Activitats educatives i recursos per a l'alumnat

Els centres de la ciutat, públics i concertats, de primària i de secundària, han treballat i treballen des de fa anys, a través d’activitats, projectes i programes consolidats molts aspectes vinculats directament o indirectament amb els objectius d’una alimentació sana i sostenible. Així mateix, disposem d’activitats educatives també consolidades i metodològicament fonamentades, que permeten enfocar l’objectiu d’aprenentatge cap als reptes plantejats per un sistema alimentari més just i sostenible.

Orientant, focalitzant i renovant aquests programes i activitats facilitarà crear noves propostes per sensibilitzar l’alumnat i donar suport a l’aprenentatge per una alimentació sostenible.

Ara, aquí les escoles

 

Ara, aquí, les escoles, és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona, amb la col·laboració d'Escoles+Sostenibles en el marc de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

S'adreça als centres d'educació primària, d'educació secundària i d'educació especial de la ciutat per donar veu als infants i joves, i potenciar la seva participació per sensibilitzar i motivar a la societat a adoptar un compromís compartit per asolir una alimentació més sana, més sostenible i més justa.

Us proposem un REPTE:

A partir dels aprenentatges i reflexions sobre el sistema alimentari, un convidem a dissenyar un pòster visualment atractiu i amb valor artístic per comunicar algun aspecte relacionat amb l’alimentació que posi en valor la salut, la sostenibilitat i/o la justícia global. 

Els pòsters presentats pels centres educatius formaran part d’un iniciativa de ciutat que es durà a terme als voltants del 10 de desembre de 2021, Dia Mundial dels Drets Humans.

Participa!

Inscripcions: fins al 4 d'octubre de 2021 (inscripció tancada)

Treball als centres: del 15 de setembre al 15 de novembre de 2021

Lliurament dels pòsters: mitjans de novembre

Acte de presentació de l’exposició de pòsters: “Ara, aquí les escoles per l’alimentació sostenible” el dia 10 de desembre de 2021 a les 10 hores a les Cotxeres de Sants. Programa de l'acte, PDF Emissió en directe

Exposició dels pòsters: del 16 al 22 de desembre al vestíbul d’entrada de la Casa de la Ciutat (Ajuntament de Barcelona), Pça. Sant Jaume, 1

Catàleg de l'exposició, PDF

Contacte: araaquiescoles@bcn.cat


Programes i propostes educatives vinculades als objectius de la Capitalitat

 • Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles
  Iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa
 • Alimentat amb seny
  La microxarxa d'Escoles + Sostenibles en la que descobrireu els pilars fonamentals per a una alimentació sana, justa i sostenible
 • Mengem sa, mengem de mercat
  La finalitat del programa és transmetre el valor del mercat com a espai i servei de qualitat salut, de proximitat i de relació social i la importància de mantenir una dieta equilibrada amb productes de temporada, frescos i propers juntament amb la pràctica habitual de l'esport.

Activitats als museus

Són activitats educatives relacionades amb l'alimentació que els museus ofereixen a l'alumnat de centres públics i concerts

Museu Activitat Nivell educatiu Descripció

Fundació Miró

Aquí carxofes, allà patates! Primer, segon i tercer de primària Fitxa descriptiva del programa
Fundació Miró Els arbres em parlen Quart, cinquè i sisè de primària Fitxa descriptiva del programa
Fundació Miró Treballo com un jardiner Segon cicle d'educació infantil Fitxa descriptiva del programa
Fundació Tàpies
Parem taula! El ritual quotidià de menjar P4 fins a batxillerat Fitxa descriptiva del programa
Museu del Disseny
Envàs d'on vens? Envasos alimentaris d’ahir i d’avui Cicle superior de primària Fitxa descriptiva del programa
Museu del Disseny Pot contenir traces de ...Alimentació i història colonial ESO, batxillerat i cicles Fitxa descriptiva del programa
Museu Nacional Art al rebost Primària Fitxa descriptiva del programa
Museu Picasso Les receptes de Picasso Primària i primer cicle d'ESO Fitxa descriptiva del programa
Museu de Ciències Naturals  Històries de pol·len. Flors i insectes al jardí Cicle mitjà i superior de primària Fitxa descriptiva del programa
Museu de Ciències Naturals De flor en flor. La seducció vegetal A partir de 5 anys Fitxa descriptiva del programa

Activitats de la Convocatòria unificada de programes que treballen aspectes coherents amb els objectius de la Capitalitat

Programa Etapa Descripció Convocatòria

De l'Audiència Pública al procés participatiu

ESO Fitxa descriptiva del programa lupa
De la Convenció als ODS amb ulls de d'infant INF/PRI/ESO/EE Fitxa descriptiva del programa lupa
Pangea. Transformant el món ESO Fitxa descriptiva del programa lupa
Recerca per a la ciutadania global BATX Fitxa descriptiva del programa lupa
Pregó dels infants a les festes de Santa Eulàlia PRI/EE Fitxa descriptiva del programa lupa
Un món a les teves mans ESO/BATX/FP Fitxa descriptiva del programa lupa
Escoles Més Sostenibles TOTES Fitxa descriptiva del programa lupa
Emprendre amb valors ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
Microcooperatives d'alumnes ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
HaBITans PRI/ESO Fitxa descriptiva del programa lupa
Fotografia en curs PRI/ESO/BATX/CICLES Fitxa descriptiva del programa lupa
Congrés de ciència EI/PRI Fitxa descriptiva del programa lupa

Programa d'activitats escolars (PAE)

El Consell d’Innovació Pedagògica, a través del programa d’activitats escolars (PAE), aplega entitats i institucions d’àmbits molt diversos que, amb les seves particularitats i experteses, permeten complementar l’acció educativa dels centres educatius. Hem seleccionat algunes de les activitats del PAE que  s’orienten i/o focalitzen les seves propostes cap a una alimentació més sana, justa i sostenible.

Consulta el cercador d'activitats

 

Programa Etapa Més informació
Cicle de Cinema dels drets dels Infants. A Barcelona, vida sana
i sostenible
INF/PRI/1r i 2n d'ESO lupa

Alimentació conscient, sostenible i saludable

PRI (Cicles mitjà i superior),  ESO, EE, CFA lupa

Que no et falti res! Alimentació equilibrada

PRI (cicle mitjà) lupa
Cuida el teu cos PRI (cicle superior) lupa

The Snack Lab

INF/PRI lupa

Jo no llenço... menjo!

PRI (cicle superior), ESO, EE lupa

Una història per llepar-se'n els dits

PRI (cicle inicial i mitjà), lupa

De cabàs a cabàs... i una bona compra faràs!

PRI (cicle mitjà i superior) lupa

De la terra al plat

PRI (cicle inicial i EE) lupa

Entitats que ofereixen projectes educatius vinculats a l’alimentació sostenible i la justícia global

Exposició Itinerant “Cap a una alimentació sostenible”

En el marc de la capitalitat mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, l’Exposició itinerant “Cap a una alimentació Sostenible” recorrerà els 10 districtes de la ciutat de Barcelona a la tardor, amb l’objectiu de donar a conèixer de manera pedagògica, interactiva i propera els beneficis de l’alimentació sostenible.

L’exposició també oferirà una sèrie d’activitats gratuïtes, lúdiques i experimentals, adreçades a tots els nivells educatius escolars, per donar opcions per alimentar-se de manera més saludable i amb aliments produïts i distribuïts de manera sostenible.

El programa d’activitats es desenvoluparà durant 10 setmanes en espais propers a 10 mercats municipals consecutivament a partir del 26 d’octubre.

Per fer la reserva cal que envieu un correu electrònic al mail: activitatsexpoalimentacio@fundesplai.org o bé per telèfon al 93 551 15 07 (persona de contacte: Júlia García)

Maletes pedagògiques "Tothom a taula"

 

Associació de Mestres Rosa Sensat

La Biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, en col·laboració amb el Consorci d’Educació, posa a disposició de docents, educadors i centres tres maletes de llibres Tothom a taula! Qui menja què, com, on, quan quant i per què... però, EP! amb una selecció de més d’un centenar de llibres de lectures de qualitat narrativa, gràfica i documental, així com generadores d’interès pels infants i de tipologies ben diverses: àlbums, narrativa, poesia, documentals, informatius; per a totes les edats, que tenen el nexe d’unió en un o més àmbits de l’Alimentació Sostenible.

Aquesta selecció de llibres està pensada per suggerir la conversa amb els infants d’educació infantil i primària també des de la vessant literària i artística  per enllaçar el món real amb el de ficció i a l’inrevés; per parlar d’un tema de justícia social des de la realitat, tenint també referents literaris;

A la maleta hi trobareu:

 • un centenar de llibres de ficció i no ficció que tenen com a nexe el protagonisme de diferents àmbits de l’alimentació sostenible senyalitzats per poder ordenar seguint el discurs en forma d’epígrafs.
 • Un DOSSIER amb la presentació del material, una graella ambla llista de llibres ordenada per mòduls i cicles, un espai per escriure impressions, idees o comentaris, sobre els llibres i el que us ha suggerit la lectura.
 • Una BANDEROLA per identificar l’espai on munteu l’exposició i facilitar la lectura dels epígrafs.

 

Estaran disponibles als a partir del setembre de 2021 i al llarg del curs 2021-2022.

inadal.ceb@gencat.cat

 

Maletes pedagògiques

Maleta pedagògica "Alimenta't amb seny"

 

Maleta de l'alimentació sostenible

La Maleta de l’alimentació sostenible - impulsada per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació de Barcelona 2021 - és un recurs pedagògic per desenvolupar competències orientades a millorar l’alimentació i la consciència sobre el consum alimentari des de la mirada de la sobirania alimentària així com per promocionar una alimentació sana, justa i sostenible. S’inclouen llibres, jocs i materials gràfics i d’experimentació per a totes les etapes educatives des de l’escola bressol a l’educació secundària.