Torna

La 6a Mostra de Recerca Jove presenta els 30 treballs finalistes d'aquest curs 2013-2014

16/06/2014

Un any més, el Parc de la Ciutadella va acollir el passat dissabte, 14 de juny, la 6a Mostra de Recerca Jove de Barcelona, en el marc de la Festa de la Ciència, Tecnologia i Innovació. Durant la mostra es van presentar públicament els 30 treballs finalistes de l’edició d’aquest curs 2013-2014 i es van fer públics els noms dels 10 autors i autores guanyadors.

Com a novetat, la sisena edició de la mostra ha coincidit amb la posada en marxa d’un nou cercador de treballs de recerca al web del Consorci d’Educació.

El passat dissabte, 14 de juny, en el marc de la Mostra es van presentar públicament els 30 treballs de recerca de batxillerat  finalistes de l’edició d’aquest curs 2013-14 i es van fer públics els noms dels autors dels 10 treballs guanyadors. Tots ells han estat escollits entre els de 150 nois i noies de segon de batxillerat de 75 centres educatius de Barcelona.

Els treballs de recerca que han arribat enguany a la fase final tracten temes relacionats amb la construcció d'un router, la síndrome d'Ulisses, la presència de representacions del déu Hermes en edificis de Barcelona, la interpretació del dibuix infantil, les cèl·lules mare, la creació d'una obra musical, etc.

 

Presentació pública dels 30 treballs finalistes

Com cada any, els 30 treballs finalistes es van poder veure a l‘exposició de la mostra als jardins del parc de la Ciutadella, en uns planells situats al passeig dels Til·lers amb la plaça de la Cascada, entre l’Institut Verdaguer i el Parlament de Catalunya.

Paral·lelament, al llarg de la tarda el parc es va convertir en un espai d'intercanvi en el qual l'alumnat va poder dialogar i compartir experiències amb professionals i experts en diversos àmbits del coneixement. Els nois i noies finalistes van poder presentar i aprofundir en els seus treballs a través de tres col•loquis, per grups, dinamitzats per tres professors: el biòleg, professor i escriptor Jordi de Manuel; M. Pilar Menoyo, biòloga i professora de matemàtiques; i Francesc Arrey, professor de geografia i història.

La mostra va finalitzar amb el lliurament dels premis als 10 treballs de recerca guanyadors d’aquesta edició a la sala d'actes de l'Institut Verdaguer. L’acte va estar conduït per Marta Comas, tècnica de e l’ Àrea d'Educació Secundària del Consorci d’Educació, i l’alumnat va rebre els premis de mans de Paco Peralta, cap de l’ Àrea d'Educació Secundària del Consorci, i de Marleny Colmenares, directora de Promoció Educativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).

L’alumnat autor dels 30 treballs finalistes van ser premiats amb una jornada al Món Sant Benet i Fundació Alícia, i en el cas dels treballs guanyadors, a més, va rebre una tauleta digital Samsung Galaxy. El professorat, per la seva banda, va rebre una capsa de la mostra de recerca jove dissenyada i fabricada a l’Ateneu de fabricació de les Corts.

Durant la mostra també es va donar la possibilitat als/les assistents a participar en un sorteig de dues entrades de l’IMAX i l’Aquari de Barcelona responent tres preguntes que feien referència a algun dels 30 treballs finalistes exposats.

 

La dimensió ètica, nou criteri de valoració del jurat

La dimensió ètica s'ha incorporat enguany als criteris que el jurat té en compte a l‘hora de valorar els treballs de recerca. Entre d’altres coses, valora l'originalitat i concreció del plantejament i del tema, la correcció metodològica, la correspondència entre el plantejament inicial (hipòtesi i objectius del treball) i les conclusions a les què s’arriba i el seu rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació de la memòria, l’argumentació i profunditat del contingut i la idoneïtat de les fonts d’informació i capacitat d’extreure dades significatives per al desenvolupament del treball.

Organitzada pel Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB), conjuntament amb els centres de recursos pedagògics de la ciutat, la Mostra de Recerca Jove de Barcelona dóna a conèixer les recerques més reeixides i reconeix l’esforç realitzat per l’alumnat i el professorat que el tutoritza. L’alumnat de segon de batxillerat que hi arriba ha participat en un procés de selecció previ en els 10 districtes de la ciutat.

Any rere any, la Festa de la de la Ciència, Tecnologia i Innovació que l’Institut de Cultura organitza al Parc de la Ciutadella cada mes de juny és el marc de l’acte final de la Mostra de Recerca Jove de Barcelona.

 

Nou cercador de treballs de recerca

Enguany, coincidint amb l’edició de la 6a Mostra de Recerca Jove de Barcelona, el Consorci d’Educació ha creat al seu web un cercador dels treballs de recerca que han estat seleccionats a nivell de ciutat en les seves darreres edicions.

El cercador permet localitzar les fitxes dels treballs per centre, districte, títol, àmbit curricular i la tipologia de recerca utilitzada. D’aquesta manera els nois i noies que han de començar a triar el treball de recerca o el professorat que els ha de tutoritzar podran disposar a partir d’ara d’un ampli catàleg de materials i metodologies que els podem ajudar a encarar la seva feina.

Treballs de recerca guanyadors en la 6a Mostra de Recerca Jove de Barcelona

 

TREBALL

INSTITUT

ALUMNAT

El BPA: un tòxic nociu per al desenvolupament embrionari?

Institut Les Corts

Èlia Martínez Prats

El niu dels noms. Recull dels noms populars dels ocells a Catalunya Institut Lluís Vives Laia Castells Bartra
i Paula Torramilans Quintana
L’aerodinàmica aplicada als perfils alars Sant Ignasi –Sarrià (Jesuïtes educació) Lucía Espinel Roig
La caducitat dels aliments Pare Manyanet - Les Corts Maria Andújar Magre
La detecció del mosquit tigre a Portbou
CE Montseny

Àlvaro Gallego Puerta
Plantes Medicinals: fitoteràpia en dues cultures  Institut Vila de Gràcia Wanyi Li

Relacions entre la intel·ligència, la intel·ligència emocional i el rendiment escolar

 Institut Narcís Monturiol Clara Tapia Palacio
Rendibilitat social de la inversió en recerca. Anàlisi farmacoeconòmic de la recerca en malalties del primer i del tercer món  Sant Ignasi-Jesuïtes Sarrià Paula Fernández Torres
Una vida sense records  Escola Santíssima Trinitat Sara Reyes Casado