Activitats educatives i recursos per a l'alumnat

Els centres de la ciutat, públics i concertats, de primària, de secundària i d'educació especial, han treballat i treballen des de fa anys, a través d’activitats, projectes i programes consolidats molts aspectes vinculats directament o indirectament amb els objectius d’una alimentació sana i sostenible. Així mateix, disposem d’activitats educatives també consolidades i metodològicament fonamentades, que permeten enfocar l’objectiu d’aprenentatge cap als reptes plantejats per un sistema alimentari més just i sostenible.

Orientant, focalitzant i renovant aquests programes i activitats facilitarà crear noves propostes per sensibilitzar l’alumnat i donar suport a l’aprenentatge per una alimentació sostenible.

Experiències i projectes inspiradors

Ara, aquí les escoles

Ara, aquí, les escoles, és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, amb la col·laboració d'Escoles+Sostenibles en el marc de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

Es va adreçar als centres d'educació primària, d'educació secundària i d'educació especial de la ciutat per donar veu als infants i joves, i potenciar la seva participació per sensibilitzar i motivar a la societat a adoptar un compromís compartit per assolir una alimentació més sana, més sostenible i més justa.

Es va proposar un repte: a partir dels aprenentatges i reflexions sobre el sistema alimentari, els participants van dissenyar un pòster visualment atractiu i amb valor artístic per comunicar algun aspecte relacionat amb l’alimentació que posi en valor la salut, la sostenibilitat i/o la justícia global. 

Els pòsters dels centres educatius participants es van presentar el dia 10 de desembre de 2021, Dia Mundial dels Drets Humans, a les Cotxeres de Sants (Programa de l'acte). Per altra banda, el dia 16 al 22 de desembre al vestíbul d’entrada de la Casa de la Ciutat (Ajuntament de Barcelona).

Programes i propostes educatives especialment orientades a l’alimentació sostenible

  • Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles
    Iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa
  • Alimentat amb seny
    La microxarxa d'Escoles + Sostenibles en la que descobrireu els pilars fonamentals per a una alimentació sana, justa i sostenible
  • Mengem sa, mengem de mercat
    La finalitat del programa és transmetre el valor del mercat com a espai i servei de qualitat salut, de proximitat i de relació social i la importància de mantenir una dieta equilibrada amb productes de temporada, frescos i propers juntament amb la pràctica habitual de l'esport.

Activitats als museus

Taula d'activitats educatives relacionades amb l'alimentació que els museus ofereixen a l'alumnat de centres públics i concerts
Museu Activitat Nivell educatiu Descripció

Fundació Miró

Aquí carxofes, allà patates! Primer, segon i tercer de primària Fitxa descriptiva del programa
Fundació Miró Els arbres em parlen Quart, cinquè i sisè de primària Fitxa descriptiva del programa
Fundació Miró Treballo com un jardiner Segon cicle d'educació infantil Fitxa descriptiva del programa
Fundació Tàpies
Parem taula! El ritual quotidià de menjar P4 fins a batxillerat Fitxa descriptiva del programa
Museu del Disseny
Envàs d'on vens? Envasos alimentaris d’ahir i d’avui Cicle superior de primària Fitxa descriptiva del programa
Museu del Disseny Pot contenir traces de ...Alimentació i història colonial ESO, batxillerat i cicles Fitxa descriptiva del programa
Museu Nacional Art al rebost Primària Fitxa descriptiva del programa
Museu Picasso Les receptes de Picasso Primària i primer cicle d'ESO Fitxa descriptiva del programa
Museu de Ciències Naturals  Històries de pol·len. Flors i insectes al jardí Cicle mitjà i superior de primària Fitxa descriptiva del programa
Museu de Ciències Naturals De flor en flor. La seducció vegetal A partir de 5 anys Fitxa descriptiva del programa

Activitats de la Convocatòria unificada de programes

Taula d'activitats de la Convocatòria unificada de programes que treballen aspectes coherents amb els objectius de la Capitalitat
Programa Etapa Descripció Convocatòria
Recerca per a la ciutadania global BATX Fitxa descriptiva del programa lupa
Pregó dels infants a les festes de Santa Eulàlia PRI/EE Fitxa descriptiva del programa lupa
Un món a les teves mans ESO/BATX/FP Fitxa descriptiva del programa lupa
Escoles Més Sostenibles TOTES Fitxa descriptiva del programa lupa
Emprendre amb valors ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
Microcooperatives d'alumnes ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
HaBITans PRI/ESO Fitxa descriptiva del programa lupa
Fotografia en curs PRI/ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
Congrés de ciència EI/PRI Fitxa descriptiva del programa lupa
Un mercat més sostenible PRI Fitxa descriptiva del programa lupa

Programa d'activitats escolars (PAE)

El Consell d’Innovació Pedagògica, a través del programa d’activitats escolars (PAE), aplega entitats i institucions d’àmbits molt diversos que, amb les seves particularitats i experteses, permeten complementar l’acció educativa dels centres educatius. Hem seleccionat algunes de les activitats del PAE que  s’orienten i/o focalitzen les seves propostes cap a una alimentació més sana, justa i sostenible.

Consulta el cercador d'activitats

Taula del programa d'activitats escolars (PAE)
Programa Etapa Més informació
Cicle de Cinema dels drets dels Infants. A Barcelona, vida sana
i sostenible
INF/PRI/1r i 2n d'ESO lupa

Alimentació conscient, sostenible i saludable

PRI (Cicles mitjà i superior),  ESO, EE, CFA lupa

Que no et falti res! Alimentació equilibrada

PRI (cicle mitjà) lupa
Cuida el teu cos PRI (cicle superior) lupa

The Snack Lab

INF/PRI lupa

Jo no llenço... menjo!

PRI (cicle superior), ESO, EE lupa

Una història per llepar-se'n els dits

PRI (cicle inicial i mitjà), lupa

De cabàs a cabàs... i una bona compra faràs!

PRI (cicle mitjà i superior) lupa

De la terra al plat

PRI (cicle inicial i EE) lupa

Entitats que ofereixen projectes educatius vinculats a l’alimentació sostenible i la justícia global

Maletes literàries "Tothom a taula"

 

La Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, en col·laboració amb el Consorci d’Educació, posa a disposició de docents, educadors i centres tres maletes de llibres Tothom a taula! Qui menja què, com, on, quan quant i per què... però, EP! amb una selecció de més d’un centenar de llibres de lectures de qualitat narrativa, gràfica i documental, així com generadores d’interès pels infants i de tipologies ben diverses: àlbums, narrativa, poesia, documentals, informatius; per a totes les edats, que tenen el nexe d’unió en un o més àmbits de l’Alimentació Sostenible.

Aquesta selecció de llibres està pensada per suggerir la conversa amb els infants d’educació infantil i primària també des de la vessant literària i artística  per enllaçar el món real amb el de ficció i a l’inrevés; per parlar d’un tema de justícia social des de la realitat, tenint també referents literaris;

A la maleta hi trobareu:

  • una selecció de LLIBRES de ficció i no ficció que tenen com a nexe el protagonisme de diferents àmbits de l’alimentació sostenible senyalitzats per poder ordenar seguint el discurs en forma d’epígrafs.
  • un DOSSIER amb la presentació del material, una graella ambla llista de llibres ordenada per mòduls i cicles, un espai per escriure impressions, idees o comentaris, sobre els llibres i el que us ha suggerit la lectura.
  • una BANDEROLA per identificar l’espai on munteu l’exposició i facilitar la lectura dels epígrafs.

La maleta "Tothom a taula! està disponibles als CRP i a l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

Maleta pedagògica "Alimenta't amb seny"

 

Maleta de l'alimentació sostenible

La Maleta de l’alimentació sostenible - impulsada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació de Barcelona 2021 - és un recurs pedagògic per desenvolupar competències orientades a millorar l’alimentació i la consciència sobre el consum alimentari des de la mirada de la sobirania alimentària així com per promocionar una alimentació sana, justa i sostenible. S’inclouen llibres, jocs i materials gràfics i d’experimentació per a totes les etapes educatives des de l’escola bressol a l’educació secundària.