Torna

Les escoles Josep M. de Sagarra i Eduard Marquina i l’Institut Moisès Broggi estrenen el nou projecte educatiu Magnet

17/04/2013

La Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament impulsen el programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu amb la col•laboració d’institucions culturals i científiques de referència. El projecte s’ha iniciat a quatre centres catalans, tres d’ells de la ciutat de Barcelona, en els quals l'art, la ciència o la comunicació audiovisual es convertiran en l'eix transversal de totes les àreees curriculars.

L’escola Josep Maria de Segarra ha estat el marc avui de la presentació del programa Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu que la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament han engegat aquest curs 2012-2013 en fase pilot a quatre centres catalans. Tres d’ells són de Barcelona (les escoles Josep M. de Sagarra i Eduard Marquina i l’Institut Moisès Broggi) i el quart és l’Escola Roser Capdevila, de Sant Joan Despí.

El  programa MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu promou la innovació en els centres educatius a través d’aliances amb institucions culturals i científiques de referència. La Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament han creat aquest projecte amb l’objectiu d’acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Aquesta aliança ha de permetre al centre educatiu desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que acabi sent de referència en el seu territori, tant per les famílies com per la comunitat educativa.

 El programa està inspirat en les Magnet Schools que funcionen als Estats Units des dels anys 70 i se n’ha fet una adaptació a la realitat catalana. S’adreça especialment a aquells centres amb potencial de millora i que tenen un equip docent compromès i amb motivació per desenvolupar projectes d’innovació.

 Les institucions que hi participaran són institucions de referència i excel·lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, arts visuals i plàstiques, música, escèniques, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. Les primeres són el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i Televisió de Catalunya – TV3.

Aquest curs 2012-2013 el programa s’ha iniciat de forma pilot a tres centres de la ciutat de Barcelona. L’Escola Josep M. de Sagarra i l’Institut Moisès Broggi fan aliança amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i s'especialitzaran en art, que serà l’eix transversal de totes les seves àrees curriculars. L’Escola Eduard Marquina fa aliança amb l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i treballarà la ciència des d’un enfocament transversal.

 El programa ofereix als centres educatius un acompanyament durant quatre anys per desenvolupar aquest projecte d’innovació educativaL’acompanyament inclou, entre d’altres, assessorament en el desplegament del projecte d’innovació, amb formadors externs que acompanyen l’equip docent i fa l’enllaç amb la institució de referència, sessions de formació de l’equip docent del centre amb els professionals de la institució i recursos per desenvolupar activitats amb l’alumnat.