Torna

Sant Martí posa en marxa el seu projecte de diversificació curricular

09/02/2015

Aquest trimestre s’ha posat en marxa a dos instituts de Sant Martí el programa de diversificació curricular. Un projecte innovador que ofereix un tractament curricular de l’ESO diferenciat, amb l’objectiu de reduir l’absentisme i l’abandonament prematur escolars, i que arriba a Sant Martí avalat pels bons resultats obtinguts a Nou Barris el passat curs 2013-2014.

Aquesta experiència innovadora a la ciutat, que ofereix un tractament curricular de l’ESO diferenciat, combina l’estada formativa en una empresa o entitat del districte amb un treball competencial a l’aula a través de tallers de diversificació curricular.

Una trentena d’alumnes dels instituts Joan d’Àustria i Barri Besòs han començat a participar en el projecte de diversificació curricular que s’ha posat en funcionament aquest trimestre al districte de Sant Martí.

El programa està impulsat conjuntament per la Inspecció d’Educació, el Consorci d’Educació i el Districte, i ofereix un tractament curricular de l’ESO diferenciat amb l’objectiu de facilitar la graduació a un determinat perfil d’alumnat de tercer i quart d’ESO, desmotivat i amb risc d’absentisme o d’abandonament escolar.

Planteja un enfocament metodològic que combina una estada formativa en una empresa o entitat del districte amb un treball competencial a l’aula, introduint el treball per projectes.

En l’àmbit pràctic del programa, l’alumnat fa una estada formativa en una empresa o entitat del districte durant dos matins a la setmana amb l’objectiu d’adquirir habilitats personals per a la vida adulta i professional i conèixer de prop la realitat del món laboral. En l’àmbit curricular, els nois i noies que hi participen treballen les competències bàsiques a l’aula a través d’un taller de diversificació curricular i del treball per projectes.

 

El programa arrenca amb 24 entitats i 34 llocs d’estada

A Sant Martí, el programa s’ha iniciat als instituts Joan d’Àustria i Barri Besòs i hi participen 24 entitats i empreses del districte, que ofereixen 34 llocs d’estada i sis perfils professionals diferents (sociosanitari, dinamitzar/a, administratiu, esportiu, comercial, medi ambient i suport educatiu).

Aquestes entitats són els centres d’atenció primària del Besòs, la Verneda i la Pau; els centres cívics de Sant Martí i Besòs; les biblioteques públiques Ramón Alòs-Moner i Sant Martí de Provençals; els complexos esportius municipals Júpiter, Vintró i Maresme; l’Associació Sant Martí Esport (ASME) la perruqueria Hanna Estilistes, l’herboristeria Maria Casas biòloga (herboristeria), Norma Transfers impressió digital, els punts verds de Sant Martí de Provençals, Clot i Poblenou i vuit escoles del districte: Brasil, Catalònia, Concepció Arenal, Eduard Marquina, Joaquim Ruyra, La Caixa, Poblenou i Prim.

El projecte va ser presentat a la seu del Districte el passat 16 de desembre pel seu regidor, Eduard Freixedes, en el marc de l’acte de signatura del conveni marc entre el Consorci d’Educació i el Districte de Sant Martí que l’han fet possible.

 

Més motivació a l’aula

El programa de diversificació curricular es va posar en funcionament a Nou Barris el passat curs 2013-2014, amb la participació d’una cinquantena d’alumnes de cinc centres educatius d’aquest districte, on ja es va realitzar una experiència pilot prèvia l’últim trimestre del curs anterior. El primer trimestre d’aquest curs 2014-2015 s’ha estès a Sant Andreu i aquest segon semestre ha arribat a Sant Martí.

A Nou Barris, la participació de l’alumnat en el programa ha incrementat considerablement el seu grau de motivació a l’aula i s’ha constatat el seu èxit educatiu pel que fa a adquisició de competències bàsiques, augment de la seva vinculació amb l’institut, millora de les expectatives, descoberta d’entorns professionals, increment de la motivació per la seva continuïtat formativa, etc.