Torna

El projecte Corrandescola porta la cançó improvisada a vuit escoles de Barcelona

06/10/2015

Aquest curs 2015-2016 es posa en marxa a vuit centres educatius de la ciutat un nou projecte que promou l’aprenentatge i la difusió de la cançó improvisada a primària i secundària.

L’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’Associació Cor de Carxofa i la col·laboració del Consorci d’Educació, han posat en marxa aquest curs 2015-2016 el projecte Corrandescola, que porta l’art de la improvisació als centres de primària i secundària.

L'objectiu d'aquest projecte educatiu és promoure entre l’alumnat de primària i secundària l’aprenentatge i difusió de la cançó improvisada o glosa, que és l’art de fer versos tot cantant i posant a prova el domini del llenguatge, la capacitat de transmetre emocions i l’habilitat de fer lligar música i paraules.

El projecte es posa en marxa a vuit centres educatius de Barcelona: les escoles Antoni Brusi, Dolors Monserdà - Santa Pau, Labouré, Lys, Nausica, Pere Vila, Peter Pan i Poblenou. I, a més, també s’ofereix formació a dues escoles més: Concepcionistes de Barcelona i Antoni Gaudí de Cornellà).

Aquest mes d’octubre l’experiència ha aterrat a aquestes vuit escoles després d’una fase prèvia de formació del professorat a càrrec d’Albert Casals (coordinador del projecte Corrandescola i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona) i de l’Associació Cor de Carxofa, entitat que fomenta el glosat i té com a objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català. Durant aquest trimestre també es farà una classe magistral amb l’alumnat i  el 9 de febrer es celebrarà al Centre Artesà Tradicionàrius una mostra final del treball desenvolupat a les aules.

 

Va començar a funcionar el curs 2006-2007 com a prova pilot

Corrandescola és un projecte d'innnovació, formació i recerca a l'entorn de la glosa a primària que va sorgir de la tesi doctoral del seu coordinador, Albert Casals, amb el suport de l'ICE de la Universitat Àutonoma de Barcelona i del Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístic del Departament d'Ensenyament. Va començar a funcionar el curs 2006-2007 com a prova pilot i ara arriba als centres educatius de Barcelona després d'haver-se implantat a centres educatius d'altres poblacions catalanes com Vilafranca del Penedès, Cassà de la Selva, Sabadell, Roses o Sant Quirze del Vallèsa.

La primera mostra de glosa escolar d’aquest projecte educatiu es va celebrar el maig de 2011 al Centre Cívic Can Felipa amb motiu de L'any de la Paraula Viva, per celebrar el centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Va estar organitzada per Linguamón-Casa de les Llengües, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, el Grup de Treball “La Cançó improvisada a Primària” de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Associació Cor de Carxofa.