Agenda

Torna

Repte Barcelona Dades Obertes

Inscripcions fins al 27 d'octubre

És un projecte educatiu per promoure l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN.

Els alumnes de deu centres educatius de la ciutat de Barcelona analitzaran el seu entorn amb la informació disponible al portal Open Data BCN i hauran de proposar accions de millora, que defensaran en un acte final, les quals seran avaluades per experts de l’Ajuntament i altres institucions.

Es tracta d’un projecte pilot que pretén situar Barcelona com a capdavantera en la introducció del coneixement de les dades obertes en l’àmbit educatiu.

El servei de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN), presenta el concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes. Aquest concurs està adreçat a alumnes de 3r i 4t d’ESO a través del seu professorat i s’inscriu dins del moviment d’aprenentatge basat en projectes. Mitjançant l’anàlisi del seu entorn i fent servir les dades publicades al portal Open Data BCN, els alumnes dissenyaran propostes que, de forma visual, ens permetran descobrir una nova manera de conèixer la nostra ciutat, tot proposant accions de millora. Les propostes finalistes es presentaran en un acte públic final a l’abril i seran avaluades per experts de l’Ajuntament i altres institucions, amb la intenció de visibilitzar els treballs dels alumnes i situar la ciutat com a capdavantera en la introducció de les Dades Obertes en l’àmbit educatiu.

Com funciona el Repte?

El concurs consta de cinc de fases distribuïdes al llarg del curs escolar (d’octubre a maig), en les quals els professors assistiran a diversos tallers on rebran formació en Open Data, anàlisi de dades i producció d’infografies i vídeos, així com la participació en tallers de co-creació. Aquestes formacions els capacitaran per poder traspassar els coneixements adquirits a l’alumnat.

Cada centre triarà, de manera consensuada i cooperativa, un treball que els representarà en l’acte públic final. La proposta guanyadora del repte serà triada per un jurat segons s'indica a les bases del concurs.

Qui hi pot participar?

Centres públics de la ciutat de Barcelona. En concret, alumnes de 3r i 4t d’ESO a través del seu professorat amb un màxim de 3 docents per institut, sense restriccions per matèria impartida.

No cal disposar de coneixements previs en l’anàlisi de dades ja que aquestes habilitats s’aniran adquirint a través dels tallers formatius programats a cada fase.

Els centres participants se seleccionaran mitjançant el procés detallat a les bases del concurs.

Què és Open Data?

Open Data o obertura de dades del sector públic és una iniciativa impulsada per les administracions públiques amb el principal objectiu d'aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, publicant dades generades per la pròpia administració i permetent-ne el seu accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de persones i entitats interessades.

Per assolir aquests objectius, cal que les dades siguin publicades en formats oberts, stàndards i interoperables.

Què és Open Data BCN?

És el principal lloc web dins de l’Ajuntament de Barcelona on trobar aquestes dades públiques. El portal Open Data BCN és un servei per a la ciutadania inclòs en el full de ruta municipal cap a la sobirania tecnològica anomenat Pla Barcelona Ciutat Digital.

Les dades publicades al Portal s’agrupen en 5 grans temes: administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. A setembre de 2017, el catàleg inclou més de 420 conjunts de dades (datasets).

 

Període d’inscripcions

Fins al 13 d’octubre. Tota la informació relativa al concurs es troba a l’apartat “Repte Barcelona Dades Obertes” dins del portal Open Data BCN que s’anirà actualitzant a mesura que avanci el Repte i on ja es poden realitzar les inscripcions.

S’escolliran les 10 millors propostes rebudes d’entre totes les provinents de centres educatius públics de la ciutat de Barcelona.

 

 

Organitza Ajuntament de Barcelona, Institut Municipal d'Informàtica, Institut Municipal de Cultura, Consorci d’Educació de Barcelona, Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE).
Més informació Open Data BCN
Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail