Torna

Una exposició mostra els projectes artístics del programa Creadors EN RESIDÈNCIA

04/04/2014

L’exposició «Ni es crea ni es destrueix» mostra a La Capella fins al proper 18 de maig els 11 projectes artístics que s’han realitzat dins del programa Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona els dos darrers cursos (2011-12 i 2012-13).
La inauguració oficial de l’exposició va tenir lloc ahir al vespre amb un acte que va reunir més de 500 persones, entre artistes, professorat i alumnat dels instituts i els representants de les principals institucions i entitats que participen en aquest projecte que ja arribat a la seva cinquena edició.

L’exposició mostra el procés de gestació d’una obra que, en el marc del programa Creadors en Residència, han compartit 11 artistes, durant un any lectiu, amb l’alumnat i el professorat de secundària dels instituts Barcelona-Congrés, Doctor Puigvert, Joan Boscà, Joan Coromines, Joan Salvat Papasseit, Josep Pla, Menéndez y Pelayo, Príncep de Girona, Quatre Cantons, Sant Andreu i Valldemossa.

Els 11 artistes procedents de diferents àmbits creatius (el disseny, la dramatúrgia, les arts visuals i la dansa contemporània) que han participat en el projecte aquests dos darrers cursos són Isabel Banal, Luis Bisbe, Tom Carr; Vicens Casassas Cristina Clemente, Marta Galán, Àngels Margarit, Nutcreatives, Perico Pastor i Fernando Prats i Mireia Saladrigues.

«Ni es crea ni es destrueix», tal i com expliquen els seus organitzadors, vol mostrar els diferents graus d’infiltració mútua entre educació, formació i pràctiques artístiques contemporànies a través dels treballs artístics. Reflexiona sobre l’espai del coneixement, la creació i la cultura com l’energia indestructible de transformació i de futur i convida a circular per tot un seguit d’indrets possibles des dels quals pensar la noció d’espai, i així experimentar-lo, a partir de materials i situacions propers, tal com s’ha fet a partir d’exercicis crítics i accions desenvolupades al propi entorn i amb recursos a l’abast d’artistes i alumnes. Alguns d’aquests mitjans han estat materials i físics, com les aules, el cos, els parcs o el museu, mentre que d’altres han estat de caràcter abstracte (però igualment accessibles), com la memòria, la paraula, el sistema econòmic o la imaginació.

 

Noves creacions  que representen a les originals

En l’exposició, alguns dels treballs que va ser creats fa un parell d’anys ara han estat reinterpretats conjuntament pels artistes i l’alumnat per adaptar-se a l’espai d’exposició de La Capella. És el cas del treball creatiu que va ser fruit de l'experiència d'Àngels Margarit en la seva residència a l'Institut Joan Coromines, que ha «encorporitzat» l'espai expositiu de La Capella de la mateixa manera que en el seu dia ho va fer amb l'espai del pati de l'institut. O el de l’obra final de l’experiència de Luis Bisbe a l’Institut Puivert, «Desalumnologia», una instal.lació integrada per una taula i una cadira del revés fixades al sostre d’una de les aules de centre, davant de quatre grans finestres amb vistes a la ciutat. A La Capella s’ha convertit en una nova obra que representa a la peça original, amb una taula i una cadira davant quatre pissarres del tamany de les finestres originals amb un dibuix del revés amb els objectes que es veu a les finestres, plantejant un joc de mirades entre el que s’entén com a objecte real i com a objecte representat.

El comissariat de l’exposició s' ha plantejat també com una pràctica formativa en la qual estudiants universitaris que han compartit el procés de comissariat repliquen l’experiència dels estudiants d'ESO. Una comissaria independent, Rosa Pera, ha liderat el comissionat de l’exposició, que està format per cinc alumnes en pràctiques de diversos postgraus i màsters de la Universitat de Barcelona i de l’IDEC-Universitat Pompeu Fabra.

 

L’acte d’inauguració va reunir ahir més de 500 persones

L’acte d’inauguració de l’exposició es va celebrar ahir al vespre a La Capella i va reunir més de 500 persones, entre artistes, professorat i alumnat dels instituts i les seves famílies, i representants institucionals de les associacions i entitats que participen en el projecte.

Manel Blasco, gerent del Consorci d’Educació, i Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals a l’Institut de Cultura de Barcelona van ser protagonistes, amb les seves paraules, de la part més institucional de l’acte. Com a representants de les dues administracions que , juntament amb A Bao A Qu, des de fa cinc anys fan possible l’apropament de la creació contemporània als centres educatius a través del programa Creadors en Residència.

En l’acte també hi van intervenir la comissaria de l’exposició, Rosa Pera, i Mercè Gaja, la professora que el curs 2012-2013 va participar en la residència de Luis Bisbe a l’Institut Doctor Puigvert. Aquesta última va aportar una perspectiva més vivencial del programa Creadors En Residència, explicant com, entre d’altres coses, la participació en el projecte ha transformat la capacitat de reflexió del seu alumnat.

 

L’exposició es pot visitar a La Capella (c. Hospital, 56) de dimarts a dissabte de 12 a 14 h i de 16 a 20 h. i els diumenges i festius d’11 a 14 h.

 

 

 

Més informació