Agenda

Torna

Imaginar el món. Converses per pensar l'educació

Del 24 d'abril al 20 de maig de 2019 Conferència

El CCCB torna a posar l’educació al centre del debat públic amb un cicle de conferències que, enguany, es dedica a un element clau en la nostra formació com a persones i ciutadans: la imaginació.

Educar la imaginació és educar en la responsabilitat de pensar el món que volem. Amb el seu impuls, la imaginació ens permet empènyer els límits de la realitat i del nostre propi cos, en un poderós acte de llibertat que obre espais de possibilitat, exposa l’invisible i fins i tot, a vegades, l’obscuritat a què ens hem de saber enfrontar. Alhora, la imaginació és la precondició de l’empatia, clau per desprendre’ns de la nostra individualitat i establir vincles amb els altres. Tant construint ponts de diàleg com qüestionant altres perspectives, la imaginació ens obre a la comunitat i és per tant pedra de toc del compromís polític. Fomentar la imaginació, tant en les primeres etapes de la nostra educació com al llarg de la nostra vida adulta, és condició necessària per alimentar l’exercici de la ciutadania crítica i garantir així la pluralitat i la diversitat a les societats democràtiques.

Sovint vinculada al territori de l’evasió i la fantasia, la creativitat i l’expressió artística, la imaginació és també, però, una eina fonamental per interpretar dades, donar solucions a problemes i situacions complexes i concebre alternatives; ens permet llegir el passat, entendre el present i per tant albirar el futur. Travessant cos, cor i ment, la imaginació és el motor que ens porta, en última instància, a transformar el món.

Aquest cicle de conferències, organitzat en col·laboració amb el Consorci d’Educació de BarcelonaXarxes per al Canvi, posarà de manifest l’íntim vincle entre imaginació i educació des de perspectives tan diverses com la dansa, la pedagogia crítica, la literatura, la psicologia o l’ecologia política.

Programació de conferències:

 

Conferència de Cesc Gelabert

Claus i panys de la imaginació

Dimecres 24 d'abril, a les 18.30 h

 

Conferència de Jacqueline Rose

La protesta política a la universitat: reclamar el passat, imaginar el futur

Dilluns 29 d'abril, a les 18.30 h

 

Conferència de Henry Giroux

Contra la dictadura de la ignorància

Dilluns 6 de maig, a les 18.30 h

 

Conferència d'Isabelle Anguelovski

Reflexions sobre un planeta urbà

Dimarts 14 de maig, a les 18.30 h

 

Conferència de Ben Okri

Mirar amb ulls de fascinació

Dilluns 20 de maig, a les 18.30 h

Organitza Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB
Horari de 18.30 a 20 h
Lloc CCCB
Montalegre, 5 - 08001 Barcelona
Més informació Web del CCCB
Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail