departament d’Educació, a través d’una resolució, ha establert els criteris d’orientació per al professorat per tal que pugui regular les pràctiques a les empreses de l’alumnat dels ensenyaments professionalitzadors, aturades a causa del COVID-19. D’aquesta manera, Educació vol assegurar que l’alumne que cursa aquests estudis pugui obtenir el títol en finalitzar el curs, i així poder continuar amb la seva formació i/o incorporació al món laboral.

  Els criteris de regulació de les pràctiques en empreses enfront la nova situació incidirà en l’alumnat d’FP que fa la Formació en Centres de Treball (FCT), d’FP en la modalitat dual, d’ensenyaments esportius, d’arts plàstiques i disseny, d’arts escèniques, i de mobilitat internacional i Erasmus. La flexibilització es concreta en funció de les característiques de cadascun dels ensenyaments.

   

  Formació en Centres de Treball (FCT)

  Atès que la suspensió de les pràctiques impossibilitarà realitzar les hores mínimes establertes per a cadascun dels ensenyaments professionalitzadors, la direcció del centre educatiu es pot plantejar alguna de les dues possibilitats seqüenciades:

  1. Flexibilització de l’estada a l’empresa: ja sigui augmentant el nombre d’hores diàries d’FCT -fins un màxim de 8-; augmentant el nombre de dies; o allargant el període de pràctiques durant el juliol. Es farà sempre tenint en compte el calendari escolar i l’establert a la normativa.
  2. En cas que no es pugui aplicar la flexibilització, es duria a terme la substitució de l’estada a l’empresa per un mòdul integrat: En cas que l’alumnat no pugui fer les pràctiques a l’empresa, aquestes es poden substituir per un “mòdul integrat”. Aquest estarà format per les hores mínimes del mòdul de projecte més les hores mínimes del mòdul d’FCT, que estableix el real decret de mínims dels títols corresponents.

   

  També es concreten les mesures pels casos on l’alumnat hagi fet una part de les hores de pràctiques d’FCT; i pels que encara no les hagin començat a fer.

   

  FP en modalitat dual

  En la situació actual es recomana als centres educatius que proposin a les empreses i alumnat que cursen la modalitat dual la suspensió de l'acord formatiu, a l’espera de reprendre l’estada. Aquest fet no implica l’extinció de l’acord formatiu, sinó que s'actua igual que amb la resta de treballadors de l'empresa. També es pot optar per modificar l'activitat de l’alumne a través del teletreball amb acceptació de les parts, si es comunica el canvi al centre educatiu i es garanteix el seguiment del tutor o tutora d'empresa.

   

  Pel que fa a l’avaluació:

  • Es podrà considerar una reducció addicional de les hores inicials a l’estada a l’empresa, fins a un mínim de 660 hores realitzades, que correspon amb el 33 % del total d’hores del cicle formatiu.
  • Si un alumne no l’ha pogut completar i ha fet menys de 660 hores, podrà reconèixer les hores d’FCT amb les hores que hagi realitzat del mòdul de dual en proporció 1:1. En aquest cas, l’alumnat deixarà de tenir la condició d’FP dual i cursarà l’FP ordinària i, per tant, podrà completar el cicle formatiu.

   

  Alumnat de mobilitat internacional i Erasmus

  Se suspèn la mobilitat internacional temporalment fins que finalitzi l’actual situació d’alarma. L’alumnat podrà fer l’estada a l’empresa en modalitat de teletreball, en el cas que ja hagi iniciat l’estada, o bé què no hagi pogut tornar a Catalunya, i l’estada no hagi quedat suspesa en el país de destí.

  Els criteris també tenen en compte, en la situació actual d’excepcionalitat, que poden sorgir casos on no serà possible aplicar les mesures anunciades. És per aquest motiu, i amb l’objectiu de no perjudicar a cap alumne, que s’autoritza la junta d’avaluació a prendre les decisions oportunes, valorant les possibilitats de completar els horaris previstos a les diverses vies disponibles.

   

  *Es poden consultar més detalls sobre els diferents criteris en el document adjunt a la nota.

   

  31 de març de 2020

  Tanca
 • Educació dona criteris a les direccions dels centres per dur a terme l'avaluació i el seguiment de l'alumnat durant el confinament (30 de març de 2020)

  • S’estableix que els centres i el professorat avaluïn tenint en compte la situació personalitzada de cada alumne, molt diversa segons les circumstàncies
  • Ateses les diferents situacions, les tasques realitzades durant el confinament han de suposar un valor afegit en l’avaluació de l’alumne, i no una penalització
  • Han de ser activitats inclusives que s’ajustin al ritme, les característiques i la situació personal de cada alumne 

  Departament d’Educació ha establert uns criteris, que al llarg del dia d’avui farà arribar a les direccions dels centres educatius, i que estableixen com ha de ser l’avaluació i el seguiment de l’alumnat durant el període de confinament a causa del COVID-19.

  El principal objectiu és donar continuïtat a l’activitat formativa per ajudar a mantenir els hàbits i el procés d’aprenentatge amb propostes educatives que arribin a tot l’alumnat. I sense oblidar, al mateix temps, que el seguiment tutorial i el suport emocional a l’alumnat i a les famílies prenen en aquest context més rellevància, especialment, en el cas de l’alumnat que té més dificultats a l’hora de participar en les activitats proposades.

  Activitats competencials i personalitzades

  D’aquesta manera, Educació recorda que les activitats que s’organitzin han de seguir els paràmetres de l’ensenyament per competències bàsiques i defugir la necessitat i la pressió d'acabar els programes. Així, per exemple, es recomana fer propostes setmanals, des de diferents àmbits curriculars, amb calendari de lliurament i amb la possibilitat de fer un retorn de les activitats realitzades a l’alumnat. Al mateix temps, s’han d’evitar les tasques repetitives, els projectes han de ser motivadors i han de tenir l’acompanyament del professorat.

  Tanmateix, a l’hora de programar les activitats, cal evitar reproduir el treball que es fa en els centres, és a dir, la transportació directa dels horaris setmanals. És per això que els equips directius han de planificar i coordinar la proposta de treballs de forma sostenible, tant pel que fa a la dedicació de l’alumnat com del professorat.

  La interacció entre professorat i alumnat s’ha de poder garantir a partir dels diferents mitjans, ja sigui per correu electrònic o d’altres entorns, i que en permeti el retorn per exemple amb l’enviament de fotografies dels treballs o l’enviament de documents digitals. La situació actual afecta especialment a l’alumnat dels centres en entorns socioeconòmics desafavorits. En aquests casos, cal utilitzar tots els recursos tecnològics a l'abast per acompanyar l’alumnat durant aquests dies de confinament, com ara trucades telefòniques, whatsapp, etc, en funció dels recursos disponibles en cadascun dels alumnes.

   

  Adaptació de l’avaluació

  Pel que fa a l’avaluació, el Departament estableix que el segon trimestre s’avalua fins el 12 de març, amb les observacions obtingudes fins aquell moment. Els informes per alumnat i famílies es podran lliurar un cop es normalitzi l'activitat acadèmica, malgrat que alguns centres ja els han tramès a les famílies.

  Probablement, l’inici de la tercera avaluació es farà encara en període de confinament. Per aquest motiu, la docència haurà de ser virtual. L'avaluació serà qualificadora i personalitzada, tenint en compte les limitacions de cada alumne. Aquest fet implicarà un paper important en la figura dels tutors/es pel que fa a la comunicació i el suport regular amb l'alumnat i les famílies. Caldrà, doncs, revisar els criteris d'avaluació formulats per cada centre a principi de curs i adaptar-los a les limitacions formatives i personals amb les quals s’hagi trobat cada alumne. A partir del 13 d’abril el Departament d’Educació establirà unes noves orientacions al respecte.

  El professorat haurà d’informar a l’alumnat i les seves famílies dels nous criteris d’avaluació. Ateses les diferents situacions, les tasques realitzades durant el confinament han de suposar un valor afegit en l’avaluació de l’alumne, i no una penalització, ja que no es pot garantir que tots els alumnes disposin de les condicions materials adequades per a portar-les a terme a distància. Han de ser activitats inclusives que s’ajustin al ritme, les característiques i la situació personal de cada alumne.

   

  Pla d’acció Centres Educatius en Línia

  El Departament d'Educació va posar en marxa el passat 20 de març el Pla d’acció Centres Educatius en Línia. L’objectiu és proporcionar als centres educatius els recursos i eines digitals necessàries que puguin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat. A data d’avui, són molts els centres educatius que ja han iniciat línies de treball digital amb el seu alumnat i fan ús de diferents entorns per a l’aprenentatge. D’altra banda, Educació posa també a disposició dels centres un entorn virtual d’aprenentatge, de manera esglaonada, per a aquells que encara no en tinguin.

   

  30 de març de 2020

  Tanca
 • Els alumnes d'FP oferiran el seu suport com a professionals en els àmbits sanitari i social (27 de març de 2020)

  L’objectiu és col·laborar amb les persones que més ho necessitin i contribuir d’aquesta manera a la manca de personal generada per la pandèmia del coronavirus

  Seran estudiants de cicles formatius de grau mitjà de Cures auxiliars d’infermeria, de grau mitjà d’Atenció a les persones en situació de dependència i de grau superior d’Integració social

  Estudiants d'FP

  Més de 650 alumnes de formació professional de centres públics, concertats i privats d’arreu de Catalunya oferiran el seu suport com a professionals en els àmbits sanitari i social fins que es resolgui la situació d’alarma generada per la pandèmia del coronavirus. L’objectiu és col·laborar amb les persones que més ho necessitin durant aquest període i contribuir d’aquesta manera a la manca de personal existent en ambdós àmbits.

  L’alumnat que oferirà aquest suport cobrirà principalment les baixes de personal causades pel COVID-19 però, quan calgui, també servirà per ampliar els diferents serveis que siguin necessaris en cada moment. Es tracta d’estudiants tots ells majors de 18 anys i que treballaran de manera voluntària amb persones sense risc d'infecció.

  Concretament, seran estudiants dels cicles formatius de grau mitjà de Cures auxiliars d’infermeria, de grau mitjà d’Atenció a les persones en situació de dependència i del grau superior d’Integració social. Actualment a Catalunya hi ha un total d’11.600 alumnes de primer curs i 4.300 alumnes de segon curs que cursen un dels cicles formatius. Aquests cicles estan inscrits en les famílies professionals de Sanitat i de Serveis socioculturals i a la comunitat.

  El Departament d’Educació, amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ahir a les dotze del migdia va obrir aquesta convocatòria a tots els centres educatius de Catalunya que ofereixen aquests ensenyaments i a les vuit de la tarda ja comptava amb la col·laboració de 670 persones. Aquesta oferta quedarà oberta fins que la situació ocasionada per la pandèmia torni a la normalitat. 

   

  26 de març de 2020

  Tanca
 • Educació activa un pla d'acció per garantir l'aprenentatge en línia de l'alumnat i acompanyar els docents i els centres en l'ús de les eines digitals (21 de març de 2020)

  • El “Pla d’Acció: Centres Educatius en Línia” es posa en marxa davant de les circumstàncies extraordinàries actuals a causa del coronavirus
  • L’objectiu és proporcionar als centres educatius els recursos i eines digitals necessàries que puguin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat
  • Es facilita així que els centres puguin dur a terme les activitats i orientacions que aquesta setmana el Departament ha posat a disposició del professorat

  El Departament d’Educació activa a partir d’avui el “Pla d’Acció: Centres Educatius en Línia”, per tal de garantir l’aprenentatge en línia de l’alumnat, i al mateix temps acompanyar al professorat i als centres en l’ús de les tecnologies digitals. Aquesta iniciativa es posa en marxa per tal de poder donar eines d’aprenentatge en línia davant les circumstàncies extraordinàries que han provocat el tancament dels centres a causa del coronavirus.

  L’objectiu del pla és proporcionar als docents i als centres educatius els recursos i les eines digitals que permetin donar continuïtat a l’aprenentatge en termes d’equitat i qualitat. D’aquesta manera, el sistema facilitarà als centres poder dur a terme les activitats i orientacions que aquesta setmana el Departament d’Educació ha posat a disposició del professorat. Unes activitats pensades per a les diferents etapes, que siguin significatives per a l’aprenentatge i que al mateix temps puguin contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal de l’alumne.

  Un pla d’acció per a tots els centres

  El projecte es desenvoluparà en tres vessants. D’una banda, s’impulsarà l’aprenentatge en línia dels centres educatius mitjançant l’ús d’entorns virtuals amb el Portal EIX. EIX incorpora eines per compartir recursos, per fer seguiment del progrés de l’alumnat, fomenta el treball col·laboratiu i inclou la possibilitat de dur a terme vídeo-conferències. Actualment ja són molts els centres que tenen línies de treball en aquest sentit i fan servir habitualment aquests entorns. Però per aquelles escoles i instituts que no en tenen, el Departament d’Educació, en el marc d’aquest context extraordinari, posarà a disposició l’entorn virtual d’aprenentatge EIX de manera esglaonada.

  Es reforçarà la comunicació dels centres amb la comunitat educativa a través del Portal NODES. NODES és un servei del Departament d’Educació que proporciona una pàgina web amb funcionalitats avançades per als centres educatius de Catalunya –com la possibilitat de crear grups interns promovent el treball en xarxa, publicar notícies i informacions, i enviar notificacions de les novetats que s’anuncien al lloc web, mitjançant un canal de Telegram a les persones que s’hi hagin subscrit-. Actualment, hi ha més de 2.000 centres que en formen part. La web de l’escola, com a canal de comunicació amb les famílies, permetrà facilitar recursos i orientacions per al propi alumnat.

  D’altra banda, s’incidirà també en la formació, que ja s’ha reactivat els darrers dies, amb un pla intensiu de de formació del professorat i acompanyament als centres des del Portal ODISSEA. Concretament, es posaran en marxa noves línies formatives vinculades a l’ aprenentatge en línia. De fet, en les primeres 24 hores després d’anunciar aquesta nova oferta de formació extraordinària, es van registrar més 4.700 sol·licituds per part dels docents.

   

  Recursos per a la formació professional

  En l’àmbit de la formació professional, Educació posa a disposició de l’alumnat un seguit de recursos formatius, tot i la dificultat que aquests tipus d’ensenyaments presenten, atès que l’aprenentatge competencial en els tallers i les aules tècniques és difícilment substituïble. S’ofereixen recursos al web de l’IOC per a cicles d’FP, i també material d’anglès en el mateix IOC. També es proposa diversitats d’activitats, com per exemple, que els centres puguin treballar amb els alumnes al voltant de com fer un currículum; tutorials per crear Apps; audicions musicals en el cas dels ensenyaments musicals; o fer propostes de vídeos i produccions de les tècniques que s’estiguin treballant a classe en els ensenyaments de dansa.

  Ateses les circumstàncies excepcionals, aquest pla és flexible i s’anirà revisant en funció de les necessitats del moment. Al mateix temps, s’hi incorporaran aquelles reflexions i aportacions que els centres i docents facin arribar. El Departament d’Educació es posa a disposició de tots els docents per acompanyar-los i assessorar-los en tot allò que puguin necessitar a través dels diferents canals.

   

  20 de març de 2020

   

  Tanca
 • L'Executiu suspèn tots els procediments i tràmits administratius que són de la seva competència (19 de març de 2020)

  • Les oposicions per accedir als cossos docents, l’accés a la borsa de treball o la sol·licitud de títols i certificats en són un exemple
  • Abans d’ahir ja es va anunciar l’ajornament de tots els tràmits relacionats amb la preinscripció i matrícula de l’alumnat dels diferents ensenyaments

  El Departament d’Educació ajorna tots els procediments i tràmits que són de la seva competència, a causa de l’entrada en vigor del Reial decret 463/2020, pel qual es declara l’estat d’alarma pel COVID-19, que preveu la suspensió dels terminis administratius en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Els tràmits i procediments es reprendran quan el Reial decret, i les possibles pròrrogues, quedin derogats.

  A l’ajornament de tots els tràmits relacionats amb la preinscripció i matrícula de l’alumnat dels diferents ensenyaments, en totes les etapes, que ja va anunciar el Departament, s’hi suma la suspensió dels procediments i tràmits que afecten a les següents qüestions:

  - Sol·licitud de títols i certificats

  - Proves d’accés als diversos ensenyaments

  - Proves lliures per a l’obtenció de títols i certificats

  - Proves d’avaluació de competències de sisè de primària

  - Homologació i convalidació de títols i estudis estrangers no universitaris

  - Concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent i per a l'adquisició de noves especialitats

  - Concurs oposició per a l'accés al cos d'inspectors d'educació

  - Incorporació a la borsa de treball de personal docent

  - Provisió i selecció del personal docent

  - Concurs de mèrits de selecció de les direccions de centres públics

  - Concurs de selecció de directors de centres públics

  - Provisió i selecció del personal d'administració i serveis del Departament

  - Implantació i supressió d’ensenyaments en centres educatius

  - Expedients relatius a l’autorització o modificació d’obertura de centres educatius

  - Concessió i extinció de concerts educatius

  - Convocatòries de selecció de centres educatius per participar en tot tipus de programes

  - Accés a la informació pública

  - Accés a la informació estadística

   

  El Departament continuarà treballant en tots aquests assumptes per poder reprendre’ls amb la màxima normalitat un cop es derogui l’estat d’alarma i es resolgui la situació actual.

   

  19 de març de 2020

  Tanca
 • Educació ajorna la preinscripció i matriculació de tots els ensenyaments (18 de març de 2020)

  El Departament d’Educació ajorna tots els tràmits relacionats amb el procediment de preinscripció i matriculació de l’alumnat de tots els ensenyaments, en totes les etapes.

  El Departament està treballant per tal que els diferents processos de preinscripció i matriculació es puguin dur a terme amb totes les garanties. Al mateix temps, es treballa per tal d’adequar els tràmits pensant en les circumstàncies actuals

  S’informarà sobre el nou calendari d’actuacions tant aviat com sigui possible.

  Tanca
 • El Departament d'Educació ajorna la preinscripció escolar (17 de març de 2020)

  El Departament d’Educació ha decidit ajornar la preinscipció escolar del segon cicle d’infantil, primària i secundària fins que es pugui garantir la seva realització en condicions de normalitat. 

  Demà al matí el Departament ampliarà aquesta informació.

  17 de març de 2020

  Tanca
 • Educació i Treball, Afers Socials i Famílies garanteixen els ajuts de menjador i a menors usuaris dels serveis d'intervenció socioeducativa amb servei d'àpat (16 de març de 2020)

  • S’habilitaran targetes moneder per a les famílies dels menors beneficiaris de les beques menjador i per als menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat, a través d’un acord amb La Caixa.
  • Seran un total de 140.000 targetes per a infants usuaris del servei de menjador i 20.000 per als menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat
  • Per a cada família es carregarà la targeta amb l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament.

  Els Departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies garanteixen els ajuts de menjador a l’alumnat beneficiari de les beques i a menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat, a través de l’habilitació de targetes moneder en un acord assolit amb La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona. En total són 140.000 targetes per a infants usuaris del servei de menjador i 20.000 per als menors usuaris dels serveis d’intervenció socioeducativa amb servei d’àpat.

  Les targetes moneder es començaran a distribuir a partir dels propers 2 o 3 dies, a través dels Ajuntaments i dels Consells Comarcals. Es carregarà a cada família l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament. Els dos departaments estan acabant d’ultimar l’operatiu que pugui fer possible el lliurament a les famílies i properament es concretaran les instruccions definitives.

  D’aquesta manera, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies volen assegurar als infants que més necessitats tenen el fet de poder continuar disposant de l’ajut del menjador, malgrat que les escoles estan tancades.

  Aquesta mesura tindrà efecte fins que el Govern de la Generalitat suspengui les mesures preventives extraordinàries adoptades en el marc de l’activació del Pla d’Actuació del PROCICAT per malalties emergents en motiu de l’impacte del COVID-19.

   

  16 de març de 2020

  Tanca
 • Comunicat del Departament d'Educació en relació a les mesures preses per contenir el coronavirus (15 de març de 2020)

  En relació a les mesures de contenció del coronavirus, el Departament d’Educació informa del següent:

  • Es mantenen els contractes amb els prestadors de servei de vetlladors. Per tant, el Departament insta a aquests proveïdors a no fer un expedient de regulació de treball temporal (ERTE).
  • El Departament ha demanat als consells comarcals que no suspenguin els contractes amb les empreses del transport i dels menjadors escolars i els ha comunicat que el Departament assumirà la part dels costos fixos d’aquests contractes, tal i com ja va succeir amb el temporal Gloria.
  • El Govern està estudiant com fer efectives les beques menjador, malgrat les restriccions que suposen les ordres de confinament governamentals.
  • El Departament insta el govern espanyol a decretar urgentment les mesures necessàries per tal de garantir plenament els drets del conjunt de famílies que s’han vist afectades pel tancament escolar.
  • El Departament està estudiant jurídicament com afecta al període de preinscripció l’estat d’alerta decretat pel govern espanyol.


  15 de març de 2020

  Tanca
 • Presentació de documentació i inscripcions a les proves d'accés i d'obtenció de títol (13 de març de 2020)

  Informació en relació amb les mesures preventives, de protecció i organitzatives d'aplicació als centres i serveis del Servei d'Educació de Catalunya amb motiu del coronavirus SARS-CoV-2

  1. Proves d'accés als cicles de formació professional, d'arts plàstiques i disseny, i d'ensenyaments esportius

  Es mantenen les dates d'inscripció (que és telemàtica, del 16 al 26 de març) i, en cas s'hagi de presentar documentació en els centres, s'estableix com a via per fer-ho el correu electrònic del centre (documentació escanejada).

  2. Proves d'accés als ensenyaments artístics superiors adaptats a l'Espai Europeu d'Educació Superior per als aspirants sense requisit acadèmic

  Es mantenen les dates d'inscripció (que és telemàtica, del 23 al 27 de març) i, en cas que s'hagi de presentar documentació al centre, s'estableix com a via per fer-ho el correu electrònic del centre (documentació escanejada).

  3. Prova ordinària per a l'obtenció dels certificats de nivells intermedi B1 i B2 i del nivell avançat C1 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial que imparteixen les escoles oficials d'idiomes

  Avui, 13 de març, s'han publicat les llistes provisionals d'admesos i exclosos que poden consultar-se per mitjans electrònics.

  En cas que s'hagi de presentar documentació per esmenar possibles errades i/o exclusions, la via per fer-ho serà mitjançant el correu electrònic del centre (documentació escanejada).


  Barcelona, 13 de març de 2020

  Tanca
 • Comunicat del Departament d'Educació en relació al tancament a partir de demà tots els centres educatius de Catalunya (12 de març de 2020)

  La mesura s’ha pres en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per malalties emergents


  El Govern de la Generalitat ha decidit tancar a partir de demà tots els centres educatius de Catalunya, en coordinació amb el Departament de Salut i en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc. Ho fa com a mesura de contenció i per evitar la propagació del coronavirus. La mesura afectarà a tots els centres de Catalunya, siguin de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, trametrà avui un document informatiu a tots els centres en què es concretarà l’acord del cessament de l’activitat lectiva i el tancament dels centres a partir de demà, dia 13 de març, fins al divendres 27 de març, ambdós inclosos.

  Aquest fet implicarà la suspensió de l’activitat en un total de 5.492 centres:

  • Llars d’infants
  • Escoles d’educació infantil i primària
  • Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional
  • Escoles d’Art i Disseny
  • Escoles d’Adults
  • Escoles Oficials d’Idiomes
  • Centres d’educació especial
  • Escoles professionals
  • Escoles de música
  • Escoles de dansa
  • Conservatoris
  • Centres de títols propis
  • Centres d’ensenyaments artístics superiors

   
  La mesura s’ha pres en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per malalties emergents

  El Govern de la Generalitat ha decidit tancar a partir de demà tots els centres educatius de Catalunya, en coordinació amb el Departament de Salut i en el marc del Pla d’Actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc. Ho fa com a mesura de contenció i per evitar la propagació del coronavirus. La mesura afectarà a tots els centres de Catalunya, siguin de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.

  El conseller d’Educació, Josep Bargalló, trametrà avui un document informatiu a tots els centres en què es concretarà l’acord del cessament de l’activitat lectiva i el tancament dels centres a partir de demà, dia 13 de març, fins al divendres 27 de març, ambdós inclosos.

  Aquest fet implicarà la suspensió de l’activitat en un total de 5.492 centres:

  • Llars d’infants
  • Escoles d’educació infantil i primària
  • Instituts d’ESO, batxillerat i formació professional
  • Escoles d’Art i Disseny
  • Escoles d’Adults
  • Escoles Oficials d’Idiomes
  • Centres d’educació especial
  • Escoles professionals
  • Escoles de música
  • Escoles de dansa
  • Conservatoris
  • Centres de títols propis
  • Centres d’ensenyaments artístics superiors
    

  Aquesta mesura afecta a un total de 1,565.478 alumnes dels diferents ensenyaments, repartits de la següent manera:

  • Educació infantil de primer i segon cicle: 79.948 alumnes i 213.352 alumnes respectivament
  • Educació primària: 479.958 alumnes
  • Educació secundària obligatòria: 331.681 alumnes
  • cicles de formació professional: 126.994 alumnes
  • batxillerat: 94.437 alumnes
  • cicles d’arts plàstiques i disseny: 5.103 alumnes
  • ensenyaments de música: 70.122 alumnes
  • ensenyaments de dansa: 9.717 alumnes
  • art dramàtic: 454 alumnes
  • ensenyaments superiors de disseny: 2.398 alumnes
  • conservació i restauració de béns: 140 alumnes
  • ensenyaments esportius: 2.052 alumnes
  • escoles oficials d’idiomes: 43.000 alumnes
  • formació d’adults: 66.738 alumnes
  • ensenyaments a distància: 39.384 alumnes
    

  La mesura afecta també els Serveis Educatius i a les seves activitats.

  En les properes hores, els centres rebran una informació més detallada de la concreció de l’acord.

  12 de març de 2020

  Tanca
 • Comunicat del Departament d'Educació en relació al coronavirus (10 de març de 2020)

  En relació al coronavirus, el Departament d’Educació fa saber als centres educatius noves mesures de prevenció amb la finalitat de contribuir a la seva contenció:

  • El Departament d’Educació insta a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius del Servei Educatiu de Catalunya o qualsevol òrgan del Departament  que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament. Les sortides lectives que impliquin un sol centre es poden mantenir. Aquesta mesura de suspensió té efectes sobre fires, trobades, cantades, certàmens, etc.
  • En relació amb el punt anterior, el Departament no participarà a la propera edició del Saló de l’Ensenyament, prevista entre 18 i el 22 de març. En aquest sentit, insta a les direccions dels centres educatius que anul·lin les visites d’alumnat i professorat al Saló que tinguin organitzades.
  • Com es va comunicar el passat 6 de març, les pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris dels alumnes que estan cursant formació professional queden suspeses per tal de facilitar al màxim l’activitat assistencial del personal d’aquests centres. Aquesta suspensió afecta també l’activitat d’alumnes d’ESO i Batxillerat que fan plans de diversificació curricular en hospitals o residències de gent gran, com els projectes singulars, els programes d’aprenentatge i servei o de voluntariat.
  • Se suspèn l’activitat docent que s’ofereix als centres hospitalaris per a infants amb ingressos perllongats, el que es coneix com a les aules hospitalàries, amb la finalitat de reduir al màxim l’entrada de persones forànies als hospitals i hospitals de dia.
  • Es mantenen les portes obertes que s’estan duent a terme aquests dies, però es recomana als centres que es reforcin les mesures de prevenció, com ara evitar aglomeracions de persones en espais reduïts i situar les indicacions de prevenció de contagi ben visibles als centres.
  • Els Serveis Territorials d’Educació i el Consorci d’Educació de Barcelona dotaran de personal substitut als centres davant de qualsevol incidència que s’hagi comunicat per part del Departament de Salut.
  • Donada la importància de l’acció educativa en relació a les mesures de protecció, s’insta els centres a formar els alumnes en les mesures recomanades pel Departament de Salut.
  • Es recorda que davant de possibles casos, els centres han de posar-se en contacte amb el 061 Salut Respon també amb les direccions dels Serveis Territorials o del Consorci d’Educació de Barcelona. Des d’aquests òrgans territorials, de la mà del Departament de Salut, es farà seguiment dels casos i de les consultes.
  • Es manté, com a principi general, la recomanació de no viatjar als països i a les regions afectades, mentre les autoritats sanitàries d’aquests països no aixequin les mesures de control que actualment estan duent a terme.

  Es recorda que el Departament de Salut ha elaborat tot de materials que estan disponibles al següent enllaç: http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus

   

  10 de març de 2020

  Tanca
 • Instrucció sobre mesures preventives, de protecció i organitzatives d'aplicació al personal al servei de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (11 de març de 2020)

 • Nota de premsa del Departament d'Educació (6 de març de 2020)

 • També podeu consultar

  Per a més informació sobre el coronavirus, consulteu:

  - Canal Salut: canalsalut.gencat.cat/coronavirus

  - L'Agencia de Salut Pública de Barcelona: www.aspb.cat

  Tanca
 • Documents de suport